Στρατός Ξηράς

Στο παρά 1 της σύγκρουσης, ζητάμε εξοπλιστική βοήθεια από Μόσχα: Αιτήματα από Ελλάδα και Κύπρο για ρωσικά ΤΟΜΠ και άρματα μάχης!

Για την Κύπρο η συγκεκριμένη είδηση ακούγεται αρκούντως πειστική, καθότι η Εθνική Φρουρά είναι ήδη χρήστης εδώ και 2 δεκαετίες των αρμάτων T-80U, καθώς και των πανίσχυρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) BMP-3, ωστόσο η είδηση και περί ελληνικού αιτήματος γεννά εύλογες απορίες, ειδικά μάλιστα σε αυτή την συγκυρία που επίκειται η παραλαβή του αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, επί πρωθυπουργίας Κων. Καραμανλή (2004-2009) είχε προβεί σε υπογραφή αρχικών συμφωνιών για αγορά διαφόρων ρωσικών οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων και του BMP-3, πιθανότατα μάλιστα της αμφίβιας έκδοσής του που θα ενίσχυε κατακόρυφα την ισχύ πυρός και μεταφοράς της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, ωστόσο, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης το 2009 ουδεμία από αυτές τις αρχικές συμφωνίες δεν έφτασαν στο στάδιο των τελικών υπογραφών.

Στον αντίποδα η Κύπρος όπως προείπαμε έχει εντάξει με αξιόλογα αποτελέσματα ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως το μέσο άρμα μάχης T-80U, το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) BMP-3, καθώς και βαριά επιθετικά/μεταφορικά ελικόπτερα Mil Mi-35, μια ανώτερη εκδοχή του θρυλικού Mil Mi 24 Hind.

Σήμερα όμως το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρεται σε ξεχωριστά αιτήματα Κύπρου και Ελλάδος για προμήθεια αρμάτων μάχης.

Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο, αλλά και άλλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, επικαλούμενο δηλώσεις του Vladimir Kozhin, συμβούλου του Ρώσου προέδρου και αρμοδίου περί ζητημάτων στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασία, ανέφερε ότι η Ρωσία έχει δεχθεί αιτήματα από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, αναφορικά με ενίσχυση σε νέα άρματα μάχης, με τον Ρώσο αξιωματούχο όμως να συμπληρώνει πως «Είναι νωρίς να δώσω λεπτομέρειες».

Η παραπάνω εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί βέβαια από την ροή των εξελίξεων, έρχεται σε μια περίοδο "ψυχρών" σχέσεων και τριγμών μεταξύ Άγκυρας και ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, ακριβώς ένεκα της αγοράς από την Τουρκία του υπερσύγχρονου αντιβαλλιστικού/αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Ρωσία.

https://www.youtube.com/watch?v=rO0cmhTFhkc

https://www.youtube.com/watch?v=jAficVO3CK0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ