Κοινωνία

Χάος στον «Ευαγγελισμό»: Χωρίς χρήματα με παλαιά μηχανήματα και διπλοβάρδιες

«Σκιές» στη λειτουργία του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αττικής, του Ευαγγελισμού, απεικονίζονται στην «ακτινογραφία» που διενήργησε το Σωματείο εργαζομένων.

Δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και «μπαλώματα» σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του, κλειστές χειρουργικές αίθουσες, παλαιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός πλην λίγων εξαιρέσεων, «τσουνάμι» οι προσελεύσεις ασθενών στα Επείγοντα: αυτά είναι μερικά από τα μελανά στοιχεία που εντοπίζουν οι εργαζόμενοι στην βαριά καθημερινότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος και ζητούν την άμεση αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν σειρά κινητοποιήσεων, συγκεκριμένα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, το απόγευμα της Τετάρτης, στις 6μμ, και καλούν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου στη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 15 Μαρτίου, στις 12μμ, στο δώμα του Ευαγγελισμού.

Οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού έχουν χτυπήσει κόκκινο. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 800 – λείπουν περισσότεροι από 400 νοσηλευτές, 120 γιατροί ειδικευμένοι του ΕΣΥ, 70 ειδικευόμενοι, 80 τεχνικοί, 150 διοικητικοί και τεχνολόγοι κ.ο.κ.
Οι διπλοβάρδιες σε νοσηλευτές και τραπεζοκόμους, τα εκατοντάδες ρεπό που οφείλονται στους εργαζόμενους, η απλήρωτη υπερεργασία αποτελούν στοιχεία της σκληρής εργασιακής καθημερινότητας του υγειονομικού προσωπικού.

Μάλιστα, το Σωματείο καταγγέλλει πως παρά τις εξαγγελίες περί «συνεχών προσλήψεων» στον Ευαγγελισμό, από τις 64 προκηρύξεις νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ από τον Δεκέμβριο 2016), δεν έχει διοριστεί ούτε ένας νοσηλευτής.

Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει αδιαλείπτως είναι η αναπλήρωση προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το Σωματείο, «προωθείται συστηματικά η απεμπλοκή του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό κι ευθύνη, αφού για να προσλάβεις προσωπικό και να αγοράσεις υλικά πρέπει να έχεις εξασφαλίσει «ίδια έσοδα».

Συνολικά οι συμβασιούχοι κάθε ειδικότητας είναι περισσότεροι από 600, ενώ αμείβονται από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Ωστόσο, οι απολύσεις είναι μαζικές και στο πεδίο των επικουρικών εργαζομένων. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν απολυθεί περισσότεροι από 54 γιατροί και 30 εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο δε λήγουν οι συμβάσεις 70 μακροχρόνια ανέργων που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ.

Αλλά και οι μόνιμοι εργαζόμενοι βιώνουν το σοκ της δραματικής μείωσης των μισθών τους σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου, η μείωση μισθών στους γιατρούς κυμαίνεται από 35-55%, ανάλογα με τον βαθμό, και από 28-50% στο υπόλοιπο προσωπικό.

Μόνο φθίνουσα είναι η πορεία και της χρηματοδότησης του νοσοκομείου, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι και παραθέτουν χαρακτηριστικά στοιχεία: «Το 2017 με δυσκολία καλύφθηκαν κάποιες μόνο από τις ανάγκες με 111 εκατ. ευρώ (με πρόσθετη επιχορήγηση) και το 2018 προβλέπονται μόνο 92 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες για φάρμακα ήταν 38,5 εκατ. ευρώ και το 2018 προβλέπονται 31 εκατ. ευρώ».

Εκατοντάδες ασθενείς σε κάθε εφημερία
Λόγω της ανυπαρξίας δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ουσιαστικά σε κάθε γενική εφημερία μετατρέπεται σε ένα γιγαντιαίο Κέντρο Υγείας που υποδέχεται έως και 1.200 ασθενείς στα Επείγοντα.

Ο όγκος δουλειάς είναι σταθερά ανοδικός σε γενικές και καθημερινές εφημερίες. Κάθε εφημερία ολοκληρώνεται με τουλάχιστον 200 εισαγωγές ασθενών και με πενταπλάσιο αριθμό εξεταζομένων στα Επείγοντα. Τα ράντζα παρατάσσονται στους θαλάμους ακόμη και τρεις ημέρες μετά την εφημερία, ενώ από κάποιες κλινικές όπως η Ψυχιατρική δεν φεύγουν ποτέ.

Την ίδια ώρα, όμως το νοσοκομείο επιχειρεί να σηκώσει το βάρος της περίθαλψης - Πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας- έχοντας κλειστές 10 αίθουσες χειρουργείων, κλειστές αίθουσες στο 2ο Αιμοδυναμικό και στο Τμήμα ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων και νευροχειρουργημένων λόγω έλλειψης και προσωπικού και εξοπλισμού.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας – δεν καταγράφεται πουθενά ο επαγγελματικός κίνδυνος και οι επαγγελματικές ασθένειες. Ωστόσο, για την κυβέρνηση αυτά είναι ψιλά γράμματα καθώς, όπως λέει το Σωματείο, «αμφισβητείται ακόμη και το ψίχουλο του ανθυγιεινού επιδόματος, γιατί πρέπει να «προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης