Κόσμος

Υστατη προσπάθεια αποφυγής ελληνοτουρκικής σύρραξης με πρωτοβουλία των ΗΠΑ - «Σκληρή» ορολογία από τον Π. Καμμένο

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε πλέον στα ελληνοτουρκικά. Οι ΗΠΑ όπως φαίνεται έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για να αποφευχθεί ελληνοτουρκική σύρραξη. Η επίσκεψη μάλιστα Πάιατ πριν λίγες ημέρες στο γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ αυτό ομολογεί.

Τριμερής συνάντηση Κοτζιάς-Τίλλερσον-Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον «μαγειρεύει» για το αμέσως επόμενο διάστημα η αμερικανική διπλωματία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Η συνάντηση δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά -κατά τις ίδιες πληροφορίες- οι σχετικές συνεννοήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο, αναφέρει δημοσίευμα.

Η αμερικανική διπλωματία επιχειρεί σ’ αυτή τη συνάντηση να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμπεριφοράς των δύο πλευρών, προκειμένου να πέσει η θερμοκρασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να αποτραπούν επεισόδια, όπως εκείνο στα Ίμια, αλλά και το αντίστοιχο στον Έβρο.

Στο τραπέζι θα τεθεί και η τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο Ρεξ Τίλλερσον θα ασκήσει πίεση στον Τούρκο ομόλογό του δοθεί σύντομα ένα τέλος στην κράτησή τους. Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πιστός στην οθωμανική παράδοση, θα επιδιώξει να αποσπάσει ανταλλάγματα από την ιδιότυπη ομηρία.

Είναι ασαφές εάν στο τραπέζι θα τεθεί και το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην κυπριακή ΑΟΖ, λόγω της πειρατικής συμπεριφοράς των Τούρκων. Η Άγκυρα, πάντως, είναι ενοχλημένη από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έστειλαν τον 6ο Στόλο στην Κύπρο. Έστειλαν και εμπράκτως το μήνυμα στους Τούρκους να μην τολμήσουν να παρενοχλήσουν τα σκάφη της ExxonMobil, τα οποία πραγματοποιούν έρευνες στο θαλάσσιο οικόπεδο 10.

Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΑΜ Π. Καμμένος μίλησε ομήρους σε τουρκικές φυλακές. Αυτό έχει την σημασιολογία του, καθώς για πρώτη φορά επισήμως Κυβερνητικός αξιωματούχος μιλάει για ομήρους και όχι για κρατούμενους.

Τη στήριξη της Ρουμανίας στο θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία, ζήτησε ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά την συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Mihai Fifor στο Βουκουρέστι.

«Ενημέρωσα τον Υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας, για το περιστατικό που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους, έναν Αξιωματικό και έναν Υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου Υπουργού Άμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των Νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών», είπε ο Ελληνας ΥΕΘΑ

Ο κ. Καμμένος τόνισε επίσης πως «το μήνυμα το οποίο θα μεταδοθεί εδώ, στη Ρουμανία, όπως επίσης στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, είναι ότι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εύρος προκλήσεων και απειλών που απαιτούν συνολική προσέγγιση και αντίληψη, καθώς και σταθερή πολιτική βούληση, ώστε η αντιμετώπιση να είναι αποτελεσματική».

Και πρόσθεσε: «Μαζί θα δημιουργήσουμε ένα τόξο σταθερότητας, το οποίο θα ξεκινά από τη Ρουμανία, θα συνεχίζει στα Βαλκάνια με τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ελλάδα, την Κύπρο, έως και το Ισραήλ και την Αίγυπτο, και όλες τις μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής, ώστε στην περιοχή μας να εδραιωθεί η ειρήνη, η στενή συνεργασία και η σταθερότητα, για το μέλλον των λαών μας».

Συγκρότηση Συμβουλίου Ασφαλείας δρομολογεί η κυβέρνηση

Τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με αφορμή την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και την υπόθεση με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δρομολογεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, αφού ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, επικοινώνησε μαζί του και συμφώνησαν να συναντηθούν τη Δευτέρα προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενό της.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητούσε την άμεση σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με στόχο όπως επισημαίνει «η Ελλάδα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και συναίνεση».

Με την επιστολή του, ο κ. Θεοδωράκης ζητούσε να οριστεί ημερομηνία συζήτησης στην Ολομέλεια επί της σχετικής πρότασης νόμου που έχει καταθέσει από τον Δεκέμβριο του 2016 το Ποτάμι και παραμένει ακόμα στον αέρα, προκειμένου αυτή να τροποποιηθεί όπου απαιτείται και να ψηφιστεί ως νόμος του κράτους.

«Θα πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να διαχωρίσουμε τα μείζονα εξωτερικά θέματα από τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις», σχολίαζε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση έκανε λόγο για επιβεβλημένη πλέον συζήτηση την οποία «επιβάλλουν τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ουσία ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε την πρόταση του Θεοδωράκη, την οποία όμως, όπως υπενθύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το βήμα της Βουλής, το είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία από το 2016.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ