Σκοπιανό

Σκοπιανό: Στην τελική ευθεία μετά την ανταλλαγή γραπτών κειμένων

Σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση μπαίνει η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό. Ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος και αύριο ο Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται στη γειτονική χώρα για διαβουλεύσεις με την σκοπιανή κυβέρνηση, ενώ οι προτάσεις των δύο πλευρών έχουν ήδη κατατεθεί.

Αθήνα και Σκόπια έχουν στα χέρια τους τον φάκελο με τις θέσεις που καταθέτουν στον τραπέζι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας έφθασε τις προηγούμενες ημέρες στα Σκόπια, ενώ, όπως πρόσθεσε, η χώρα του απάντησε και απέστειλε τις δικές της προτάσεις στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει και δεν θα δυσχεράνει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που θα συνεχιστεί στη Βιέννη, (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) στις 30 Μαρτίου.

Σε δηλώσεις για το ίδιο θέμα προέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι τα Σκόπια παρέδωσαν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα τις δικές τους προτάσεις.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν σκοπός είναι να βρεθεί μία βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της "Μακεδονίας" και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Τέλος, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι περιμένει με ανυπομονησία την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια.

Κοτζιάς: Το κείμενο των προτάσεων μας το έχω στείλει εδώ και πολλές μέρες στα Σκόπια

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, σημείωσε: «Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».

Πάντως το κλίμα στην Αθήνα είναι βαρύ ιδιαιτέρως εν μέσω απειλητικών επιστολών σε όσους βουλευτές ψηφίσουν τη σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...