Κόσμος

Σφίγγει η τουρκική «αγχόνη» στο λαιμό των Χριστιάνων!

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Εδώ και ένα χρόνο προειδοποιούμε για την θηλιά που έχει περάσει μετά το τουρκικό δημοψήφισμα ο σουλτάνος Ερντογάν στους Χριστιανούς. Ως τουλάχιστον αβέβαιο αν όχι απειλητικό παρουσίαζαν και συνεχίζουν να παρουσιάζουν το μέλλον των Χριστιανών στην Τουρκία έμπειροι αναλυτές με δεδομένη την νέα πολιτική πραγματικότητα μετά το δημοψήφισμα.

Τα γεγονότα δυστυχώς τους δικαιώνουν....

Καταρχάς η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα που κρατάται όμηρος ενάμισι χρόνο! Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση ζητά ισόβια κάθειρξη για τον Αμερικανό πάστορα Andrew Brunson, ο οποίος όπως τονίζουν οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αδικαιολόγητα παραμένει φυλακισμένος από τον Δεκέμβριο του 2016 με ψευδείς κατηγορίες για κατασκοπεία και τρομοκρατία. Η υπόθεσή του βεβαίως χρησιμοποιείται εντέχνως από την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί μέσω αυτού να ασκήσει πιέσεις για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία....

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, την Τρίτη ένας εισαγγελέας απέδωσε επίσημα στον Μπράνσον την κατηγορία ότι ήταν στο «εκτελεστικό» κομμάτι μιας ομάδας που σύμφωνα με την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι υπεύθυνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά των κρατικών θεσμών τον Ιούλιο του 2016.

Ο Brunson, ένας πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα, ήταν επικεφαλής σε μια μικρή εκκλησία στη Σμύρνη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και κατηγορήθηκε ότι συνδεόταν με τον Ισλαμιστή κληρικό Fethullah Gulen, ο οποίος είναι ο βασικός κατηγορούμενος για την οργάνωση της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Με βάση τη μαρτυρία ενός μυστικού μάρτυρα που δεν αποκαλύφθηκε, ο Brunson κατηγορήθηκε ότι έλαβε μυστικά έγγραφα με το στόχο την κατασκοπεία και την ανατροπή της κυβέρνησης. Ο Brunson αρνείται βεβαίως όλους αυτούς τους ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον Brunson για "ηγεσία σε τρομοκρατική οργάνωση".

"Η USCIRF εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιδιώκουν μια πιθανή ισόβια κάθειρξη για τον πάστορα Brunson και τον κατηγορούν για ηγεσία σε τρομοκρατική οργάνωση", ανέφεραν οι αντιπρόεδροι της USCIRF Kristina Arriaga και Sandra Jolley σε κοινή δήλωση.

"Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει κρατήσει τον πάστορα Μπράνσον σε μεγάλο βαθμό με βάση μαρτυρία μυστικού μάρτυρα και μυστικές αποδείξεις που αρνούνται να δημοσιοποιήσουν. Η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιστρέψει άμεσα την πορεία αυτή και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει αυτό το κατηγορητήριο"σημείωσαν.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson ζήτησε την απελευθέρωση του Brunson κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ πίεσε επίσης για την απελευθέρωση του Μπράνσον κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ερντογάν τον περασμένο Μάιο.

Όμως, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η τύχη του Μπράνσον βασίζεται στην προθυμία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παραδώσει τον Gulen.

Η είδηση για το κατηγορητήριο κατά του Μπράνσον συγκλονίζει και η κόρη του, Ζακλίν, δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι παράλογες ζητώντας παράλληλα την απελευθέρωση του πατέρα της.

«Έχοντας μεγαλώσει στην Τουρκία, ήταν δύσκολο για μένα να καταλάβω την κατάσταση. Η οικογένειά μου αγαπά και σέβεται τον τουρκικό λαό και ο πατέρας μου έχει αφιερωθεί στην εξυπηρέτησή τους για πάνω από δύο δεκαετίες» ανέφερε.

Η USCIRF καλεί την κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν όλες τις επιλογές τους για να πιέσουν την Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, να απελευθερώσει το Brunson ακόμα κι αν κάτι τέτοιο σημαίνει επιβολή κυρώσεων.

Η Ρ/Καθολική Εκκλησία στην τουρκική πόλη Trabzon

Και σαν να μην έφτανε η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, επιθέσεις κατά εκκλησιών καταγράφονται στην γείτονα χώρα.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα εμπρησμού στην Ρ.Καθολική Εκκλησία της Αγίας Μαρίας τον Φεβρουάριο, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες νέα επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό!

Οι αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ αυτού και του προηγούμενου συμβάντος δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί, αλλά οι κάτοικοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι τα εγκλήματα αντιχριστιανικού μίσους στη σύγχρονη Τουρκία είναι αναπόφευκτα. Οι αρχές πάντως δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Χριστιανική οργάνωση ICC, στις 6 Μαρτίου η εκκλησία πυρπολήθηκε από άγνωστο δράστη. Ένα μήνα πριν, μια βόμβα τοποθετήθηκε στον κήπο της εκκλησίας κατά την επέτειο της δολοφονίας του ιερέα Andrea Santoro, ο οποίος σκοτώθηκε στην εκκλησία το 2006. Ο Σαντόρο πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού από έναν Ισλαμιστή εξτρεμιστή όταν γονάτισε να προσευχηθεί. Η ICC αναφέρει ότι μετά την δολοφονία, ο αριθμός των επιθέσεων στην εκκλησία έχει αυξηθεί.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου συμβάντος δεν υπήρχε κανένας στην εκκλησία. Ο δράστης (ηλικίας 40 ετών) συνελήφθη από την αστυνομία όταν προσπάθησε να ξεφύγει .

Μόνο που πιθανολογείται πως θα έχει την ίδια τύχη με τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν μετά από την προηγούμενη αποτυχημένη βομβιστική επίθεση τον Φεβρουάριο, και απελευθερώθηκαν όλοι. Οι ντόπιοι κάτοικοι παραπονέθηκαν έντονα για την απροθυμία των αρχών να απαντήσουν αποτελεσματικά στα "εγκλήματα μίσους" εναντίον της εκκλησίας.

"Όταν παραπονιόμαστε στην αστυνομία, το μόνο που συμβαίνει είναι ο αριθμός των επιθέσεων να αυξάνεται ", δήλωσε ενοριτης.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η κατάσταση για τους Χριστιανούς στην σημειρνή Τουρκία του Ερντογάν και αναμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...