Κόσμος

Τουρκικά ΜΜΕ: Οι ΗΠΑ μετακινούν τον οπλισμό από το Ιντσιρλίκ - Δείτε φωτογραφίες-ντοκουμέντο

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε πλέον στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ εγκαταλείπουν την βάση του Ιντσιρλίκ.

Οι Αμερικανοί μετατακινούνται σε άλλες εγκαταστάσεις και φεύγουν από τον Ιντσιρλίκ, λένε τα τουρκικά ΜΜΕ. 

Η εικόνα με το αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-5M Super Galaxy να φορτώνει το κοντέινερ με οπλικά συστήματα βάρους 40 τόνων έκανε τον γύρο της Τουρκίας μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των ενημερωτικών ιστοσελίδων.

Είναι το τρίτο cargo μέσα σε λίγες ημέρες που φορτώνει βαρύ οπλισμό σε κοντέινερ για να τα μεταφέρειεκτός Τουρκίας. Πρόκειται για τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ.

Οπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, τα μεταφορικά σκάφη των ΗΠΑ, φορτώνουν βαρύ οπλισμό και αναχωρούν από την Τουρκία.

Δείτε τις φωτογραφίες ντοκουμέντο:

Πριν λίγες ημέρες, ο Ταξίαρχος Μπαγιαζίτ Καρατας σε συνέντευξή στην τουρκική εφημερίδα δήλωσε πως η εκκένωση ξεκίνησε από τις 19 Ιανουαρίου.

«Αργότερα, 12 Α-10 που το Πεντάγωνο σκόπευε να στείλει στο Ιντσιρλίκ στάλθηκαν στην Κανταχάρ στο Αφγανιστάν» πρόσθεσε.

Η βάση αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος αναφέρει η εφημερίδα, για την ενίσχυση των Γκιουλενιστών και για την παροχή υποστήριξης στο PKK στη Συρία.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την τουρκική βάση για να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ από το 2015, αλλά η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν αλλάξει εντελώς τα πλάνα των Η.Π.Α. για το Incirlik.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την βάση του Ιντσιρλίκ ως σημαντική επιελή από τις ΗΠΑ έναντι της χώρας.

Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2017, ο Can Acun, πολιτικός αναλυτής στο think-tank SETP του AKP, δήλωσε: «Το Ιντσιρλίκ είναι η κύρια αεροπορική βάση για τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Μια έξωση από την Τουρκία θα έθετε τις ΗΠΑ σε ένα δύσκολο σημείο» .

Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ μεταστάθμευσαν από την βάση αυτή αεροσκάφη τύπου Α-10 , αφήνοντας μόνο αεροσκάφη ανεφοδιασμού. Ο αριθμός των στρατιωτικών μελών που ζουν στη βάση έχει επίσης μειωθεί αισθητά.

Οι σχέσεις όμως των Η.Π.Α. με την Τουρκία βρίσκονται σε μεγάλη κάμψη εξαιτίας συγκρουόμενων συμφερόντων και συμμαχιών στη Συρία.

Αυτό οφείλεται στην κίνηση της Τουρκίας..η οποία ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση στις 20 Ιανουαρίου, στην πόλη της Afrin χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ .

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει τα σχέδιά της για επέκταση των επιχειρήσεων στην πόλη Manbij,(Ιεράπολη) μια πόλη υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων των Κούρδων.

Οπως φαίνεται λοιπόν, οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δοκιμάζονται.

Το “αγκάθι” των S-400

Η υπόθεση των S-400 έχει εκνευρίσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά το καθεστώς Ερντογάν βάλλει όλο και περισσότερο κατά της Δύσης -και ιδιαίτερα των ΗΠΑ- μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τακτικά τις ΗΠΑ για υπόθαλψη του φερόμενου ως «εγκέφαλου» του πραξικοπήματος, Φετουλά Γκιουλέν.

Πρόβλημα αποτελεί και η πρόσφατη δίκη και καταδίκη Τούρκου τραπεζίτη στις ΗΠΑ,με τον οποίο ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του έχουν συνεργαστεί για να υπονομεύσουν την Ουάσινγκτον, αψηφώντας τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν, μέσω της πώλησης ιρανικού πετρελαίου.

Η Τουρκία ως αντίποινα έχει αρχίσει να φυλακίζει Αμερικανούς πολίτες καθώς και Τούρκους υπαλλήλους αμερικανικών επιχειρήσεων και αποστολών στη χώρα, κάτι που αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον καταδικάζουν ως συλλήψεις με πολιτικά κίνητρα. Υπάρχει κάθε λόγος να θεωρηθεί πως οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται καθώς περνά ο χρόνος.

Η διατλαντική συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας χρειάστηκε δεκαετίες για να χτιστεί πάνω σε θεμέλια αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Σήμερα, μια σειρά συνειδητών επιλογών από τους ηγέτες και των δύο χωρών έχουν φέρει τη σχέση σε μια κατάσταση αποσύνθεσης, που μπορεί να χρειαστεί και μια γενιά για να αντιστραφεί, εάν μπορέσει ποτέ να αντιστραφεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...