Κόσμος

Σίγουροι οι Ρώσοι για την διάλυση του Ιντσιρλίκ: Πού πάνε οι πυρηνικές βόμβες - Γιατί αφήνουν ανοιχτό παράθυρο να βγει χαμένη η Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Ρωσικό δημοσίευμα ταράσσει «τα ύδατα» ακόμα πιο πολύ καθώς και την γεωπολιτική κατάσταση στην ήδη τεταμένη περιοχή της Α.Μεσογείου εντάσσοντας την Άγκυρα σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι παζαριού με τις ΗΠΑ , πιθανόν για το Αιγαίο,  ενώ αναφέρει ότι αν "φύγει" το Ιντσιρλίκ θα "πάει" ή Ρουμανία ή Ελλάδα με φαβορί την πρώτη.  

"Υπάρχουν πλέον βάσιμες πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί εξετάζουν την μετακίνηση της αεροπορικής βάσης «Ιντσιρλίκ» σε  άλλες χώρες του ΝΑΤΟ», αναφέρει ο ειδικός ερευνητής, του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών, της ρωσικής Ακαδημίας επιστημών Αλέξανδρος Βασίλιεφ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε πολλά μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται φήμες ότι οι Αμερικανοί, λόγω προβλημάτων με την Τουρκία, αναζητούν την μετακίνηση της αεροπορικής βάσης του «Ιντσιρλίκ» σε κάποια πιο «αξιόπιστη» χώρα.

Οι λόγοι εδώ είναι, οι αμερικανο-τουρκικές διαφορές ως προς την κατάσταση στη βόρεια Συρία , δηλαδή το κουρδικό ζήτημα, καθώς και και η στρατιωτική πολιτική της Άγκυρας που είναι πλέον «ανεξάρτητη» από αυτή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ .

Ειδικότερα, η πρόσφατη απόφαση για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400, έχει προκαλέσει παράνοια σε πλήρη κλίμακα στην Ουάσιγκτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως απόδειξη αυτών των προθέσεων της αμερικανικής πλευράς ήταν η επίσκεψη του αναπληρωτή υφυπουργού εξωτερικών S. Mitchell στην Ελλάδα, με την οποία συζήτησαν τις προοπτικές μεταφοράς της αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων από την  βάση του «Ιντσιρλίκ».

Ωστόσο, είναι επίσης προφανές ότι η Ελλάδα σε αυτό το θέμα δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

«Οι Αμερικανοί πραγματικά δεν μπορούν πλέον να συμφωνήσουν με τους Τούρκους για τους Κούρδους, κάτι που επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον αλλά και τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ»,  λέει ο Βασίλιεφ.

Οι συζητήσεις για αυτό το θέμα άρχισαν μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό επί τουρκικών θεμάτων Alexander Dmitrievich, αυτό έχει οδηγήσει στο γεγονός ότι ένα κομμάτι της νυν πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ επισύρει την απειλή της απαγόρευσης υλοποίησης αμερικανικών προγραμμάτων στην Τουρκία, ( F-35)  κά , διότι δεν θεωρείται αξιόπιστη η χώρα αυτή . Η εφαρμογή αυτής της απειλής έλκεται από τη συναλλαγή μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας σχετικά με τους S-400.

«Υπενθυμίζεται ότι η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016, είχε στόχο να αποπέμψει τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν μέσω του τουρκικού στρατού που παραδοσιακά είναι προσανατολισμένος προς τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δηλώνει ο Βασίλιεφ.

«Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, η τουρκική κυβέρνηση είχε την πεποίθηση ότι οι Αμερικανοί γνώριζαν ή συμμετείχαν έμμεσα στην όλη ενέργεια . Ως εκ τούτου, η συζήτηση για τη μεταφορά της στρατιωτικής βάσης σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ είναι πραγματική», συνοψίζει ο ίδιος Ρώσος αναλυτής .

Σύμφωνα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα, εάν ληφθεί τελικά μια τέτοια απόφαση σχετικά με το «Ιντσιρλίκ», οι Αμερικανοί θα μεταφέρουν την βάση, είτε στην Ρουμανία είτε στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, παρ 'όλα αυτά τα δεδομένα, οι  συνομιλίες ΗΠΑ-Ελλάδος-Ρουμανίας είναι πιο πιθανό να οφείλονται στις αντικειμενικές συνθήκες της σύγχρονης στρατιωτικής και του στρατηγικού σχεδιασμού του Πενταγώνου.

«Η Ρουμανία όμως είναι σημαντικότατη χώρα  για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κομβική περιοχή «στην διασταύρωση» των περιφερειών, των Βαλκανίων, της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και της Ανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, η Ρουμανία βρίσκεται κοντά στην Ουκρανία και τη Ρωσία», δήλωσε ο Βασίλιεφ.

"Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει τη χώρα αυτή ως σημείο αναφοράς για την τοποθέτηση πυραύλων Mk 41 και πυραύλων «Tomahawk». Όλα αυτά μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι οι Αμερικανοί έχουν ένα πολύ σοβαρό στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Ρουμανία στον στρατιωτικό σχεδιασμό τους», συνεχίζει ο Βασίλιεφ .

«Μπορούμε να δούμε ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν εξασκεί μια όλο και περισσότερο αυτόνομη εξωτερική πολιτική ενδεικτικό της στάσης της χώρας αυτής. Από τη μία πλευρά, αυτή η πολιτική  είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ρωσίας, και από την άλλη θα έχουμε σύντομα...ένα νέο "σημαντικό παράγοντα" σε αυτή τη σημαντική περιοχή του κόσμου για μας», καταλήγει ο Βασίλιεφ αφήνοντας πολλά υπονοούμενα διότι τα συμφέροντα Ρωσίας και Τουρκίας στην περιοχή σαφώς και δεν είναι τα ίδια. Αυτό ιστορικά έχει αποδειχθεί .

"Επιπλέον, όλα αυτά τα βήματα του Ερντογάν υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, αλλά είναι προς το παρόν απίθανο αυτά τα βήματα να οδηγήσουν την Τουρκία να «εξέλθει» της συμμαχίας, επειδή η χώρα αυτή σε μεγάλο βαθμό έχει  ενσωματωθεί στο στρατιωτικό-πολιτικό συνασπισμό.

«Για το λόγο αυτό, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος  ο Τούρκος πρόεδρος ανά πάσα στιγμή να μεταβάλει την πολιτική του και την άποψή του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα γυρίζοντας εκατόν ογδόντα μοίρες και εδώ είναι που πρέπει να το λάβουμε υπόψη» , συνοψίζει ο ειδικός αναλυτής του Κρεμλίνου.

«Προφανώς, αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «υποσχεθούν» κάτι πραγματικά ευεργετικό για την τουρκική κυβέρνηση, δεν θα ήταν δύσκολο ο Τούρκος πρόεδρος να αλλάξει εντελώς την θέση του και να απορρίψει όλες τις συμφωνίες, μεταξύ άλλων και με τη Ρωσία σχετικά με τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί, καθώς πρόκειται για την τυποποιημένη γραμμή εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν και των Τούρκων .

«Ως εκ τούτου, η Ρωσία πρέπει τώρα να είναι σε θέση να επωφεληθεί τα μέγιστα από μια προσωρινή κατάσταση, όσο  υπάρχει  μια έντονη δυσπιστία μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, καθώς και περίτεχνα αμοιβαίος ανταγωνισμός»,  λέει ο Βασίλιεφ.

"Πρέπει επίσης να λάβουμε πραγματικά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση κατανοεί βαθιά ότι πρέπει να προχωρήσει περισσότερο στη διαδικασία διαφοροποίησης της εθνικής οικονομίας και στην αύξηση των ποσοστών συνεργασίας με τη Ρωσία.

«Μέχρι στιγμής προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχουμε κάνει επαρκή αριθμό βημάτων, αλλά η κατάσταση εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο που η Μόσχα θα δώσει την ευκαιρία να αυξήσει την επιρροή της στην τουρκική κυβέρνηση», καταλήγει ο Βασίλιεφ.

Για ποιόν λοιπόν βαράνε οι καμπάνες από την Μόσχα, για τον Ερντογάν και την επικείμενη  «κυβίστηση» που σκέπτεται να κάνει αν οι ΗΠΑ του δώσουν «κάτι» στο Αιγαίο; Η Τουρκία ενδεχομένως με μια άλλη στάση να βρεθεί αυτόματα «με την πλάτη στο τοίχο» από την Μόσχα...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...