Κυβέρνηση

Τα σχέδια του Τόσκα: Επαίτες, ιερόδουλες, δράστες παρεμπορίου, τσαντάκηδες και πορτοφολάδες… αλλά όχι μπαχαλάκηδες

Επαίτες, ιερόδουλες, δράστες παρεμπορίου, τσαντάκηδες και πορτοφολάδες… συλλαμβάνει το Ειδικό Σχέδιο Αστυνόμευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης για την Αθήνα, αλλά εμφανίζεται ανήμπορο να αντιμετωπίσει και να αποτρέψει τις καταδρομικές επιθέσεις που κάνουν οι μπαχαλάκηδες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κέντρου της πόλης.

Παρότι εξοικονομήθηκαν και άλλοι αστυνομικοί για την υλοποίησή του μετά τα «γκάζια» που είχε ρίξει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε αξιωματικούς της ΓΑΔΑ, για τις καθημερινές και απανωτές καταστροφικές ενέργειες κουκουλοφόρων στην Ερμού, στην Πατησίων, στην Πλ. Κάνιγγος, στη Novartis, και αλλού, οι 205 αστυνομικοί που συμμετέχουν στο ειδικό σχέδιο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες έγκαιρης επέμβασης για την αποτροπή τους. Σημειώνεται ότι σε πρώτο στάδιο εφαρμογής του σχεδίου ο αρμόδιος υπουργός είχε διαπιστώσει ότι συμμετείχαν σε αυτό μόλις 42 αστυνομικοί και συγκάλεσε νέα σύσκεψη προκειμένου ο αριθμός τους να ανέλθει σε τουλάχιστον 200!

Η πρωτεύουσα έχει χωριστεί σε 8 τομείς πεζών περιπολιών, εκ των οποίων στους 6 θα υπάρχει και εποχούμενη αστυνόμευση, με παράλληλες αστυνομικές ενέργειες που περιλαμβάνουν εποχούμενες περιπολίες των Αστυνομικών Τμημάτων, Αμεσης Δράσης, ΔΙ.ΑΣ., ομάδα «Ζ», πεζές περιπολίες, ειδικές ομάδες παρεμπορίου, ναρκωτικών και μικροεγκληματικότητας, ηθών και επαιτείας.

Σχέδιο στο… σχέδιο περιλαμβάνει συμπληρωματικές δράσεις στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας με πεζές και εποχούμενες περιπολίες και στοχευμένες εξορμήσεις ειδικού χαρακτήρα. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο σχέδιο προϋπήρχε, ωστόσο είτε δεν εφαρμοζόταν ολοκληρωμένα, είτε ήταν αναποτελεσματικό, γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση και βελτίωσή του.

Οι δράσεις
Το «νεωτερισμένο» σχέδιο αστυνόμευσης περιλαμβάνει τις γενικές δράσεις που υλοποιούνται ως εξής:

●17 εποχούμενες περιπολίες (Α.Τ., Αμεσης Δράσης, Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., Ομάδα «Ζ») σε έξι τομείς όλο το 24ωρο. Απασχολούνται ημερησίως 62 αστυνομικοί.
●15 πεζές περιπολίες σε 8 τομείς από τις 07:00 το πρωί έως τις 23:00 το βράδυ. Απασχολούνται ημερησίως 30 αστυνομικοί.

Ακολουθούν οι ειδικές δράσεις, οι οποίες απαρτίζονται ως εξής:

● Ομάδα Παρεμπορίου
● Ομάδα Ναρκωτικών και Μικροεγκληματικότητας
● Ομάδα Ηθών και Επαιτείας
● Απασχολούνται ημερησίως 58 αστυνομικοί

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου εφαρμόζονται και συμπληρωματικές δράσεις στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας (Πλ. Κλαυθμώνος, Αιόλου, Αθηνάς, Ευριπίδου, Σταδίου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου) ως εξής:

● 4μελείς ομάδες πεζών περιπολιών από τις 08:00 το πρωί έως τις 02:00 τα ξημερώματα με επιτήρηση των συγκεκριμένων περιοχών από ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και μετά τις 02:00.
● Ειδικές εποχούμενες περιπολίες από 3 ομάδες ΟΠΚΕ των 8 ατόμων όλο το 24ωρο.
● 6 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. από τις 08:00 έως τις 02:00.
● 3 ομάδες Δίκυκλης Πληροφόρησης της Ασφάλειας Αττικής των 2 ατόμων από τις 08:00 έως τις 02:00.
●3 ομάδες Προσαγωγών με λεωφορείο των 3 ατόμων από τις 07:00 έως τις 02:00
●2 περιπολίες ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων με 2 ποδηλάτες από τις 08:00 έως τις 24:00.

Από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Επισκεπτών προέρχονται δύο εποχούμενες περιπολίες με ποδήλατα και δύο ποδηλάτες της Τουριστικής Αστυνομίας από τις 08:00 έως τις 20:00, που καλύπτουν τον τομέα που περιλαμβάνει τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, το Λόφο Φιλοπάππου, τον πεζόδρομο της Διον. Αρεοπαγίτου, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, τους στύλους Ολυμπίου Διός, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ζάππειο, τον Εθνικό Κήπο, την πλατεία Συντάγματος, τον πεζόδρομο της Ερμού, την Πλάκα, την πλατεία Μοναστηρακίου, τον Κεραμεικό, το Θησείο και τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου.

Εκτός από τα ειδικά σχέδια αναπτύσσεται και μια σειρά αυτοτελών αστυνομικών δράσεων, που περιλαμβάνουν εξορμήσεις στοχευμένου ή γενικού χαρακτήρα, πεζές και εποχούμενες περιπολίες (Τάξης, Τροχαίας, Ασφάλειας, Αμεσης Δράσης κ.λπ.), δραστηριοποίηση Ειδικών Ομάδων Ελέγχων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και δραστηριοποίηση ειδικών ομάδων (ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, ΟΕΠΤΑ). Οι αστυνομικές δράσεις περιλαμβάνουν και ανάπτυξη δυνάμεων των ΜΑΤ και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης σε κομβικά σημεία του κέντρου της Αθήνας για την αποτροπή καταδρομικών επιθέσεων, οι οποίες προς το παρόν είναι είτε αναποτελεσματικές είτε τα κομβικά σημεία δεν είναι κομβικά…

Να σημειωθεί ότι αστυνομικοί του ειδικού σχεδίου χρησιμοποιήθηκαν στις 12 Μαρτίου για την εκκένωση των τριών καταλήψεων της Ματρόζου 45 στο Κουκάκι, της οδού Ζαΐμη 11 στα Εξάρχεια και της GARE στην οδό Καλλιδρομίου 74. Οι δύο τελευταίες, μετά από δύο και τέσσερις μέρες αντίστοιχα, ανακαταλήφθηκαν από αντιεξουσιαστές.


Οι περιοχές
Οπως περιγράφεται στο ειδικό σχέδιο για το κέντρο της πρωτεύουσας, οι τομείς χωρίζονται ως εξής:

Α’ τομέας: Περικλείεται από τις οδούς Αιόλου, 28ης Οκτωβρίου, Σατωβριάνδου, Μαρ. Κοτοπούλη, πλ. Ομονοίας, Αθηνάς, Λυκούργου, Αιόλου.
Β’ τομέας: Περικλείεται από τις οδούς Μενάνδρου, Ζήνωνος, Π. Τσαλδάρη, πλ. Ομονοίας, 3ης Σεπτεμβρίου, Σατωβριάνδρου, Μενάνδρου.
Γ’ τομέας: Περικλείεται από τις οδούς Σόλωνος, Ασκληπιού, Ρήγα Φεραίου, Πανεπιστημίου, Σίνα, Σόλωνος.
Δ’ τομέας: Περικλείεται από τις οδούς Χαρ. Τρικούπη, Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου, Κοραή, Ρήγα Φεραίου, Ακαδημίας.
Ε’ τομέας: Περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Λυκούργου, Σωκράτους, Π. Τσαλδάρη, Επίκουρου, Ευριπίδου, Αθηνάς.
ΣΤ’ τομέας: Σατωβριάνδου και 3ης Σεπτεμβρίου, Καποδιστρίου, Μάρνη, Χαλκοκονδύλη, Σωκράτους, Σατωβριάνδου και 3ης Σεπτεμβρίου.
Ζ’ τομέας (δύο τμήματα): Το πρώτο (Ζ 1) περικλείεται από τις οδούς Μυλλέρου, Π. Τσαλδάρη, Δεληγιώργη, Μεγ. Αλεξάνδρου, Μυλλέρου. Στο δεύτερο (Ζ2) διατίθεται περιπολία μόνο κατά την πρωινή βάρδια στους δρόμους που περικλείονται από τις οδούς Καρ. Σερβίας, Βουλής, Ερμού, Νίκης, Ξενοφώντος, Αμαλίας, Οθωνος, πλ. Συντάγματος, Καρ. Σερβίας.

eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ