Κόσμος

Τι έλεγε για την Τουρκία ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ το 2017

Ήταν πριν από ένα περίπου χρόνο όταν ο τότε επικεφαλής της CIA και νυν υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, βρέθηκε στην Άγκυρα πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της CIA, μια επίσκεψη που τότε χαρακτηρίστηκε από το διεθνή Τύπο «αιφνίδια», αφού είχε προκύψει ξαφνικά έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων είχαν βρεθεί τα θέματα του ΡΥD, της δράσης της οργάνωσης του Γκιουλέν στην Τουρκία και στις ΗΠΑ, όπως και το θέμα της έκδοσης του ιδίου του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Λίγο μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ ο Πομπέο έδωσε συνέντευξη στο csis.org (Center for Strategic & International Studies) θίγοντας ζητήματα για την εθνική ασφάλεια ενώ μεταξύ άλλων απάντησε και σε ερωτήματα για το ταξίδι του στην Τουρκία.

Ο ίδιος τότε είχε σχολιάσει μετά από σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου John Hamre: «Στην Άγκυρα έχουμε εξαιρετικά σημαντικούς συνεργάτες οι οποίοι βοηθούν στο να παραμένουν οι ΗΠΑ ασφαλείς κάθε μέρα και μάλιστα θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι′ αυτό. Ωστόσο, θα ήθελα να τους επισημάνω πως χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κυρίως στις περιοχές που εκπαιδεύουν τρομοκράτες και προωθούν τις πολιτικές του τρόμου. Πρέπει να ξέρουν πως θα έπρεπε να σκέφτονται διαφορετικά σε μερικά θέματα και να προσπαθήσουν περισσότερο για την πάταξη της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή».

Ερωτώμενος για το αν ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Τουρκία λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα στη χώρα, ο Μάικ Πομπέο είχε εκφράσει τις ανησυχίες του ενώ είχε τονίσει σχετικά: «Eίναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε και οι δύο πλευρές. Η Τουρκία έχει κάνει αρκετά για να εμποδίσει τους τρομοκράτες να μεταβούν στη Συρία, αλλά σε άλλα μέτωπα υπήρχαν κάποια προβλήματα στη συνεργασία μας. Γενικά, είναι υπέροχοι. Μας επιτρέπουν να συμμετέχουμε σε στρατηγικές ασκήσεις που είναι πολύ σημαντικές. Πρέπει όμως να λειτουργούμε ως μια οντότητα απέναντι στις κοινές απειλές. Ας μην το ξεχνάμε».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ