Ένοπλες Συρράξεις

Πάνω από 150.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Αφρίν για να γλιτώσουν

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι άμαχοι το Αφρίν και την ανατολική Γούτα, προσπαθώντας να γλιτώσουν οι μεν από την επιχείρηση του τουρκικού στρατού και οι δε από την επίθεση του συριακού καθεστώτος.

Στο Αφρίν, πάνω από 150.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την πόλη, που βάλλεται από την από την επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), σύμφωνα με το το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι «όλη τη νύχτα εξελίχθηκαν σφοδρές μάχες βόρεια της πόλης, οι τουρκικές δυνάμεις και οι συριακές συμμαχικές τους δυνάμεις προσπαθούσαν να εισβάλουν στην πόλη».
Σφίγγει ο κλοιός

Τις τελευταίες ημέρες, ο κλοιός γύρω από το Αφρίν σφίγγει. Στην πόλη, που ζουν περίπου 350.000 άνθρωποι δέχεται πυρά από τουρκικές δυνάμεις και Σύρους αντάρτες, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» που ξεκίνησε η Άγκυρα στις 20 Ιανουαρίου.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη. Μόνη εξαίρεση είναι ένας διάδρομος στο νότιο τμήμα που επιτρέπει στους κατοίκους να εγκαταλείπουν το Αφρίν, με κατεύθυνση εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας ή οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν ανέφερε στο AFP ότι εδώ και δυο μέρες πάνω από 150.000 άμαχοι πέρασαν από το διάδρομο.

Χθες βράδυ σκοτώθηκαν 16 άμαχοι εκ των οποίων δύο έγκυες

Η Τουρκία θέλει να εκδιώξει από την περιοχή την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που την έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική. Όμως, η πολιτοφυλακή θεωρείται σημαντικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Χθες το βράδυ, 16 άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο έγκυες, σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή των τουρκικών δυνάμεων που έπληξε το κύριο νοσοκομείο της πόλης Αφρίν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ο τουρκικός στρατός διέψευσε ότι δυνάμεις του βομβάρδισαν το νοσοκομείο.

Πάνω από 7.000 άμαχοι εγκατέλειψαν σήμερα την ανατολική Γούτα

Παράλληλα, πάνω από 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν σήμερα το πρωί την Ανατολική Γούτα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν σήμερα το πρωί την Ανατολική Γούτα.

Την πληροφορία αυτή την μετέδωσε επικαλούμενο το Κέντρο για την Συμφιλίωση στη Συρία, ένα σώμα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Όμως, το Παρατηρητήριο ανέβασε τον αριθμό των αμάχων που εγκατέλειψαν την ανατολική Γούτα στους 10.000, προσθέτοντας ότι 30 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Ζαμάλκα στην Ανατολική Γούτα με σκοπό να φύγουν και να κατευθυνθούν σε περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές από τις οποίες τραυματίστηκαν επίσης δεκάδες άνθρωποι.

Προς το παρόν η Δαμασκός, η οποία έχει εξαπολύσει εδώ και έναν μήνα μια μεγάλη επιχείρηση κατά της ελεγχόμενης από τους αντάρτες Ανατολικής Γούτα, δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία αυτή..

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ