Εκκλησία

3 χρόνια συμπληρώθηκαν από την απαράδεκτη κίνηση του Μητροπολίτη Ελσίνκι να συλλειτουργήσει με γυναίκα επίσκοπο και το Φανάρι ακόμα σφυρίζει αδιάφορα!

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα και εδώ και τρία χρόνια περιμένουμε να μας ενημερώσει το Φανάρι τι έχει σκοπό να πράξει για το κραυγαλέο και απαράδεκτο περιστατικό στην Φινλανδία με μια γυναίκα Επίσκοπο την οποία ανέβασε στο βωμό Ορθόδοξος ιεράρχης.

'Εκλεισαν τρία ολόκληρα χρόνια αυτές τις μέρες χωρίς να μάθουμε τι έχει γίνει επιτέλους με την υπόθεση του Μητροπολίτη στο Ελσίνκι που κάλεσε την γυναίκα Επίσκοπο να συλλειτουργήσουν... Στο Φανάρι τεχνηέντως έχουν αποσιωπήσει την ιστορία θεωρώντας πως θα ξεχαστεί ή πως ο κόσμος θα το προσπεράσει, αλλά πλανώνται πλάνην οικτράν…Εμείς είμαστε εδώ και με κάθε ευκαιρία θα το θυμίζουμε. Ήδη έχει καθυστερήσει πάρα πολύ το θέμα των διευκρινήσεων! Κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής αναρωτιέται πλέον τι συμβαίνει;

Θυμίζουμε πως στις αρχές Μαρτίου του 2015 σάλος είχε προκληθεί μετά την κίνηση του Μητροπολίτη Ελσίνκι Αμβρόσιου της φινλανδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να καλέσει γυναίκα επίσκοπο, την Irja Askola της Λουθηρανικής Εκκλησίας, στο βωμό κατά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Με αφορμή αυτό το περιστατικό η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνήλθε περί τα μέσα Μαρτίου του 2015 αποφάσισε να παρέμβει ζητώντας εξηγήσεις! … Κι από τότε άκρα του τάφου σιωπή….Και στο μεταξύ παρήλθαν ούτε ένα ούτε δύο αλλά 3 ολόκληρα χρόνια!!

Υπενθυμίζεται πως στο τότε ανακοινωθέν της η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέφερε: «Μεταξύ άλλων εθεωρήθη και αναφορά του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέοντος επί προσφάτου αντικανονικής ενεργείας του Μητροπολίτου Ελσιγκίου Αμβροσίου, και απεφασίσθη όπως ζητηθώσι παρά του τελευταίου πλείονες διευκρινήσεις περί αυτής προς λήψιν εν συνεχεία των προσηκουσών αποφάσεων.»

Τι έγινε τελικά με τις διευκρινήσεις; Δόθηκαν; Δεν δόθηκαν; Πόσος χρόνος χρειάζεται πια για να δώσει ένας Μητροπολίτης εξηγήσεις; Εκτός και καλύπτονται τα ατοπήματα των Ιεραρχών ηθελημένα, κάτι που αρνούμαστε να πιστέψουμε όσο και αν έχει ξεπέσει το Φανάρι!

Απλούς προβληματισμούς του κάθε κοινού νου θέτουμε και περιμένουμε απαντήσεις..

Το μόνο που νοιάζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι να πλασάρει τον οικουμενισμό και την δήθεν επιτυχία της Συνόδου του Κολυμπαρίου; Όπως την Τρίτη που υποδεχόμενος όμιλο προσκυνητών από το δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, αναφέρθηκε, ιδιαιτέρως, στην Σύνοδο του 2016 μιλώντας για πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία και κατηγορώντας τους απόντες.

«Μέσα στο πλαίσιο της Συνοδικότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήσαμε, πριν από περίπου δύο χρόνια, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην Ορθόδοξο Ακαδημία της Κρήτης, και πήραμε καλές αποφάσεις, ομόφωνες, όσοι ήμασταν εκεί, και το λέγω αυτό διότι, όπως θα γνωρίζετε, μερικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, την τελευταία στιγμή, απέσχον, δεν συμμετείχαν σε αυτή τη Σύνοδο, κακώς, κάκιστα, διότι όλα τα είχαμε αποφασίσει, όλοι μαζί, και το που θα γίνει η Σύνοδος αυτή, και πότε θα γίνει, και ποια θέματα θα συζητήσει, και ποιος θα είναι ο Κανονισμός λειτουργίας της Συνόδου, όλα τα είχαμε αποφασίσει στη Γενεύη και είχαμε προσυπογράψει όλες αυτές τις κοινές και ομόφωνες αποφάσεις μας. Και την τελευταία στιγμή, για λόγους, προφανώς, πολιτικών σκοπιμοτήτων, απουσίασαν μερικές Εκκλησίες, πράγμα όμως το οποίον δεν μας εμπόδισε από το να κάνουμε τη Σύνοδο όπως τα είχαμε αποφασίσει, σεβόμενοι τον εαυτό μας και σεβόμενοι τις υπογραφές που είχαμε βάλει στη Γενεύη» επισήμανε συγκεκριμένα.

Όταν όμως έχεις ανοιχτά ζητήματα τόσο σοβαρά όπως η περίπτωση της Φινλανδίας χάνεις ξεκάθαρα την έξωθεν καλή μαρτυρία προσποιούμενος τον ενωτικό....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ