Ιστορία

Kρίνος: Το λουλούδι σύμβολο της 25ης Μαρτίου

 

O κρίνος είναι συνδεδεμένος με την Παναγία και τη σύλληψη του Ιησού, όμως, το φυτό αυτό το συναντάμε και ως θρησκευτικό σύμβολο ήδη από την αρχαιότητα, την Μινωική Κρήτη και την αρχαία Θήρα.

Ταυτίστηκε με την αγνότητα, με την επικράτηση του Χριστιανισμού.

Το λευκό χρώμα εκφράζει την αγνότητα, την καθαρότητα, ενώ το σχήμα του παραπέμπει στην γονιμότητα.

Το δε στέλεχος του άνθους υποστηρίζεται ότι εκφράζει το θείο πνεύμα. Μιλάμε βέβαια για τον κρίνο της Παναγίας (Lilium candidum).

Η σύνδεση του λευκού κρίνου με την Παναγία  έγινε καθώς οι βοτανολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του άνθους στη Βόρεια Παλαιστίνη.

Εκεί αρχικά εντοπίζεται άγριο και αυτοφυές και στη συνέχεια μεταφέρεται στην Ευρώπη από Φοίνικες έμπορους και καλλιεργείται σε ειδικό περιβάλλον.

Στην Ευρώπη οι πρώιμοι χριστιανοί αγιογράφοι και ζωγράφοι ζωγράφιζαν πάντα την Παναγία με έναν κρίνο, που ονομάστηκε στη συνέχεια Madonna lily.

Οι εικόνες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με σύμβολο τον κρίνο κυριάρχησαν στις ζωγραφικές αποτυπώσεις των μεγάλων Δυτικοευρωπαίων δασκάλων του χρωστήρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...