Κόσμος

Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου το ΕΛΚ: Καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα

Πλήρη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο, απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, παρείχε το  Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως προκύπτει από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Οι ηγέτες του ΕΛΚ καταδικάζουν τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ζητούν, μέσω του διαλόγου Άγκυρας και Αθήνας, την άμεση επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

«Η Τουρκία πρέπει να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα ώστε να επιτραπεί η άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν  την 1 Μαρτίου», τόνισε σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι, «οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος εκφράζουν έντονη ανησυχία σχετικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές επιθετικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα με κλιμακούμενες παραβιάσεις της κυπριακής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα χωρικά της ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη»,

Η στάση και οι αποφάσεις του ΕΛΚ αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένη τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μετ επιτάσεως τα δύο ζητήματα στους ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, και οι θέσεις που εξέφρασε έγιναν αποδεκτές, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος καλούν επίσης για μία άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

«Είναι απαράδεκτο η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ  να συνεχίζει να τροφοδοτεί την αντιπαράθεση και να αυξάνει την ένταση εναντίον της Κύπρου . Μια τέτοια συμπεριφορά αποσταθεροποιεί  την ασφάλεια  στην περιοχή και αντιτίθεται με τις τουρκικές υποχρεώσεις για σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ήταν το σχόλιο του κ. Ντολ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ασφάλεια στην Μεσόγειο δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.

«Η συζήτηση για τη σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας συχνά περιοριζόταν στη συμφωνία για προσφυγικό. Είναι πλέον ευρύτερη. Αφορά και την Κύπρο: η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου αφορά και την Ε.Ε.. Εύχομαι -και αυτό ζήτησα- στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής να υπάρχει σαφής αναφορά στα ζητήματα αυτά», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου, μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους. Η αποδοχή της θέσης του κ. Μητσοτάκη και τα όσα αναφέρονται, τελικά, στο κείμενο συμπερασμάτων, αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών και της προεργασίας που έγινε το προηγούμενο διάστημα αλλά και κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

«Καλούμε την Τουρκία να απέχει άμεσα από μελλοντική επιθετικότητα και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα  της Κύπρου. Το ΕΛΚ εκφράζει την αλληλεγγύη του και στέκεται δεσμευμένο και ενωμένο στην στήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας  μπροστά στις αυξανόμενες τουρκικές επιθετικές ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν την ασφάλεια ,την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει στη δήλωση του, που συμπεριλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

Ορόσημο για τη συνέχεια, τίθεται από το ΕΛΚ, η σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, η οποία χαρακτηρίζεται ως μία ευκαιρία για την  Τουρκία να προχωρήσει πέρα από την υπάρχουσα  κατάσταση και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ