Οικονομία

Ο Τσακαλώτος βλέπει την "επόμενη μέρα" μιας οικονομίας που την "προηγούμενη" την ρήμαξε!

 

Τις κυβερνητικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας,  θα παρουσιάσει σήμερα το βράδυ στη Λάρισα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου. Ο υπουργός στις 19.30  θα είναι  ο κεντρικός ομιλητής  σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Έξοδος και Ανάπτυξη: Πώς και με ποιούς».

Κατά την ενημέρωση, αποκάλυψε ότι στην ομιλία του θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για «μια ανάπτυξη η οποία θα πρέπει να εμπεριέχει και την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα που πληρώσανε πολύ ακριβά το τίμημα της ύφεσης τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση θέλει να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια χωρίς να επιστρέψουμε στο οικονομικό μοντέλο που επικράτησε για σαράντα χρόνια».

Ο αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας, τόνισε ότι «η Ελλάδα γενικά φορολογείται κάπου στο μέσο όρο της Ε.Ε», αλλά πρέπει να γίνουν διορθώσεις, καθώς «υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που υπερφορολογούνται». Σύμφωνα με τον υπουργό, οι επιτυχίες στον περιορισμό της φοροδιαφυγής έχουν ως  αποτέλεσμα «να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος». Με βάση αυτό ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει στο μεσοπρόθεσμο 3,5 δισ. μείωση φόρων που θα αφορά στοχευμένα τους απασχολούμενους αλλά και άλλα κοινωνικά στρώματα.

«Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα πάντως είναι το πόσοι πληρώνουν φόρους. Και όσο διευρύνεται η φορολογική βάση και αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή θα έχουμε μια αναδιάρθρωση του χρέους» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Δεν συμφωνούμε με την Ν.Δ ότι η μείωση των φόρων απαντάει σε όλα τα προβλήματα, διότι οι άνθρωποι δεν είναι μόνο φορολογούμενοι, αλλά είναι άνθρωποι που χρειάζονται τα νοσοκομεία τους, θέλουν να έχουν δρόμους, είναι επιχειρηματίες που θέλουν επενδυτικά προγράμματα. Άρα, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία πως αντιμετωπίζεις αυτά τα πράγματα. Κάποιες μειώσεις των φόρων είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι πανάκεια για τη αντιμετώπιση οποιασδήποτε αρρώστιας».

Τέλος, για τα μέτρα του 2019-2020 (Αφορολόγητο, Συντάξεις) ο υπουργός είπε πως «ένα από τα λυπηρά τα τελευταία χρόνια είναι πως ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης πολλές φορές δεν διαχωρίζουν την είδηση από την άποψη». Δεν ξέρω από πού προέκυψε ότι το ΔΝΤ ζητάει μείωση του αφορολόγητου. Αυτό που ισχύει είναι ότι ίσχυε τον Ιούνιο του 2017 και δεν υπάρχει κάποια συζήτηση στο Εurogroup για αυτό το θέμα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ