Σε απόσταση μικρότερη του μιλίου από τους Φούρνους Ικαρίας η βραχονησίδα από όπου ο Γιλντιρίμ ισχυρίζεται ότι κατέβασε την ελληνική σημαία

Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2018, 3:29 μμ | Ανανέωση: Απρίλιος 16, 2018 στις 3:52 μμ

Για ενέργειες τύπου Ιμίων κατηγόρησε την Ελλάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ με αφορμή την κίνηση τριών νεαρών από τους Φούρνους που ύψωσαν την ελληνική σημαία πριν από μερικές μέρες, στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων και την κυριαρχία της οποίας αμφισβητεί η Τουρκία.


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Φούρνων Κορσεών Γιάννη Μαρούση, ο οποίος μίλησε στον διαδικτυακό ιστότοπο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», τρεις νεαροί κάτοικοι των Φούρνων μετέβησαν την Παρασκευή, 13 Απριλίου, στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» του συμπλέγματος Φούρνων Ικαρίας.

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε στο Facebook ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητος με μέλος της «Δράσης» Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο οποίος έχει καταγωγή από την Ικαρία, ο «Μικρός Ανθρωποφάς» βρίσκεται μεταξύ Φούρνων και Αρκιών και αν δεν είναι ελληνικό έδαφος, τότε ούτε και οι Φούρνοι είναι.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Η βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς” είναι ένας μικρός βράχος εμβαδού λίγων στρεμάτων σε απόσταση μικρότερη του μιλίου από τους Φούρνους. Από εκεί και πέρα είναι ανοιχτό πέλαγος, περίπου 12 μίλια μετά, νότια, είναι οι Αρκιοί.

»Αν δεν είναι ελληνικό έδαφος ο «Μικρός Ανθρωποφάς”, ούτε οι Φούρνοι είναι. Αφού είναι στενά συνδεδεμένος με το όλο σύμπλεγμα νησιών που είναι οι Φούρνοι.


»Ο βυθός του «Μικρού Ανθρωποφά” είναι γεμάτος αρχαία και πρόσφατα ναυάγια, αφού ο καιρός εκεί συχνά «βγάζει φίδια”. Εκεί ναυάγησε και ο πρόγονος μου, Αποστόλης Αϊβαλιώτης, το 1869, και πνίγηκε μαζί με όλο το τσούρμο του καϊκιού του.

»Επομένως θεωρώ τον βράχο αυτό οικογενειακό τάφο, αν και είμαι ο πέμπτος στην σειρά, μακρινός πια, απόγονος του άτυχου καπετάνιου.

Και ας την κατεβάζει ο Γιλντιρίμ».

Πηγή