Κόσμος

Πούτιν «δαγκωτό» ψηφίζει η νεολαία στη Ρωσία

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, στις προεδρικές εκλογές στις 18 Μαρτίου, μια τέταρτη θητεία του ισχυρού άνδρα της χώρας θεωρείται δεδομένη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετο προβάδισμα στον «τσάρο» της Ρωσίας, με ποσοστό που αγγίζει το 80%. Στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών, το 86% των νέων στηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Η δημοτικότητα του Πούτιν βρίσκεται στο ζενίθ», εκτιμά ο κοινωνιολόγος Λέφ Γκουντκόφ από το έγκυρο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων «Κέντρο Λεβάντα» και προσθέτει:«Η μεγάλη αποδοχή της πολιτικής του βασίζεται στην απουσία εναλλακτικών προτάσεων, αλλά και στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, όπως για παράδειγμα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ο εγγυητής της ευημερίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του 2002 και του 2012».

Στις 18 Μαρτίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με συνολικά επτά αντιπάλους: ανάμεσά τους ο ακροδεξιός λαϊκιστής Βλαντίμιρ Σιρινόφσκι, ο φιλελεύθερος Γκριγκόρι Γιαβλίσνκι, αλλά και φρέσκα πρόσωπα όπως ο Πάβελ Γκρουντίνιν από το κομμουνιστικό κόμμα και η γοητευτικότατη τηλεπαρουσιάστρια Ξένια Σόμπτσακ, όρη του πρώην δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σόμπτσακ.
Ο μόνος πολιτικός που θα μπορούσε, θεωρητικά, να σταθεί εμπόδιο σε μια ακόμα θητεία του Ρώσου προέδρου είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Ωστόσο, λόγω αμφιλεγόμενης καταδίκης του για ένα οικονομικό έγκλημα δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Ο Ναβάλνι έχει καλέσει τους Ρώσους να απέχουν από τις κάλπες.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, ο Πούτιν, αξιοποίησε την εξουσία για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, αλλά και για να απεξαρτηθεί από τη Δύση, ως προς τα τρόφιμα, τις τράπεζες ή ακόμα και το διαδίκτυο. Ορισμένοι παρατηρητές προειδοποιούν μάλιστα για μια πιο επιθετική Ρωσία σε πολλά επίπεδα είτε μετά τις προεδρικές εκλογές, είτε-το αργότερο-μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ