Ελληνοτουρκικά

Σήμερα το τρίτο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των «8» στην Τουρκία

Στο συμβούλιο Εφετών της Αθήνας εξετάζεται σήμερα, 16 Μαρτίου 2018, το 3ο αίτημα των Τουρκικών αρχών για την παράδοση των 8 στρατιωτικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, ενώ την ίδια στιγμή είναι τεταμένες οι σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας.

Το Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης εκζητεί τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς προκειμένου για να δικαστούν στην γείτονα χώρα για οκτώ αδικήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τρίτο αίτημα, για τους οκτώ αξιωματικούς, εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης τους από το 33ο Κακουργιοδικείο της Instaboul, προκειμένου να δικαστούν για τα εξής οκτώ αδικήματα:

1. Απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της,

2. Απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης,

3. Απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της,

4. Συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση,

5. Απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως,

6. Λιποταξίας σε ξένη χώρα,

7. Κλοπή στρατιωτικού υλικού και

8. Πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Το 3ο αίτημα των Τουρκικών αρχών θα κριθεί σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ενώ οι δικηγόροι των οκτώ Τούρκων αξιωματικών Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος θα αντικρούσουν την επιχειρηματολογία και το αίτημα των αρχών της γείτονας χώρας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών λόγω των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου.

Παράλληλα, εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η έκδοση της απόφασης του Τμήματος Αναστολών (σε σχηματισμό Ολομέλειας) για τον ένα εκ των οκτώ στρατιωτικών, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim.

Υπενθυμίζεται ότι ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ζήτησε να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Τέλος, η κυβέρνηση, πλέον της αίτησης αναστολής έχει καταθέσει και αίτηση ακύρωσης της ίδιας απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών, η οποία θα συζητηθεί την 4η Μαΐου 2018 στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...