Κόσμος

O μακαρίτης M.Kαντάφι «στέλνει» το Ν.Σαρκοζί σε δίκη - Νέες εξελίξεις

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Le Monde οι δικαστές αποφάσισαν την παραπομπή του Νικολά Σαρκοζί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γαλλίας.

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος κατηγορείται για διαφθορά και κατάχρηση επιρροής.

Ο Νικολά Σαρκοζί ήταν υπό κράτηση προ ημερών και ανακρινόταν για δύο ημέρες σχετικά με την φερόμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας του 2007 από το καθεστώς του τότε Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Σακροζί ήταν εκ των βασικών υπευθύνων για την ανατροπή του Λίβυου προέδρου και για το σημερινό χάλι της Λίβύης η οποία επί της ουσίας έχει χωριστεί σε τρία κρατίδια με δικές τους κυβερνήσεις.

Από εκεί εξόρμησαν οι ισλαμιστές και προξένησαν ταραχές και συγκρούσεις και σε άλλα κράτη όπως στην Συρία.

Η υπόθεση επικεντρώνεται σε τηλεφωνικές κλήσεις το 2014, κατά τις οποίες ο κ. Σαρκοζί φέρεται να επιδιώκει να επηρεάσει τους δικαστές που ερευνούσαν υποψία παράνομης χρηματοδότησης της εκστρατείας του.

Ο δικαστής, Gilbert Azibert και ο δικηγόρος του κ. Σαρκοζί, αναμένεται επίσης να δικαστούν. Έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε παραβίαση.

Οι αρχές είχαν απαγορεύσει στον Σαρκοζί να ταξιδέψει στη Λιβύη και να συναντηθεί με εννέα πρόσωπα, εκ των πρωταγωνιστών αυτής της υπόθεσης. Μεταξύ αυτών είναι και δύο στενοί συνεργάτες του, ο Κλοντ Γκεάν και ο Μπρις Ορτεφέ.

Του απαγορεύθηκε επίσης να μεταβεί στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Νότια Αφρική.

Στη Νότια Αφρική ζούσε για μεγάλο διάστημα εξόριστος ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης, ο Μπασίρ Σάλεχ, ο πρώην "ταμίας" του Μουαμάρ Καντάφι. Τραυματίστηκε από σφαίρες τον Φεβρουάριο στο Γιοχάνεσμπουργκ και σήμερα, για λόγους ασφαλείας, νοσηλεύεται σε άλλη χώρα.

Ο Σαρκοζί δεν μπορεί επίσης να συναντηθεί με τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας (DCRI) Μπερνάρ Σκαρσινί και τον επιχειρηματία Ζιάντ Τακιεντίν.

Ο τελευταίος διαβεβαιώνει ότι στα τέλη του 2006 με αρχές του 2007 είχε παραδόσει στον Σαρκοζί (σ.σ. τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών) και τον Κλοντ Γκεάν τρεις βαλίτσες που περιείχαν 5 εκατομμύρια ευρώ και προέρχονταν από το καθεστώς του Καντάφι. Ο Γκεάν είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ