Κόσμος

Το προφίλ των Γάλλων τζιχαντιστών: 26χρονοι, φτωχοί και ήδη εγκληματίες

Νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στη Γαλλία για το προφίλ των Γάλλων που μετατρέπονται σε βίαιοι τζιχαντιστές.

Ο διευθυντή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI), Μαρκ Χέκερ, μελέτησε τα προφίλ 137 ατόμων που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα και σχετίζονται με την Ισλαμική βία και την τζιχάντ, τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 69% των περιπτώσεων αυτών αφορούν Γάλλους υπηκόους και το 22% έχουν διπλή υπηκοότητα. Στο 59% των περιπτώσεων, οι γονείς τους ήταν από τη Βόρεια Αφρική. Από τις 137 περιπτώσεις, οι 131 ήταν άνδρες και οι 6 ήταν γυναίκες.

Η μέση ηλικία του όταν συνελήφθησαν ήταν τα 26 χρόνια και το 90% προέρχεται από μεγάλες, διαλυμένες οικογένειες και το 40% από φτωχό υπόβαθρο.

Από τους 137 τζιχαντιστές που εξετάστηκαν στη μελέτη, περίπου το 745 γεννήθηκαν μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 26% έγιναν μουσουλμάνοι κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αν και γενικά η μελέτη έδειξε ότι υπήρχε πολύ χαμηλό επίπεδο θρησκευτικών γνώσεων μεταξύ των ατόμων αυτών.

Επιπλέον, περίπου το 47% των 68 Γάλλων τζιχαντιστών, των οποίων τα εκπαιδευτικά αρχεία ήταν διαθέσιμα, εγκατέλειψαν το σχολείο τους, το 26% πήρε απολυτήριο και το 11% αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο.

Επίσης, περίπου το 36% ήταν άνεργοι κατά τη στιγμή της σύλληψης, ενώ το 22% ήταν σε χαμηλόμισθες, ασταθείς θέσεις εργασίας.

Πάνω από τους μισούς από τους κατηγορούμενους για ισλαμιστικά αδικήματα ήταν σε σχέση (57%).

Το IFRI επισημαίνει ότι η μελέτη δείχνει πως «τα άτομα αυτά διακρίνονται από χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής ένταξης, υψηλότερο βαθμό φτώχειας, μεγαλύτερη συμμετοχή στην εγκληματικότητα και στενότερη σχέση με τη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική από τον μέσο πληθυσμό της Γαλλίας».

Επιπλέον, η έρευνα αναφέρει ότι πολλοί από αυτούς που καταλήγουν να γίνουν τζιχαντιστές, έχουν ήδη μια πρότερη εγκληματική ζωή, καθώς το 40% έχει καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά για βία, κλοπή, εμπορία ναρκωτικών ή για τροχαία αδικήματα.

Η μελέτη εγείρει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αναφέρει ότι πολλά άτομα που είχαν εκτίσει ποινές για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, συνέχισαν να διαπράττουν επιθέσει σε γαλλικό έδαφος μετά την απελευθέρωσή τους.

Για την πορεία προς τη ριζοσπαστικοποίηση, η μελέτη έδειξε ότι «σε αντίθεση με αυτό που ακούγεται συχνά, η ριζοσπαστικοποίηση είναι ένα σχετικά μακρύ ταξίδι- διάρκειας μηνών ή και χρόνων – κι όχι μια στιγμιαία αλλαγή».

Πράγματι, στο 30% των περιπτώσεων που μελετήθηκαν, η ριζοσπαστικοποίηση διήρκησε αρκετά χρόνια.

Τέλος, η έρευνα έδειξε πως το διαδίκτυο μόνο του, δεν ήταν αρκετό για την πορεία των ατόμων αυτών προς τη ριζοσπαστικοποίηση και πως τα περισσότερα άτομα παρακινούνταν από το «ομαδικό φαινόμενο».

«Στις περιπτώσεις που μελετήσαμε, πολλοί κατηγορούμενοι γνώριζαν ο ένας τον άλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, μερικοί ήταν στην ίδια τάξη στο πανεπιστήμιο ή έπαιζαν ποδόσφαιρο στην ίδια ομάδα» υπογραμμίζει η μελέτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...