Απόψεις

Ποιο είναι το “θερμό” καλοκαίρι του Ερντογάν για τη χώρα μας;

Ευχόμαστε το παρόν κείμενο να μην καταχωρηθεί ως «προφητικό», αφού στόχο έχει να αφυπνίσει, διότι πολύ απλά περιγράφει ρεαλιστικά ένα καταστροφικό για την χώρα μας σενάριο, απαλλαγμένο από ίχνη τρομολαγνείας και θεοπτικών παρεμβάσεων.

 

Αφορμή αποτελεί η συνεχής, τεκμηριωμένα διατυπωμένη, ανησυχία επαγγελματιών του χώρου της τρομοκρατίας, σχετικά με την προνομιακή παροχή κάλυψης τζιχαντιστών του ISIS από την Τουρκία. Αποκτά δε ιδιαίτερη αξία όταν αυτοί που προειδοποιούν είναι αναγνωρισμένα εξαίρετοι επαγγελματίες, όπως ο πρώην Τούρκος αρχηγός της αστυνομίας Ahmet Yayla, καθηγητής πλέον εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο George Mason των ΗΠΑ.

Ο καθηγητής, με χαρακτηριστική την πρόσφατη αθώωση και απελευθέρωση, λόγω «έλλειψης στοιχείων» της Afra Shaar, κατηγορούμενης για τρομοκρατία, μαύρης χήρας μαχητή του ISIS, βρίσκει ευκαιρία να διατυπώσει για ακόμη μια φορά την ανησυχία του για την απειλή προς την Ευρώπη, την οποία «εκτρέφει» ανενόχλητο το καθεστώς Erdoğan, είτε λόγω αδυναμίας, είτε όπως είναι το προφανές, εσκεμμένα.

Είναι φυσικό άλλωστε για την σουνιτική Τουρκία του Erdoğan να μην αποτελεί προτεραιότητα κάτι, που όχι μόνο δεν την ενοχλεί, αλλά αποτελεί μοχλό ισχυρής πίεσης προς τον δυτικό κόσμο και συνάμα αντικείμενο συνεκμετάλλευσης στον πόλεμο κατά των Κούρδων.

Αλλά ας δούμε πόσο επηρεαζόμαστε από μια τέτοια πρακτική, τι διαπιστώνουμε και τι μέτρα έχουμε λάβει.

Όταν επικαλείσαι συνεχώς ότι αποτελείς το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, τότε πρέπει να το εννοείς κιόλας. Εάν είσαι ικανός να προσδιορίσεις το πρόβλημα και να προτείνεις τις λύσεις του, πλέον απαιτείς ουσιαστική συνδρομή, πόρους, οικονομικούς και υλικοτεχνικούς και δεν «εκλιπαρείς» χωρίς το ανάλογο ύφος. Σας θυμίζει κάτι;

Όταν όμως δεν μπορείς να επιβάλεις την τάξη και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας σου, ενώ έχεις απειλήσει ευθέως σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο ότι θα γεμίσεις την Ευρώπη με τρομοκράτες του ISIS και ως αποτέλεσμα των ανεύθυνων δηλώσεων, σου έχουν σφραγίσει τα σύνορα, τότε απλά παρακολουθείς την καταστροφή της χώρας σου, την οποία εσύ προκάλεσες. (ηθικός αυτουργός λέγεται).

Όταν λοιπόν έχεις εκχωρήσει εθνική κυριαρχία όπως το «βεστφαλιανό σύστημα»ορίζει, διότι ΔΕΝ έχεις καταφέρει τον «αποκλεισμό εξωτερικών δρώντων από την εξουσία στο εσωτερικό κράτος» και αυτό το αποκαλείς «συνεργασία», τότε είσαι ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και πρέπει κάποιος να στο πει. (προειδοποίηση λέγεται)

Και στην περίπτωση μας, το οξύμωρο είναι ότι προειδοποιεί ανεπιτήδευτα ένας άριστος επαγγελματίας της γείτονος και «συμμάχου» χώρας. Τι συμβαίνει με απλά λόγια; Οι ευρωπαϊκές και μη χώρες, οι οποίες έχουν δυνητικά προβλήματα, λόγω επιστροφής των ξένων μαχητών του ISIS, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες (και όχι την άρνηση για να είμαστε επιεικής) των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας μας, έχουν φροντίσει να αυτοπροστατευτούν αναπτύσσοντας στην επικράτεια ένα εσωτερικό δικό τους δίκτυο δράσης και προστασίας, επιχειρώντας φυσικά επίσημα και ανεπίσημα (με ή χωρίς εξουσιοδότητηση), στο πλαίσιο «συνεργασίας» κατά της τρομοκρατίας.

Έτσι, αντί να επιβάλλουμε δυναμικά τον δικός μας σχεδιασμό και να επιδιώξουμε να προβάλλουμε μεθοδευμένα διεθνώς, αυτό που οι ίδιοι οι Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν, δηλαδή αποδεικτικά στοιχεία της συνεργασίας του κρατικού μηχανισμού (βλέπε ΜΙΤ) Erdoğan με τον ISIS, εμείς μοιρολατρούμε σ’ έναν ρομαντικό ανύπαρκτο κόσμο, επικαλούμενοι το όνομα της «διπλωματίας» κι άλλων θεωρητικών ορισμών εξωτερικής πολιτικής, εφυσηχάζοντας τους πολίτες και καλύπτοντας παράλληλα την επικίνδυνη ανικανότητά μας.

Φυσικά όχι σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού (το προσωπικό είναι και παραμένει άριστο), αλλά σε επίπεδο πολιτικής ανάγνωσης, ορισμού κατεύθυνσης και αποφάσεων. Αρκεί να παρατηρήσουμε την μόλις πρόσφατη απόφαση – επίκληση των Ηνωμένων Εθνών κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ghouta για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, για να καταλάβουμε ότι αυτός ο δρόμος της «εκλεπτυσμένης» διπλωματίας δεν οδηγεί πουθενά σ’ ένα τόσο «μπερδεμένο» περιβάλλον, αφού ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει την περιοχή των τουρκικών επιχειρήσεων στο AFRIN, στην οποία υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός αμάχων! (διπλωματία του συμφέροντος λέγεται)

Υπάρχει κάποιος που δεν μπορεί να το καταλάβει; Θα είναι πολύ αργά όταν οι καιρικές συνθήκες θα ευνοούν και τα παράνομα δίκτυα διακίνησης θα έχουν μεγαλώσει ανεξέλεγκτα, να παρακολουθούμε χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε, τους «εγκλωβισμένους» τρομοκράτες σε αποστολές δημιουργίας κλίματος αντιπερισπασμούμε εξεγέρσεις προσφύγων πλέον, οι οποίες θα καταστρέψουν ολοκληρωτικά ότι έχει (αν έχει) απομείνει. Κι αυτό γιατί απλά ΔΕΝ θα υπάρχει σχεδιασμός πρόληψης αλλά και σαφείς οδηγίες καταστολής και μέσα τέτοιων φαινομένων, όταν κι αν εμφανιστούν. Μπορεί και να κάνουμε λάθος όμως, διότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προσφάτως έπαθε υπερκόπωση σύμφωνα με τα ΜΜΕ, πιθανότατα επεξεργαζόμενος στην Ελβετία και τέτοια σενάρια!

Εμείς επισημαίνουμε χωρίς θεοπτικές προφητικές εμπειρίες, ότι το «καυτό» καλοκαίρι, για το οποίο προειδοποίησε ο «σύμμαχος» Erdoğan, δεν περιέχει μόνο «θερμά» κλιμακούμενα στρατιωτικού τύπου επεισόδια, (εξάλλου μετά το επεισόδιο των ΙΜΙΩΝ, έχουμε περάσει στην Κρίση), αλλά Ασύμμετρες Απειλές, οι οποίες είναι με γεωμετρική πρόοδο ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες, χωρίς ιδιαίτερο απαιτούμενο σχεδιασμό, αφού εν προκειμένω στόχο θα έχουν μόνο το ΧΑΟΣ.

Σε αντίθεση, από την δική μας πλευρά η αντιμετώπισή τους απαιτεί μεθοδευμένη προετοιμασία, οργάνωση και χρόνο, στον οποίο έχουμε οριακά περιθώρια, ΑΝ ακούει κάποιος!

Πηγή: asymmetricthreats.wordpress.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...