Οικονομία

Προκοπίου: «Μόνο τα ελληνικά πλοία μπορούν να σώσουν την Ευρώπη...»

 

Για το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας αλλά και της ελληνικής μίλησαν κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας στο Golden Destiny Shipping Forum 2018. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Γιώργος Προκοπίου ένας από τους μεγαλύτερους πλοιοκτήτες στον κόσμο. Στην ομιλία του έθιξε τα κακώς κείμενα της ναυτιλίας, τις παρεμβάσεις των πολιτικών της ΕΕ, τις προσπάθειες διεθνών λόμπι να «αρμέξουν» τη ναυτιλία. Παρότρυνε τους νέους να ασχοληθούν με τον κλάδο ενώ αποκάλυψε ότι έκλεισε τη συμφωνία για την ναυπήγηση δύο υπεράκτιων πλωτών σταθμών υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), γνωστών στην αγορά αυτή ως Floating Storage & Regasification Unit ή FSRU.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«-Τα τελευταία 3-4 χρόνια η Ευρώπη κυνηγούσε την ελληνική ναυτιλία όσο τίποτε άλλο. Χωρίς ποτέ να καταλάβει ότι αν γίνει κάτι μόνο τα εληνικά πλοία θα τους σώσουνε. Θα σβήσουνε τα φώτα, θα σταματήσουν τα αυτοκίνητα να κυκλοφορούνε δεν θα έχουν τα αεροπλάνα καύσιμα να πετάνε, δεν θα έχουν να φάνε. Τώρα αρχίζουν να το καταλαβαίνουν.

-Ο Πειραιάς είναι ένα καταπληκτκό ναυτιλιακό cluster και έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί καινούργιους εφοπλιστές. Ξεκίνησα εδώ και 47 χρόνια με ένα μεταχειρισμένο τάνκερ μαζί με δύο φίλους με κόστος 10 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα έχουμε αρκετά πλοία. Για όλους τους νέους που θέλουν να μπουν σε αυτό το επάγγελμα είτε λέγεται πλοιοκτησία είτε όλα τα άλλα επαγγέλματα που στηρίζουν αυτή τη δραστηριότητα, να μην διστάζουν.

-Πάντα υπαρχουν ευκαιρίες. Πάντα έρχεται η καλή στιγμή, Οι κύκλοι έρχονται από την εποχή των Φαραώ και μετά τα επταχρόνια με καταστροφές. Η περιοδικότητα είναι μέσα στη φάση. Η ναυτιλία είναι μέσα στις φλέβες μας. Και για αυτό δεν λέει κάτι που θα φοβόμαστε ότι θα εξαφανιστεί. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πλοίων στον λόσμο παρ' ότι είναι μία μικρή χώρα.

-Για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος το θέμα έιναι να μην δημιουργηθεί η μόλυνση. Αν τα 13,5 μίλια που πάνε κατά μέσο όρο τα εμπορικά πλοία μειωθούν στα 11,5 τότε η μόλυνση θα είναι μικρότερη του 50% από τη σημερινή. Και αυτό με το κόψιμο μόλις δύο μιλίων. Απλώς μεγάλα λόμπι που θέλουν να να 'αρμέξουν' τη ναυτιλία βάζουν τα συστήματα όπως το σκράμπερ. Και θέλω να ρωτήσω. Του οδηγού με το φορτηγό του λέτε φτιάξε τη μηχανή; Το λες στην αυτοβιομηχανία που τα κατασκευάζει. Αυτά πρέπει να έχουν το θάρρος οι πολιτικοί μας να τα λένε.

-Όλοι που τρέχουν να φτιάχνουν σταθμούς φυσικού αερίου δεν τους έπιασε πονοψυχιά για το περιβάλλον. Απλώς το αέριο είναι 50% φθηνότερο.

- Για την παραγωγή πετρελαίου, κλείσανε τις κάνουλες και για αυτό υποφέρουν τα δεξαμενόπλοια. Όμως οι κάνουλες θα ανοίξουν διότι εάν δεν ανοίξουν, οι καταναλωτές θα βρούν και θα συνηθίσουν άλλη μορφή ενέργειας και τότε στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα τους μείνει το πετρέλαιο μέσα στο χώμα.

-Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με ένα έναν ρυθμό 3,5-4%. Δεν είναι μόνο σε συγκεκριμένες χώρες, είναι ο μέσος όρος ανάπτυξης όλων των χωρών εκτός από την Ελλάδα και 3-4 χώρες. Αυτό θα βοηθήσει την ναυλαγορά ξηρού φορτίου. Αυτό σημαίνει και αύξηση της κατανάλωσης της ενέργειας. Θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τα δεξαμενόπλοια.

-Θέλω να κάνω μία δήλωση. "Μην με ακολουθείτε. Έχω χαθεί και εγώ". Μην νομίζετε ότι τα βλέπουμε στον ύπνο μας. Είμαστε ιστιοπλοίοι. Παρακολουθούμε τον αέρα και αναλόγως πλέουμε".

Το Forum

Το Forum άνοιξε ο Managing Director της Golden Destiny κος. Μιχάλης Κοκκίνης, όπου τόνισε την ανάγκη εξέλιξης της ναυτιλίας μέσα από την παράδοση της “σκυτάλης” στη νέα γενιά, ενώ σημαντικά στοιχεία απολογισμού για το 2017 στις βασικές δράσεις, του S&P, των New Buildings & του Demolition ανέφερε η Deputy Managing Director Σοφία Κοκκίνη δίνοντας παράλληλα το στίγμα της Golden Destiny. Το πρώτο μέρος έκλεισε με τον Head of S&P της εταιρείας κο. Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, ο οποίος αναλύοντας την ανάγκη σωστής επικοινωνίας, έκανε μια παραίνεση προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες να εμπιστευτούν τους Έλληνες brokers και το Ελληνικό Shipping Cluster.

Τις αρχικές τοποθετήσεις, ακολούθησε ένα εξαιρετικό panel ομιλητών, με συντονιστή τον Θοδωρή Βώκο, Executive Director του Posidonia International Exhibition και συμμετέχοντες, τον Σταμάτη Τσαντάνη - CEO από τη Seanergy Maritime Holdings, τον Τζερυ Καλογηράτο - CEO & CFO της Capital Partners, τον Φίλιππο Προκοπάκη - Commercial Manager της Danaos, την Ιωάννα Παυλίδη - General Manager του London P&I και τον Άγγελο Ρούπα - Director της Eurofin S.A.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε καίρια θέματα της επικαιρότητας, που αφορούν τις γεωπολιτικές ανησυχίες, τα χρηματοοικονομικά δεδομένα καθώς και την στρατηγική των ναυτιλιακών εταιρειών για τους κανονισμούς πάνω στην εκπομπή αερίων.

Golden Destiny Forum2

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική βράβευση του Γιώργου Προκοπίου από την Golden Destiny για τη πολυετή προσφορά του στο χώρο της ναυτιλίας.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ