Ελληνοτουρκικά

Αγγ. Συρίγος: Η γνωστή Τουρκική στάση για τα Ίμια

Οι διαχρονικές ευθύνες μας στο γκριζάρισμα στο Αιγαίο.

Καμία έκπληξη και καμία νέα πρόκληση στα Ίμια από την Τουρκία, που από το 1996 χαρακτηρίζει την περιοχή τουρκική και αμφισβητεί την ίδια ώρα δεκάδες άλλες βραχονησίδες στο Αιγαίο, μετά και την χθεσινή ανακοίνωση για τα Ίμια του Τουρκικού ΥΠΕΞ, λέει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος , μιλώντας στον 98.4.

Οι ευθύνες για την Τουρκική αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο, είναι και ελληνικές διαχρονικά όταν αναχαιτίζουμε στον αέρα στα 10 μίλια αλλά είμαστε η μόνη χώρα που δεν ασκεί το δικαίωμα της την ίδια ώρα για χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, λέει ο πανεπιστημιακός Άγγελος Συρίγος, σημειώνοντας ότι το 1996 και η Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997, άνοιξαν τον δρόμο στη Τουρκία για να διαμορφώσει κλίμα περί γκρίζων ή και τουρκικών ζωνών στο Αιγαίο, το οποίο μόνο με χρόνια στρατηγική ανατρέπεται πλέον. Κατά τον ίδιο πολεμική σύγκρουση δεν επιθυμεί η Τουρκία, ενδεχομένως ούτε θερμό επεισόδιο, αλλά θέλει να μας κρατάει απασχολημένους στο Αιγαίο, ενώ προετοιμάζεται για θερμή παρέμβαση σε λίγους μήνες στη Κυπριακή ΑΟΖ, με επίκεντρο τα ενεργειακά.

Άρα, καμία έκπληξη και καμία νέα πρόκληση στα Ίμια από την Τουρκία, που από το 1996 χαρακτηρίζει την περιοχή τουρκική και αμφισβητεί την ίδια ώρα δεκάδες άλλες βραχονησίδες στο Αιγαίο, μετά και την χθεσινή ανακοίνωση για τα Ίμια του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...