Κόσμος

Στα πρόθυρα σημαντικής εξαγωγικής επιτυχίας για την τουρκική αμυντική βιομηχανία

Σύμφωνα με αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ αλλά και ανάλογη αναπαραγωγή από έγκυρες διεθνείς πηγές του ευρύτερου χώρου της άμυνας, η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας για μεγάλο εξαγωγικό συμβόλαιο με το Πακιστάν, το οποίο αφορά το επιθετικό ελικόπτερο T129 ATAK (Advanced Attack and Tactical Reconnaissance Helicopters) της Turkish Aerospace Industries (TAI).

Όπως «προδίδει» η ονομασία του, χρησιμοποιείται και σε ρόλους τακτικής αναγνώρισης. Η Daily Sabahαναφέρει, ότι ενδεχόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας θα αποτελέσει σημαντική «ένεση» ηθικού στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, πέραν την σημαντικής ώθησης που θα δώσει στις σχέσεις Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ στον ευρύτερο στρατιωτικό τομέα.

Η αναφορά αυτή εάν αναγνωστεί αντίστροφα, οδηγεί στο συμπέρασμα… προβληματικού ηθικού, ίσως διότι παρά τις εντυπωσιακές σε κάποιους τομείς της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, τα προϊόντα τους δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Το τίμημα που καταβάλει η γειτονική χώρα για τη βιομηχανική της επιτυχία, είναι η μεγάλη δυσκολία συντήρησής της και η εξάρτηση από τις εξαγωγικές επιτυχίες. Επαρκής λόγος πτώσεως του ηθικού…

Τουρκικές διαρροές από αξιωματούχους, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις των δυο χωρών βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η κατάληξη των οποίων δεν αποκλείεται ακόμα και να είναι θέμα εβδομάδων.

Θα αφορούν συμβόλαιο εκτιμώμενου ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 30 ελικοπτέρων T129 από το Πακιστάν, ενώ είναι άγνωστο το έργο που θα δοθεί στην πακιστανική αμυντική βιομηχανία. Οι πακιστανικές χερσαίες δυνάμεις έχουν δοκιμάσει το ελικόπτερο και φέρονται ικανοποιημένες από τις επιδόσεις του.

Σε μια κίνηση ισχυρής συμβολικής σημασίας, η Τουρκία έστειλε πρόσφατα αριθμό T129 ATAK στο Πακιστάν για να λάβουν μέρος στην παρέλαση – με υπέρπτηση – με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της χώρας, επιχειρώντας να το καταστήσουν δημοφιλές, αλλά και να λειτουργήσει σε μη στρατιωτικό ρόλο, αυτόν του φορέα μηνύματος αδερφοσύνης ανάμεσα στις δυο ισλαμικές κοινωνίες…

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ