Πολεμική αεροπορία

Έτσι σώθηκε η Βασιλική Πλεξίδα – Ο διάλογος με τον άνθρωπο που την κράτησε στη ζωή μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου!

Η Βασιλική Πλεξίδα εμφανίστηκε στο σημείο της τραγωδίας στο Σαραντάπορο στη Λάρισα. Τα λόγια της συγκλονίζουν ξανά...

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την συντριβή του ελικοπτέρου Χιούι στο Σαραντάπορο Ελασσόνας που είχε ως αποτέλεσμα οι τέσσερις από τους πέντε αξιωματικούς που επέβαιναν σε αυτό να χάσουν τη ζωή τους. Το πρωινό της 19ης Απριλίου του 2017 το ελικόπτερο της αεροπορίας Στρατού ενώ εκτελούσε πτήση ρουτίνας χάθηκε από τα ραντάρ. Οι τραγικές μνήμες από την συντριβή του ελικοπτέρου ένα χρόνο μετά το δυστύχημα αναβιώνουν με διαφορά μόλις μιας εβδομάδας μετά την πτώση του Mirage στη Σκύρο, όπου έχασε τη ζωή του ο επισμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος στις 12 Απριλίου 2018.

Το πρωί της 19ης Απριλίου του 2017 το κλιμάκιο της ΔΕΗ στην Ελασσόνα ειδοποιήθηκε από κατοίκους του Σαρανταπόρου ότι είχε κοπεί το ρεύμα. Οι εργαζόμενοι προσπαθώντας να εντοπίσουν την βλάβη χωρίστηκαν σε ομάδες και άρχισαν να ψάχνουν την περιοχή. Φυσικά δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι το ελικόπτερο που μετέφερε τους 5 στρατιωτικούς ήταν η αιτία της διακοπής του ρεύματος.

Ο άνθρωπος που έσωσε τη Βασιλική Πλεξίδα

Ο εργαζόμενος της ΔΕΗ στην Ελασσόνα Δημοσθένης Χατζηλέλεκας ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ψάχνοντας να δει τι είχε συμβεί αντίκρισε μπρος τα μάτια την τραγωδία. «Στο σημείο που ψάχναμε είχε πάρα πολύ ομίχλη. Μόλις άρχισα να ανεβαίνω το βουνό και να παίρνω τα σύρματα με την σειρά είδα κάτι συντρίμμια. Δίπλα από τα συντρίμμια ήταν η κοπέλα δεμένη στο κάθισμα δίπλα σε ένα μικρό πουρνάρι. Πλησίασα και είδα ότι ήταν στη ζωή. Την μίλησα, αλλά δεν απαντούσε. Είχε Άγιο που πραγματικά έζησε από αυτή την πτώση», περιγράφει ο υπάλληλος της ΔΕΗ.

Ο Δημοσθένης Χατζηλέλεκας για πολλά λεπτά της ώρας μέχρι στο σημείο να φτάσουν τα πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων συνομιλούσε με τους επιτελείς του ΓΕΑ, αλλά και του ΑΤΑ προσπαθώντας να τους δώσει εικόνα για την κατάσταση των επιβαινόντων. Επιτακτικά του ζητούσαν να μη σταματήσει την επικοινωνία με την Βασιλική Πλεξίδα, η οποία όπως αποδείχθηκε αφότου ερευνήθηκε ο χώρος ήταν η μοναδική που επέζησε από την πτώση του Χιούι στο Σαραντάπορο.

Η προσπάθεια για τον εργαζόμενο της ΔΕΗ ήταν τιτάνια καθώς προσπαθούσε να εφαρμόσει τις εντολές που λάμβανε. «Προσπαθούσα επί 45 λεπτά να της μιλάω για να έχει επαφή. Χτυπούσε το τηλέφωνό της και ήταν συγγενείς της. Δεν το σήκωσα. Συνέχισα να της μιλάω για να δω αν μπορεί να ανταποκριθεί. Έπρεπε να είμαι σε επικοινωνία μαζί της γιατί δεν έπρεπε να σταματήσει να λειτουργεί ο εγκέφαλός της. Κάποια στιγμή και ενώ της μιλούσα ψέλλισε ”νερό”» εξιστορεί ο Δημοσθένης Χατζηλέλεκας.

Η Βασιλική Πλεξίδα στο Σαραντάπορο στη Λάρισα

«Με το που αντιλήφθηκα το πρώτο χτύπημα ασυναίσθητα έκανα το σταυρό μου και ζήτησα από την Παναγία να με βοηθήσει. Κατευθείαν κατέβηκε, την είδα ολοζώντανη, με ξερίζωσε με το πάτωμα και το κάθισμα μαζί, την ένιωσα την εξύψωση προς τα πάνω και με τοποθέτησε τέρμα πίσω, αριστερά από το ελικόπτερο με μισογυρισμένη την πλάτη για να μην θυμάμαι καμία εικόνα» είχε πει λίγους μήνες μετά το δυστύχημα.

Στη συνέχεια Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε την Αρχιλοχία και την μετέφερε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. «Με σημάδεψε αυτό το περιστατικό. Σώθηκε ένας άνθρωπος. Μακάρι να μπορούσαν να ζήσουν και οι υπόλοιποι» αναφέρει ο Δημοσθένης Χατζηλέλεκας.

Μετά την περιπέτειά της και αφού βγήκε από το νοσοκομείο ύστερα από μήνες η Βασιλική Πλεξίδα πήρε και ευχαρίστησε τον υπάλληλο της ΔΕΗ που την βοήθησε στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της. «Με πήρε τηλέφωνο μετά το συμβάν. Δεν θυμόταν τίποτα. Ήταν όταν βγήκε από το νοσοκομείο. Θυμάται ότι η Παναγία την πήρε από το ελικόπτερο και την έβαλε δίπλα από το πουρνάρι, όπως μου είπε. Με ευχαρίστησε για ότι έκανα για εκείνη», λέει ο Δημοσθένης Χατζηλέλεκας.

Πηγή: larissanet.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...