Κόσμος

Στα άκρα η κατάσταση με την Τουρκία: Ζητούν συλλήψεις Ελλήνων, απειλούν τον 6ο Αμερικανικό στόλο και ο Τ. Πάιατ ζητά να σταλούν νέες ενισχύσεις


Στα άκρα έχει φθάσει πλέον η κατάσταση με την Τουρκία, καθώς έχουν σαν στόχο και σκοπό να κλιμακώσουν και να αυξήσουν τις επιθετικές τους ενέργειες, τόσο κατά της Ελλάδας, όσο και... κατά των ΗΠΑ!

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το διπλωματικό θρίλερ με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές Αδριανόπουλης μετά τη σύλληψή τους στον Έβρο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε μία ανακοίνωση - βόμβα.

«Καταδικάζουμε την καύση της σημαίας μας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της Τουρκίας που διοργανώθηκε από ένα ρατσιστικό πολιτικό κόμμα στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου.

Ζητούμε από τις ελληνικές αρχές να συλλάβουν τους δράστες που διέπραξαν αυτήν την απεχθή πράξη εναντίον της σημαίας μας και να τους φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγκυρα δεν κατονομάζει τη Χρυσή Αυγή, αναφέρεται όμως στο περιστατικό σε υψηλούς τόνους. Στη διαδήλωση, που έγινε με αφορμή την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, ήταν παρόντες ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, βουλευτές και πολλά στελέχη.  

Γιλντιρίμ: Προβοκάτσια το κάψιμο της σημαίας

Μετά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που ζήτησε συλλήψεις για το κάψιμο (από μέλη της Χρυσής Αυγής) της τουρκικής σημαίας ήταν η σειρά του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ να μιλήσει για το θέμα.

«Το κάψιμο της τουρκικής σημαίας είναι απαράδεκτο. Τέτοιες προβοκάτσιες δεν βοηθούν την πολιτική μας για να διατηρήσουμε καλές σχέσεις στο Αιγαίο», διεμήνυσε ο Γιλντιρίμ.

https://www.youtube.com/watch?v=A1ZXKvBsleA

Ταυτόχρονα, η Τουρκία επιμένει στην πολιτική των προκλήσεων και της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ. Μετά την ιταλική κοινοπραξία EΝΙ, τα βάζει τώρα και με την αμερικανική ExxonMobil, ενώ στην περοχή κατευθύνεται και ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ ως «ασπίδα» στο γεωτρύπανο.

Ενδεικτικό είναι πως ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε πως η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της ExxonMobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και ξεκαθάρισε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Ο Καλίν είπε ότι η ΑΟΖ της Κύπρου έχει χωριστεί σε διαφορετικούς τομείς και κάλεσετην Ε/Κ πλευρά να συνεργαστεί με την τουρκοκυπριακή διοίκηση στα Κατεχόμενα.

Οι απειλές της Αγκυρας

«Ας μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συμβιβασμού και αμοιβαίου συμφέροντος κι όχι σε περιοχή συγκρούσεων και αμφισβητήσεων. Μ’ αυτό το στόχο η Τ/Κ και η Ε/Κ πλευρά μπορούν να εκπονήσουν κοινή μελέτη εντός πλαισίου που θα χαράξουν η Τουρκία, η Ελλάδα και άλλες χώρες», δήλωσε, προσθέοντας ότι η Άγκυρα «δεν έχει πρόβλημα με την εκμετάλλευση αερίου και τις δραστηριότητες γεώτρησης στην περιοχή».

Και εκστόμισε νέες απειλές: «Αλλά αν υιοθετήσετε παράνομα μέσα στις προσπάθειες εξερεύνησης και παραβιάσετε κυριαρχικά δικαιώματα, φυσικά θα υπάρξουν συνέπειες. Η Τουρκία δεν θα διστάσει ποτέ να προβεί στα αναγκαία βήματα».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταρείας πετρελαιοειδών δήλωσε πως ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο οικόπεδο 10, προχωρά κανονικά, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Ασπίδα ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ στο γεωτρύπανο

Παράλληλα, στην περιοχή θα φτάσει και ισχυρή δύναμη από τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ, ως «ασπίδα» στο γεωτρύπανο της ExxonMobil.

Συγκεκριμένα, το αεροπλανοφόρο «Iwo Jima» (LHD-7), το οποίο είναι ένα αμφίβιο πλοίο επιθέσεων κατηγορίας Wasp, έφυγε από τη Νάπολη μεταφέροντας ελικόπτερα τύπου κόμπρα, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως, καθώς και δυόμισι χιλιάδες πεζοναύτες της 26ης Μονάδας Επέμβασης. Η δύναμη αυτή εντάχθηκε στο επιχειρησιακό δυναμικό του 6ου Στόλου την 21η Φεβρουαρίου. 

https://www.youtube.com/watch?v=YUWrSPGqZ_8

Μαζί με το αεροπλανοφόρο στην περιοχή θα καταφθάσει και άλλη αμερικανική ναυτική δύναμη αποτελούμενη από πέντε πλοία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αντιτορπιλικά τύπου «ARLEIGH BURKE CLASS» και τα οποία περιπολούν συνεχώς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

https://www.youtube.com/watch?v=t_SHqr2Huwo

Μάλιστα η δύναμη που θα βρεθεί εκεί θα διαθέτει και ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού «MV-22 OSPREY».

https://www.youtube.com/watch?v=c3npWpdfJ5w

Κύπριος ΥΠΕΞ: Προσοχή στα όσα λέγονται για την ΑΟΖ

Να είναι όλοι προσεκτικοί με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ζήτησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε σε σκηνικό (από πλευράς Τουρκίας) που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα δεδομένα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή, mε την αναπαραγωγή ενός «tweet» που αφορά στην έλευση στην περιοχή σημαντικών μονάδων επιφανείας του αμερικανικού Ναυτικού (σ.σ. και πιθανότατα υποβρύχια για την αθέατη υποστήριξη και προστασία τους…) τα οποία κινούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για ασκήσεις με τους Ισραηλινούς, απαντά ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας που δεν διστάζει να απειλήσει εμμέσως ακόμα και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι γνωρίζει για το πρόγραμμα της ExxonMobil και θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της…

Tα tweet του είναι χαρακτηριστικά και ζητά εμμέσως να σταλούν νέες ενισχύσεις, ίσως γιατι φοβάται ενα ατύχημα ή διότι θέλει να σταλεί ενα ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα.
https://twitter.com/USNavyEurope/status/971075087469334530?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/USNavyEurope/status/970689845629739008?ref_src=twsrc%5Etfw

Οι Αμερικανοί ήξεραν με λεπτομέρειες ποια είναι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, ποιο είναι το παιχνίδι και οι ισορροπίες και προσπάθησαν να τα βρουν με τους Τούρκους, οι οποίοι όμως δεν παίρνουν από λόγια.

Το αμερικανικό Ναυτικό, στέλνει το μήνυμα στην Τουρκία «μην κουνηθείς» διαμηνύοντας ότι αν απαιτηθεί, θα λάβουν την... κατάλληλη απάντηση...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...