Κοινωνία

Φρικτό ατύχημα στο νοσοκομείο Λάρισας – Ακρωτηριάστηκε 47χρονη υπάλληλος εν ώρα εργασίας

Η 47χρονη ήταν υπάλληλος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας και εργαζόταν στα πλυντήρια.

Η άτυχη εργαζόμενη ακρωτηριάστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας της, όταν το χέρι της πιάστηκε μέσα στους κυλίνδρους των πλυντηρίων.

Όπως καταγγέλλει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι 22 ετών, με λειτουργία 10 έως 12 ωρών την ημέρα (συνολικά 100.000 ώρες) χωρίς τις απαραίτητες λειτουργίες ασφαλείας για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης έχει ως εξής:

«Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με αφορμή το σοβαρό ατύχημα που έγινε την Τρίτη 27-3-2018 στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό συναδέλφισσας, από μηχάνημα στο τμήμα των πλυντηρίων καταγγέλλει τα εξής:

Το συγκεκριμένο ατύχημα είναι απόρροια της εντατικοποίησης και των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στον χώρο των πλυντηρίων και του απαρχαιωμένου εξοπλισμού που υπάρχει εκεί. Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι 22 ετών, με λειτουργία 10 έως 12 ωρών την ημέρα (συνολικά 100.000 ώρες) χωρίς τις απαραίτητες λειτουργίες ασφαλείας για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε μισή ώρα για τον απεγκλωβισμό της συναδέλφισσας. Μετά από τόσες ώρες και χρόνια λειτουργίας «είναι για πέταμα» όπως καταγγέλλουν οι συναδέλφισσες που δουλεύουν στον χώρο αυτό.

Είναι επίσης αποκαλυπτικό ότι, όπως αναφέρθηκε στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ που επισκέφτηκε το χώρο πως το μηχάνημα παρουσίαζε συνεχώς προβλήματα, και οι εργαζόμενες του τμήματος ζητούσαν την αντικατάστασή του, όπως το ίδιο έκανε και η προϊσταμένη του τμήματος με έγγραφα προς τη διοίκηση.

Υπάρχει παντελής έλλειψη μέτρων και ατομικών μέσων προστασίας των εργαζομένων του χώρου των πλυντηρίων, οι οποίοι κάνουν μια βαριά ανθυγιεινή αλλά και σοβαρά επικίνδυνη δουλειά όπως αποδείχτηκε από το χθεσινό εργατικό ατύχημα, το οποίο δεν είναι το πρώτο ( έγιναν παλιότερα κι άλλα και δε δηλώθηκαν). Παράλληλα δε γίνεται εκπαίδευση ούτε ενημέρωση στο προσωπικό για τα μέτρα προφύλαξης από τους κίνδυνους.

Το συμβάν μόνο «τυχαίο» δεν είναι. Για την απαράδεκτη κατάσταση στους χώρους εργασίας, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, τα απαρχαιωμένα μηχανήματα που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του συνόλου των εργαζομένων έχουν ευθύνη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, η 5η ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, που στο όνομα του περιορισμού του λειτουργικού κόστους, προχωρούν σε συνεχείς περικοπές των δαπανών στα νοσοκομεία, μην υπολογίζοντας ούτε τις ζωές των εργαζομένων, υποβαθμίζοντας διαρκώς την δυνατότητα υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης των ασθενών. Έρχεται ως φυσική συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση όπως οι προηγούμενες, και αυτή την πολιτική υλοποιεί η διοίκηση του νοσοκομείου. Μια στρατηγική που θέλει την υγεία εμπόρευμα με εργαζόμενους δούλους, χωρίς δικαιώματα, συνοδοιπόρους στο δρόμο που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο της υγείας. Yπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις, που χαράζουν, νομοθετούν, και οι διοικήσεις υλοποιούν και διευθύνουν αυτές τις πολιτικές που είναι ξένες και εχθρικές προς τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι τρεις μέρες μετά το σοβαρό ατύχημα το σωματείο δεν έβγαλε καν μια ανακοίνωση. Που πήγαν αλήθεια οι δηλώσεις όλων αυτών που πριν λίγο καιρό για να υφαρπάξουν την ψήφο των συναδέλφων, έλεγαν ότι θα κάνουν τα πάντα για τα συμφέροντα των εργαζομένων; Ή περιμένουν ακόμη όπως δήλωσε η πρόεδρος να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία; λες και δε γνωρίζουν τις συνθήκες εργασίας την εντατικοποίηση, τις ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας, τα απαρχαιωμένα μηχανήματα!

Απαιτούμε άμεσα:

Να σταματήσει η λειτουργία του επικίνδυνου μηχανήματος και να αντικατασταθεί άμεσα με σύγχρονο.

Άμεση διερεύνηση του ατυχήματος από τον Τεχνικό Ασφάλειας και τον Γιατρό Εργασίας του νοσοκομείου

Να κοινοποιηθεί στους εργαζόμενους το πόρισμα της διερεύνηση από την επιθεώρηση εργασίας – ΚΕΠΕΚ και από τους ειδικούς επιστήμονες του νοσοκομείου (ΤΑ και ΙΕ)

Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελτικών ασθενειών στο νοσοκομείο και σε όλους τους χώρους εργασίας με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης(διοίκηση του Νοσοκομείου) .

Να δοθούν τώρα στους εργαζόμενους τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας

Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.

Επισκευή άμεσα του χώρου εργασίας των πλυντηρίων και μετατροπή του σε χώρο υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους .

Ένταξη στα βαρέα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης