Οικονομία

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ - Τι θα κρίνει την πώληση

Σε μια εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ, του οποίου η ενισχυμένη κερδοφορία που ανακοίνωσε για το 2017 με τα κέρδη να σημειώνουν άνοδο κατά 149,4% και τα έσοδά του κατά 58% δημιουργεί θετικό έδαφος και υψηλές προσδοκίες για το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης.

Οι προσφορές σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη θα ανοίξουν σε μία εβδομάδα και αν η διαφορά μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη από 15% ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί αμέσως, ενώ αν είναι μικρότερη από το ποσοστό αυτό, θα υπάρξει δεύτερος κύκλος προσφορών.

Επί του παρόντος το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει τον εξονυχιστικό έλεγχο των προσφορών, καθώς δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφισβήτηση ή λαβή για πιθανές προσφυγές που θα καθυστερήσουν ή ακόμη και θα μπλοκάρουν την πώληση.

Υπενθυμίζεται ότι τον ΔΕΣΦΑ διεκδικούν το κονσόρτιουμ υπό την ιταλική Snam στο οποίο μετέχουν επίσης οι εταιρείες Fluxys (Βέλγιο) και Enagas (Ισπανία) και η κοινοπραξία Reganosa (Ισπανία), Transgaz (Ρουμανία) μαζί με την αναπτυξιακή τράπεζα EBRD.

Επικεφαλής της κοινοπραξία ς είναι η ιταλική Snam SpA, η οποία μεταξύ άλλων ελέγχει τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας. Ακόμη, η Snam είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Interconnector UK, TIGF, TAG και Gas Connect Austria).

H Enagás Internacional είναι θυγατρική της Enagás που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου. Είναι και αυτή μέτοχος του αγωγού TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Transportadora de Gas del Perú και Gasoducto de Morelos στο Μεξικό).

H Fluxys δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου όπως επίσης και στη λειτουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Eίναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Interconnector UK, BBL Company).

Στη δεύτερη κοινοπραξία που διεκδικεί τον ΔΕΣΦΑ επικεφαλής είναι η Regasificadora del Noroeste S.A. (“Reganosa”) διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ισπανίας με έδρα το Mugardos της Ισπανίας. Η εταιρεία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Mugardos.

Η S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. είναι διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας. Η εταιρεία λειτουργεί σύστημα αγωγών φυσικού αερίου το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη Βουλγαρία, Ουγγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία.

Η EBRD είναι διεθνής αναπτυξιακή επενδυτική τράπεζα, στην οποία συμμετέχουν 66 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...