Κόσμος

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες

Στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες εβδομάδες ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή», ο Βολιβιανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο ίδιος θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά επίσκεψη στην χώρα μας.

Ποιος είναι ο Έβο Μοράλες
Ο Έβο Μοράλες είναι ο πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006. Προώθησε ένα νέο Σύνταγμα με δημοψήφισμα το 2008 και με βάση αυτό, διεξήχθησαν οι γενικές εκλογές του 2009, στις οποίες επανεξελέγη πρόεδρος. Στις εκλογές του 2014 κέρδισε και νέα θητεία. Ανήκει στη φυλή Αϊμάρα.

Γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1959. Στις εκλογές του 2002, ως ηγέτης των αυτόχθονων Ινδιάνων και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΜΑS), ο Μοράλες κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Στις προεδρικές εκλογές της 18 Δεκεμβρίου 2005 συγκέντρωσε το 51% των ψήφων και εξελέγη Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Στις 21 Ιανουαρίου του 2006 ανέλαβε Πρόεδρος της Βολιβίας.

Οι τελευταίες γενικές εκλογές με βάση το νέο Σύνταγμα διεξήχθησαν στις 6 Δεκεμβρίου του 2009.

Ο Έβο Μοράλες εξελέγη πρόεδρος για μία ακόμη θητεία, με ποσοστό 62,5% των ψήφων έναντι 28,2% για τον Μάνφρεντ Ρέγιες, υποψήφιο του PPB.

Το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό του Μοράλες κέρδισε την πλειοψηφία στη Βουλή και στη Γερουσία.

Στην τελευταία μάλιστα εξασφάλισε τον έλεγχο των 2/3 .Στις εκλογές του 2014 ο Μοράλες επανεκλέχθηκε για 3η θητεία, με ποσοστό γύρω στο 60%.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ