Αρχείο

7 καθημερινές συμπεριφορές που φανερώνουν ότι είστε υπερβολικά αγχώδεις

7 καθημερινές συμπεριφορές που φανερώνουν ότι είστε υπερβολικά αγχώδεις
Δεν αναφερόμαστε σ’ εκείνο το άγχος, που λίγο-πολύ όλοι αισθανόμαστε κάποιες στιγμές μέσα στη μέρα, αλλά στο άγχος που δεν σ’ αφήνει σε ησυχία, που σε «πνίγει» και που καταλήγει να καθορίζει όχι μόνο την καθημερινότητά σου, αλλά και τις σχέσεις με τους γύρω σου.

Έχετε συχνές αϋπνίες

Αν δεν έχετε βαρυστομαχιάσει ή δεν έχετε πιει 2 λίτρα καφέ την ίδια μέρα και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε χωρίς κάποιον προφανή λόγο, τότε μάλλον το άγχος σας κρατάει ξάγρυπνους. Όταν ο οργανισμός στρεσάρεται κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ λογικό να αντιδρά έτσι το βράδυ, την ώρα που κανονικά θα έπρεπε να ηρεμεί.

Η ανάγκη να τα ελέγχετε όλα

Το να θες να έχεις τον έλεγχο, είναι γενικά κάτι καλό. Το να θες, όμως, να ελέγχεις τους πάντες και τα πάντα, ανά πάσα ώρα και στιγμή σημαίνει ότι το άγχος μάλλον σε έχει νικήσει. Μία τέτοιου είδους συμπεριφορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξαντλητική, όχι μόνο για εσάς, αλλά και για τους κοντινούς σας ανθρώπους, που νιώθουν ότι τους «πνίγετε».

Άγχος για τελειότητα

Η τελειομανία για τον εαυτό σου αλλά και η απαίτηση από τους ανθρώπους δίπλα σου να τα κάνουν όλα τέλεια συνήθως είναι σημάδια άγχους, το οποίο γιγαντώνεται αν τα πράγματα τελικά δεν γίνουν… τέλεια. Τη συμπεριφορά αυτή θα την εντοπίσετε όχι μόνο σε σημαντικά ζητήματα, αλλά και σε ασήμαντα θέματα που, υπό άλλες συνθήκες, θα προσπερνούσατε.

Σωματικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι και σωματικά εκτός από ψυχολογικά, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά σας. Ο πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος, οι ταχυπαλμίες και η τριχόπτωση αλλά και κάποια δερματικά προβλήματαείναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το άγχος επιτίθεται και στο σώμα σας.

Εμμονικές συνήθειες

Νευρικές συνήθειες που γίνονται ασυναίσθητα όπως το να τρως τα νύχια σου, να πειράζεις το πρόσωπο ή/ και τα μαλλιά και να δαγκώνεις τα χείλη σου συνήθως είναι αποτέλεσμα άγχους. Καλό θα είναι να προσπαθήσετε να ελέγξετε αυτά τα «τικ», γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία σας. Τα νύχια, για παράδειγμα, κρύβουν πολλά μικρόβια κι έτσι, όταν αποκτάμε τη συνήθεια να τα τρώμε, η μετάδοσή τους γίνεται πολύ πιο εύκολα.

«Κανείς δεν καταλαβαίνει τι ζητάω»

Συνήθως τα αγχώδη άτομα «κρατούν» μέσα τους τα συναισθήματά τους και όταν θέλουν κάτι, το απαιτούν με άκομψο τρόπο, φωνάζουν και ξεσπούν. Η άλλη μεριά δεν μπορεί να κατανοήσει πού οφείλεται αυτή η συμπεριφορά κι έτσι είναι πολύ λογικό να δημιουργούνται παρεξηγήσεις με το κυριευμένο από άγχος άτομο να διαμαρτύρεται ότι κανείς δεν μπορεί να τον/ την καταλάβει. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι θέλετε να «εκραγείτε», θυμηθείτε ότι μία ήρεμη συζήτηση μπορεί να βοηθήσει όσο τίποτε άλλο σε μια τέτοιου είδους ένταση.

Κατηγορείτε τον εαυτό σας

Οι τύψεις, οι κατηγορίες και οι ενοχές είναι από τα συνηθισμένα εξωτερικευμένα σημάδια του άγχους. Αν, λοιπόν, έχετε κι εσείς την τάση να κατακρίνετε τον εαυτό σας και να σκέφτεστε ότι τίποτα δεν κάνετε σωστά, το μόνο που καταφέρνετε είναι απλώς να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο κι ενέργεια αντί να δείτε με ψυχραιμία τα πράγματα και να δράσετε αναλόγως…

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ