Πατριαρχεία

Στον αέρα ο εορτασμός του Πάσχα στους Αγίους Τόπους-Στους Χριστιανούς της Γάζας δεν επιτρέπεται πρόσβαση στην Ιερουσαλήμ

Όσα διαδραματίζονται στους Αγίους Τόπους με την εμπλοκή των ΗΠΑ και του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες επηρεάζουν κατά πως φαίνεται και τον εορτασμό του Πάσχα. Οι Χριστιανοί στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν λάβει ακόμη καμία άδεια από το Ισραήλ για να ταξιδέψουν στην Ιερουσαλήμ και να προσκυνήσουν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου!

Η ισραηλινή στρατιωτική αρχή μάλιστα που ελέγχει τη Δυτική Όχθη υπερασπίστηκε την πολιτική της για περιορισμό της πρόσβασης, λέγοντας ότι πολλοί Παλαιστίνιοι είχαν εισέλθει παράνομα στο παρελθόν. «Το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος και έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος θα εισέλθει στις πύλες του. Κανένας αλλοδαπός δεν έχει εγγενές δικαίωμα εισόδου στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας », δήλωσε εκπρόσωπος της Civil Administration (COGAT), χωρίς να διευκρινίζει αν θα εκδοθούν άδειες φέτος.

Το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δήλωσε ότι οι εκκλησιαστικές αρχές ζήτησαν περίπου 600 άδειες για Παλαιστίνιους πιστούς της Γάζας προκειμένου να ταξιδέψουν, αλλά ακόμη δεν τις έχουν λάβει.

Η Γάζα, η οποία βρίσκεται υπό συνεχή ισραηλινό αποκλεισμό, έχει μόνο περίπου 1.000 χριστιανούς - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ΈλληνΟρθόδοξοι - ανάμεσα σε 2 εκατομμύρια κατοίκους στη στενή παράκτια λωρίδα.

Ο πατέρας Ιμπραχίμ Σομάλι του Λατινικού Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι οι προσκυνητές δεν πρέπει ούτε καν να υποχρεούνται να λάβουν άδειες από το Ισραήλ.

«Πρέπει να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στους Αγίους Τόπους, ελεύθερη πρόσβαση στους ιερούς μας χώρους», είπε για την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου.

«Φυσικά, υπακούμε αλλά στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να υπάρχει αίτηση για άδειες » συμπληρώνει.

Εκκλησιαστικοί ηγέτες φοβούνταν περισσότερους περιορισμούς απ 'ότι συνήθως φέτος, καθώς το Πάσχα πέφτει το ίδιο Σαββατοκύριακο με την έναρξη της εβραϊκής περιόδου του Πάσχα. Ορισμένοι φοβούνται επίσης ότι το Ισραήλ έχει ενθαρρυνθεί από την πρόσφατη απόφαση του Donald Trump μονομερώς και αμφιλεγόμενα να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«[Το Ισραήλ] θα κλείσει κάθε σημείο ελέγχου και αυτό θα είναι αυστηρότερο από οποιοδήποτε άλλο έτος λόγω της απόφασης του Τράμπ και των αποτελεσμάτων που έχουμε από αυτό και ότι θα προκύψει από αυτό», δήλωσε ο Σομάλι.

Ο Youssef Daher, του διακλαδικού κέντρου της Ιερουσαλήμ, δήλωσε από την πλευρά του ότι ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω πίεση στις χριστιανικές αρχές από τις ισραηλινές αρχές, επειδή «πιστεύουν ότι έχουν ελεύθερα τα χέρια τους».

Τον Φεβρουάριο, οι ηγέτες των εκκλησιών στον Πανάγιο Τάφο έλαβαν μια πρωτοφανή απόφαση να κλείσουν την εκκλησία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια νέα φορολογική πολιτική του Ισραήλ και έναν προτεινόμενο νόμο απαλλοτρίωσης της γης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ πέρυσι επέτρεψε σχεδόν σε 570 χριστιανούς συνολικά από τη Γάζα να προσκυνήσουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...