Απόψεις

Το πολύπαθο μάθημα των Θρησκευτικών

Του Ιωάννη Παπαγεωργίου, Οικονομολόγου MSc HR Management και γενικού Διευθυντή ΚΕ.ΑΣ.Μ.

Για άλλη μία φορά η Δικαιοσύνη κατέρριψε αποφάσεις της Κυβέρνησης ως ενάντιες στο ισχύον ελληνικό Σύνταγμα. Πιο συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, προεδρεύοντος του Προέδρου του ΣτΕ, κ.Σακελλαρίου όρισε ως πολλαπλώς αντισυνταγματικές – με πλειοψηφία 20 προς 5- τις ρυθμίσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών της Υπουργικής Απόφασης του Ν. Φίλη. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης οι σχετικές επίμαχες διατάξεις παραβαίνουν τα Άρθρα 13 και Άρθρα 16 του Συντάγματος αλλά και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαικής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι ξεκάθαρο πως το μάθημα απώλεσε τον ομολογιακό του χαρακτήρα και ολίσθησε προς τον θρησκευτικό συγκριτισμό. Επιπλέον, οι ανεκδιήγητοι φάκελοι μαθήματος, που υποκατέστησαν τα παλαιότερα εγχειρίδια στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο στερούνται επιστημονικού υποβάθρου ενώ ορισμένα σημεία είναι απλή αντιγραφή της Wikipedia (!) και μάλιστα με ορθογραφικά λάθη.

Με σεβασμό στην Ανεξιθρησκεία και στα δικαιώματα και των πιστών των μειοψηφούντων θρησκευμάτων, πρέπει να γίνει σαφές πως η Ορθοδοξία και το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων αποτελούν θεμέλιους λίθους της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας. Δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα επικίνδυνων πειραματισμών, που αλλοιώνουν την πραγματική υφή τους, ειδικά σε μία εποχή, που η αυξημένη πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Είναι σαφές και πρόδηλο πως και σε αυτό το ζήτημα η Κυβέρνηση βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τους περισσότερους πολίτες.

Τι δέον γενέσθαι από εδώ και πέρα; Οι επίμαχες υπουργικές ρυθμίσεις πρέπει να αποσυρθούν. Να αποσυρθούν πρέπει επίσης και οι επίμαχοι φάκελοι μαθήματος με την συνακόλουθη επαναφορά των παλαιότερων εγχειριδίων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγγραφής των νέων σχολικών βιβλίων. Η συγκεκριμένη συγγραφή πρέπει να πραγματοποιηθεί σε αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και τους σχετικούς επιστημονικούς – θεολογικούς φορείς ώστε το τελικό εκπαιδευτικό προιόν να είναι συμβατό με το Σύνταγμα και το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων πολιτών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...