ΗΠΑ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Αστείοι» οι τουρκικοί ισχυρισμοί για συμφωνία παράδοσης της Μανμπίτζ

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, διέψευσε τον εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας για παράδοση της πόλης Μανμπίτζ, στη βορειοδυτική Συρία, σε κοινό έλεγχο των ΗΠΑ με την Τουρκία.

«Λοιπόν αυτό είναι αστείο επειδή καμία τέτοια συμφωνία δεν έχει γίνει», είπε η κ. Νάουερτ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κάτι άλλο να ανακοινώσει ως απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι Ουάσιγκτον και Άγκυρα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη Μανμπίτζ, μια πόλη που αποτελεί τον επόμενο στόχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την κατάληψη της Εφρίν, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, η συμφωνία θα αργήσει μερικές εβδομάδες να υλοποιηθεί εξαιτίας της αλλαγής Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Η πόλη Μανμπίτζ (Ιεράπολις) απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στις 12 Αυγούστου 2016 μετά από δύο μήνες μαχών με τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Αφού εκδιώχθηκαν οι τζιχαντιστές, στην πόλη εγκαταστάθηκε ένα τοπικό πολιτικό συμβούλιο για τη διοίκησή της που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, έναν Αρμένιο και έναν Τσετσένο.

Η πόλη έχει συγκροτήσει φρουρά από κατοίκους της, που υπάγεται στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και στα περίχωρά της έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα που την προστατεύουν από την τουρκική επιθετικότητα.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της πόλης αποτελείται από Άραβες, το καθεστώς της Άγκυρας ισχυρίζεται ότι η πόλη τελεί υπό «κουρδική κατοχή».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ