Ελληνοτουρκικά

Τελική πρόβα σύρραξης από το ΠΝ: Ξεκινά το γεωτρύπανο των Τούρκων - Μαραθώνιος με εμπλοκή Μέρκελ-ΕΕ-ΟΗΕ

Για 10 τουρκικά πολεμικά πλοία που περιπολούν στην Α.Μεσόγειο και περιμένουν το γεωτρύπανο κάνουν λόγο οι Τούρκοι και τονίζουν πως τα "πλοία αυτά είναι έτοιμα για κάθε πιθανή ανάγκη" κτυπώντας καμπάνες στο ελληνικό και κυπριακό γενικό επιτελείο.

Νωρίτερα ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε οτι το τουρκικό πλοίο ξεκινά την πόρεια του προς την ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν δήλωσε οτι:

«Δεν μπορούμε να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση. Θέλω να ξέρετε ότι σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, θα δείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και της ΤΔΒΚ"».

Εν τω μεταξύ, μέσα σε αυτά τα πλοία ευρίσκονται δύο τάγματα κομάντος με ομάδες SAT και SAS. Πρόκειται για τους καλύτερα εκπαιδευμένους ειδικούς των τουρκικών ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Ρετζέπ Ακντάγ, τόνισε ότι οι συμφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνονται και από τις δύο πλευρές, διαφορετικά δεν είναι αποδεκτές. Επανέλαβε κι αυτός με τη σειρά του ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τ/κ.

Ο Ρετζέπ Ακντάγ έδωσε σήμερα συνέντευξη στο τουρκικό ιδιωτικό κανάλι ‘Χαμπέρτουρκ’ και δήλωσε ότι:

«Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει ισότιμα και στις δύο κοινότητες εκεί. Δεν μπορούν οι Ε/κ να λένε ότι ‘εγώ θα φέρω τους Ιταλούς, θα φέρω τον τάδε ή τον δείνα, θα δημιουργήσω τετελεσμένα και, μην φοβάστε, θα δώσω από τα κέρδη μερίδιο και στους Τ/κ’. Οι συμφωνίες γίνονται και από τις δύο πλευρές.

Σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων επικρατεί αναβρασμός. Η ώρα της κρίσεως κοντοζυγώνει. Σημαντικές επαφές αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Σε αυτές τις επαφές ο πρωθυπουργός θα θέσει ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, την Κύπρο και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Ο Α.Τσίπρας πηγαίνει το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών στην Σύνοδο Κορυφής για να πάρει μια καταδίκη της Τουρκίας και μια υποστήριξη στα λόγια φυσικά. Γιατί στρατιωτική υποστήριξη δεν υπάρχει.

Η Μέρκελ μίλησε στον Ερντογάν για τους Έλληνες στρατιώτες, αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ως αρχή να μην δίνει πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο εμπιστευτικών συνομιλιών της Καγκελαρίου», δήλωσε εκπρόσωπος της Καγκελαρίας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση του Πρακτορείου σχετικά με επικοινωνία της 'Ανγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας παρέπεμψε ακόμη σε πρόσφατη (7.3.2018) δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος, απαντώντας και πάλι σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είχε επισημάνει:

«Επί της αρχής, βεβαίως έχουμε ενδιαφέρον, πρώτον ως εταίροι στο ΝΑΤΟ και δεύτερον ως Ευρωπαίοι, να υπάρχουν όσο το δυνατόν μικρότερες ή καλύτερα καθόλου εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Υπήρξαν στο παρελθόν επανειλημμένα και απευθείας επαφές των κυβερνήσεων των δύο χωρών και αυτό ήταν συχνά μία δυνατότητα για την αποκλιμάκωση εντάσεων», είχε δηλώσει ο κ. Ζάιμπερτ.

Στο θέμα αναφέρεται σήμερα με σχόλιό της υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ προσπαθεί για την απελευθέρωση των φυλακισμένων Ελλήνων στον Ερντογάν», η εφημερίδα «Handelsblatt». «Η Καγκελάριος προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση των συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτών.

Η υπόθεση επισκιάζει την προγραμματισμένη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας», επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο οποίος περιγράφει αναλυτικά τις συνθήκες σύλληψης των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι, όπως αναφέρει, κρατούνται από την 1η Μαρτίου σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί μέσω διπλωματικών διόδων να πετύχει την απελευθέρωση των δύο νέων ανδρών - μέχρι τώρα μάταια», τονίζει και παραθέτει δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ:

«Κάνουμε τα πάντα προκειμένου και οι δύο να επιστρέψουν το συντομότερο. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, πρέπει να το χειριστούμε με ψυχραιμία».

Το ζήτημα, συνεχίζει το άρθρο, δεν επιβαρύνει μόνο τις σχέσεις μεταξύ των ΝΑΤΟικών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας.

«Επιβαρύνει επίσης την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα συνάντηση κορυφής ΕΕ-Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας ότι έχει ζητηθεί η βοήθεια του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ έχει εμπλακεί και η ΕΕ.

«Οι εταίροι μας δείχνουν αλληλεγγύη και στήριξη», μεταφέρεται η δηλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά χθες από τις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα πάει ο Τσίπρας το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών

Tο ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και σε ότι αφορά στις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

Με βάση και τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πριν έναν μήνα, στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα επιδιωχθεί να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, τόσο για τις ενέργειες, της όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, εντείνοντας έτσι τον συντονισμό και την πίεση προς την Άγκυρα, με στόχο την ταχεία επιστροφή τους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταδικάσουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Αν.Μεσόγειο και Αιγαίο - “Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο”

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συνεδριάσουν αύριο πρόκειται να καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος και να υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα» επισημαίνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ε.Ε που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του Οκτωβρίου 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σχετικά με τη διερεύνηση και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στο έγγραφο με σημερινή ημερομηνία.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με «ορμή» και «αστραπή» η τελική πρόβα πολέμου του Στόλου στο Αιγαίο

Με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, υποβρυχίων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 21/3 η άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ 3/18» και «ΟΡΜΗ 2/18», στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του Πολεμικό Ναυτικό «Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων καθώς και της διαλειτουργικότητας και διακλαδικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω ασκήσεων οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν επί τεχνικών και τακτικών αντικειμένων και διαδικασιών σε περιβάλλον σύνθετης απειλής.

Επιπρόσθετα, εκτελέσθηκε και συνεργασία/συνεκπαίδευση με μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και Αεροποριών ξένων κρατών στο πλαίσιο της άσκησης “ΗΝΙΟΧΟΣ 2018”».

Στο ΠΝ όλες οι μονάδες είναι σε επιφυλακή... Η έκταση της άσκησης έδειξε πολλά.

 

fdiogho1fdiogho3fdiogho5fdiogho9fdiogho11fdiogho13fdiogho15fdiogho17

 Δείτε το Βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=SA_6k19wsSo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ