Κυβέρνηση

Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου: Πάνε σε οριστική ρήξη ή διαλύουν τα «σύννεφα» στη συνεργασία τους ελέω εξουσίας και προχωράνε μέχρι νεοτέρας; - Στον αέρα η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ



Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε μία προσπάθεια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες να διαλύσουν τα σύννεφα περί ρήξης στις σχέσεις τους, αν και δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί η διάσταση απόψεων και απλά να αναζητηθεί μία ισορροπία στην κυβερνητική συνεργασία χωρίς κανείς ωστόσο να γνωρίζει μέχρι που μπορεί αυτή να φθάσει. 

Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος θα έχουν τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου, επισήμως με θέμα συζήτησης την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, αλλά ουσιαστικά η συνάντηση θα αφορά συνολικά την περαιτέρω πορεία της κυβερνητικής τους συνεργασίας. 

Το πρόβλημα μεταξύ τους έχει αρχίσει εδώ και καιρό με αφορμή το θέμα των Σκοπίων, για το οποίο οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν ενδεχόμενη λύση, που να περιέχει το όνομα Μακεδονία για τη γειτονική χώρα. Στη συνέχεια το θέμα πήρε νέα τροπή με τον ορισμό του Φώτη Κουβέλη σε θέση αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, κάτι που πολλοί ερμήνευσαν ως προσπάθεια του Μαξίμου να φτιάξει μία διάδοχη κατάσταση, σε περίπτωση που ο κ. Καμμένος φύγει από την κυβέρνηση.

Κορυφώθηκε όμως στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών, αφενός με τις δημόσιες αποκλίσεις ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας, που μίλησε για ομηρία από τη μία και το Μαξίμου, αλλά και τον Φώτη Κουβέλη από την άλλη, που τήρησαν πιο ήπια στάση στο θέμα και αφετέρου με τις πληροφορίες ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο κάνει χειρισμούς εν αγνοία του κ. Καμμένου.

Παράλληλα τις τελευταίες εβδομάδες φούντωσε η φημολογία περί προσπάθειας του κ. Τσίπρα να αναζητήσει νέο κυβερνητικό εταίρο, κυρίως στο πρόσωπο του Σταύρου Θεοδωράκη, ή να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στην κυβέρνησή του με άλλες συμμαχίες, προκειμένου να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ.

Το όλο σκηνικό προκαλούσε πλέον σοβαρά προβλήματα στη συμβίωση, με τις δύο πλευρές να είναι εμφανώς σε απόσταση. Το δε δημοσίευμα (Φιλελεύθερος) ότι υπήρξε προ ημερών μία επεισοδιακή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας,καίτοι διαψεύστηκε επισήμως από τις δύο πλευρές, φούντωσε την αμφισβήτηση και τη συζήτηση περί κυβερνητικής αστάθειας.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ η κατάσταση άρχιζε να ξεφεύγει, τη Δευτέρα υπήρξαν συντονισμένες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές να «μαζευτεί» το θέμα, με τον  κ. Καμμένο να επανέρχεται δριμύτερος, όπως φάνηκε.

Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε, ανακοινώνοντας τη σημερινή συνάντηση, ότι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος «σχεδιάζουν μαζί τις ενέργειες της κυβέρνησης και κάθε φημολογία περί ρήξης του κυβερνητικού στρατοπέδου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια της ΝΔ για να αλλάξει τη δημόσια συζήτηση». .

Λίγο αργότερα ο κ. Καμμένος έστειλε σαφές μήνυμα ότι η κυβερνητική συνεργασία δεν πρόκειται να σπάσει.
«Η σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια έντιμη σχέση, μια σχέση πολιτική, που βασίζεται σε αρχές και στην δημοκρατική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε δε ότι «ο καθένας έχει την πολιτική του αυτονομία και συγκυβερνούν, για να κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό». Διευκρίνισε επίσης ότι «η σχέση αυτή σε όλη αυτή την διαδρομή ήταν μια έντιμη και δημόσια σχέση και ουδέποτε έγιναν υπόγειοι διάλογοι» και διαμήνυσε ότι «η συγκυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος».

Το ενδιαφέρον, που δείχνει πάντως και τις προθέσεις του κ. Καμμένου για το πώς θα διασφαλίσει ισχυρό ρόλο στη συγκυβέρνηση, είναι ότι επέμεινε στον χαρακτηρισμό «όμηροι», που έχει χρησιμοποιήσει για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και για τον οποίο χαρακτηρισμό είχε εμμέσως επικριθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώτη Κουβέλη. Προφανώς ο κ. Καμμένος θέλει να ξεκαθαρίσει ότι παραμένει ο ίδιος αφεντικό στο υπουργείο Άμυνας και πως δεν επιθυμεί να αλλάξουν οι ισορροπίες στο συγκεκριμένο χώρο, με την έλευση του κ. Κουβέλη.

Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι ο κ. Καμμένος συγκαλεί για σήμερα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, πιθανόν για να περιγράψει το νέο πλαίσιο της πορείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ώρα έχει επιβάλλει, μέχρι νεωτέρας, σιωπητήριο στους βουλευτές του, ώστε να μην οξυνθούν κι άλλο οι σχέσεις με τον κυβερνητικό εταίρο.

Μέχρι και χθες το απόγευμα πάντως δεν είχε ορισθεί συγκεκριμένη ώρα συνεδρίασης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. λόγω προφανώς της συνάντησης Καμμένου-Τσίπρα. Το σίγουρο είναι, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ότι κάποιοι βουλευτές θα ασκήσουν πιέσεις στον Πάνο Καμμένο κυρίως για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...