Οπλικά συστήματα

Tρόμος στη Δύση: Αναβαθμίσεις των πέμπτης γενιάς μαχητικών α/φών J-20 σχεδιάζει ήδη η Κίνα

Η Κίνα θα συνεχίσει να αναβαθμίζει και να βελτιώνει το μαχητικό της stealth J-20 καθιστώντας το πιο ικανό στη διάσπαση της εχθρικής αεράμυνας. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας σχεδίασης του αεροσκάφους Yang Wei της Aviation Industry Corp of China και μέλος της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Σύμφωνα με τον Κινέζο επιστήμονα η Κίνα όχι μόνο αναπτύσσει διαφορετικά υποδείγματα του μαχητικού άλλα θα ξεκινήσει τις μελέτες για το 6ης γενιάς μαχητικό της.

«Θα υπάρξει ολόκληρη οικογένεια μαχητικών με βάση το J-20 και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις δυνατότητές του κυρίως στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Παράλληλα ήδη σκεπτόμαστε για το μαχητικό μας 6ης γενιάς που θα καλύπτει τις μελλοντικές μας ανάγκες», είπε.

«Στο παρελθόν είχαμε ακολουθήσει άλλους δρόμους στην σχεδίαση πολεμικών αεροσκαφών καθώς οι σχεδιαστικές μας δυνατότητες ήταν ακόμα πρωτόγονες. Τώρα όμως είμαστε ικανοί να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε ό,τι θέλουμε», ανέφερε. Τόνισε επίσης, πως το J-20 είναι το καλύτερο κινεζικό μαχητικό και θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε περίπτωση σύγκρουσης.

«Φυσικά θα αναλάβει αποστολές διάσπασης της εχθρικής αεράμυνας, αλλά αυτή δεν θα είναι η μόνη αποστολή που θα αναλάβει. Είναι αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων και το πώς θα χρησιμοποιηθεί, εξαρτάται από την ταχύτητα παραγωγής του και την ανάπτυξή του», υποστήριξε.

Το J-20 είναι το πρώτο κινεζικό μαχητικό 5ης γενιάς και έκανε την παρθενική του πτήση τον Ιανουάριο του 2011. Έγινε δε γνωστό μόλις τον Νοέμβριο του 2016. Είναι το τρίτο μαχητικό stealth που εντάσσεται σε υπηρεσία μετά τα αμερικανικά F-22 και F-35.

Το μαχητικό έλαβε μέρος σε σειρά ασκήσεων με άλλα συμβατικά μαχητικά της κινεζικής Αεροπορίας και εκτέλεσε ασκήσεις μάχης με εμπλοκές πέραν του οπτικού ορίζοντα. Πέρα από το J-20, οι Κινέζοι δοκιμάζουν το FC-31 ένα ακόμα μαχητικό 5ης γενιάς το οποίο θα μπορεί να πουληθεί και σε ξένες χώρες καθώς η εξαγωγή του J-20 έχει απαγορευτεί.

defencepoint

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ