Κυβέρνηση

Πάλι στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - «Πλακώνονται» για τα Θρησκευτικά

Νέα «σύννεφα» πάνω από τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων εμφανίστηκαν από χθες με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακυρώνει τις αλλαγές του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στο μάθημα των Θρησκευτικών ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση και έτσι επιβεβαίωσαν ότι η συμβίωσή τους από δω και πέρα όχι απλώς δεν θα είναι ανέφελη, αλλά θα περιλαμβάνει όλο και πιο συχνά και με πολλές ευκαιρίες, δημόσιες αντιπαραθέσεις με σκληρές εκφράσεις.

Ουσιαστικά δηλαδή, μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου στο Μέγαρο Μαξίμου ο κυβερνητικός συνασπισμός δείχνει ότι θα κινηθεί με έναν εντελώς προβληματικό τρόπο.

Κι αν οι βουλευτές των δύο κομμάτων αξιοποιούν το θέμα των θρησκευτικών για να αναδείξουν τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους, τότε είναι σαφές ότι μόλις ανακύψουν ακόμη πιο σημαντικά ζητήματα στην πολιτική ατζέντα, όπως η έγκριση μίας συμβιβαστικής συμφωνίας για το όνομα των Σκοπίων, που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, τα πράγματα θα φτάσουν σε οριακό σημείο.

Πιθανόν δε, αυτό να έχουν αντιληφθεί και οι δύο πλευρές, ότι δηλαδή η ρήξη είναι θέμα χρόνου και συγκυριών ουσιαστικά και γι’ αυτό δεν επιδεικνύουν καμία διάθεση κατανόησης των διαφορετικών απόψεων, που υπάρχει μεταξύ των δύο συμμάχων. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την περιφρούρηση της εκλογικής βάσης, που έχει το κάθε κόμμα και λιγότερο για τη σύμπνοια, που οφείλουν να επιδεικνύουν δύο κυβερνητικού συνεργάτες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Τετάρτης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αντάλλασαν πυρά, πότε έμμεσα και πότε ευθέως, γύρω από το θέμα των θρησκευτικών.

Η κίνηση για παράδειγμα του υπουργείου Παιδείας να επιτεθεί στο ΣτΕ, αλλά και η ανάλογη επικριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη απόφαση, προκάλεσε την αντίδραση των ΑΝΕΛ. Ενώ η φράση του Νίκου Φίλη περί σκοταδισμού, βρήκε απάντηση από βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Το υπουργείο Παιδείας σχολίασε ότι «η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων». Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων».

Ο κ. Φίλης μίλησε για «μεσαιωνικού τύπου απόφαση» και «οδυνηρή έκπληξη». Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι η απόφαση συνιστά αναχρονιστική αναδίπλωση.

Αντιδρώντας σε όλα αυτά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος δήλωσε ότι πρόκειται για «κατάπτυστη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και του Κώστα Γαβρόγλου στο ΣτΕ». «Είναι ίδιον κάποιων ακροαριστερών όταν δεν τους αρέσει κάτι να κάνουν χαρακτηρισμούς. Εάν στους ακροαριστερούς δεν αρέσει το Σύνταγμα να το καταλύσουμε και να πάμε σε ΚΟΒΑ» πρόσθεσε με έμφαση, ενώ σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Κώστα Κατσίκη.

Αλλά και η Νεολαία των ΑΝΕΛ σημείωσε ότι «η απόφαση του ΣτΕ για τις αλλαγές στη διδασκαλία των θρησκευτικών επιβεβαιώνει τα αυτονόητα, καθώς η παιδεία, κατά το Σύνταγμα, αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους που ως σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...