Ελληνοτουρκικά

Τι γίνεται με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς;- Όλες οι πολιτικές αντιδράσεις για τη σύλληψη

Δύο Έλληνες στρατιωτικοί – ένας υπολοχαγός και ένας ΕΠΟΠ - έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω κακοκαιρίας, εντοπίστηκαν από τουρκική περίπολο και μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι παραπεμφθούν σε δίκη για παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα.

Μπορεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να έκανε λόγο για «τυπική υπόθεση» αλλά τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι ακόμα σοβαρότερες. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας και είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή.

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Επαναλαμβάνω βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές και από εκεί και πέρα οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στην χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην χώρα μας» υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος. Σημείωσε παράλληλα ότι το περιστατικό, για το οποίο έγινε στο ΓΕΕΘΑ μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία, προέκυψε από λάθος εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Στο ίδιο πνεύμα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα οι δύο συλληφθέντες στρατιωτικοί θα είναι σπίτια τους.

Οι αντιδράσεις

Για την ανάγκη άμεσης διευθέτησης του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές στις Καστανιές του Έβρου και προωθήθηκαν στην Ανδριανούπολη κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές.

Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτοντας πως «Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε για το θέμα: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων εντός της ημέρας όλα να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο».

Το Ποτάμι σε ανακοίνωση του προειδοποιεί πως το θέμα της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στις Καστανιές του Έβρου από την τουρκική περίπολο «μπορεί να πάρει διαστάσεις, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν προβεί με ψυχραιμία στις κατάλληλες κινήσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες σε παρόμοιες καταστάσεις».

Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζεται «προέχει η ασφάλεια των δύο στρατιωτικών μας και η επαναπροώθηση αυτών στις εστίες τους το συντομότερο δυνατό».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ζήτησε από τον υπουργό λεπτομερή ενημέρωση για το συμβάν στον Έβρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλής διαβεβαίωσε τον κ. Παφίλη ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο Θανάσης Παφίλης ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε οι δύο συλληφθέντες στρατιωτικοί επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δεξιάς κ. Φαήλος Κρανιδιώτης σχετικά με την σύλληψη της ελληνικής περιπόλου τόνισε πως αναμένει εξηγήσεις για το επεισόδιο στον Έβρο.

Ζητά ακόμα να μάθει ποια είναι η συμφωνία για την επιστροφή των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού.

Τέλος, τονίζει πως «εάν τα γεγονότα δεν έχουν έτσι και πρόκειται για ενέδρα των Τούρκων και απαγωγή των στρατιωτικών μας από ελληνικό έδαφος, τότε έχουμε άλλα να πούμε και να πράξουμε».

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου για το συμβάν

Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ