Κόσμος

Ο «Προμηθέας» σοκάρει τις ΗΠΑ - Ετοιμο το απόλυτο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα - Ο νέος «φονιάς» των B-2, F-22 και F-35

Η ρωσική βιομηχανία έχει σχεδόν έτοιμο το απόλυτο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα κατά της δύσης με το ελληνικό όνομα «Προμηθέας»…σίγουρα όχι τυχαία.

«Το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-500 «Προμηθέας» ξεπερνά κατά πολύ στα χαρακτηριστικά μάχης το αντίστοιχο  αμερικανικό THAAD (Terminal High Altitude Area Defense)», δήλωσε στο περιοδικό «αεροδιαστημική », ο γενικός σχεδιαστής της εταιρείας Almaz-Antey P.  Sozinov, σύμφωνα με το  Interfax.

«Οι περισσότερες από τις προηγούμενες γενιές αυτών των συστημάτων σε αυτή την κατηγορία, είχαν περιορισμένη εμβέλεια, αλλά το ρωσικό σύστημα φτάνει σε στόχους μέχρι την στρατόσφαιρα», δηλώνει ο ίδιος .

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σύστημα πυραύλων S-500 χαρακτηρίζεται ως πυραυλικό σύστημα πέμπτης γενιάς και θα επιλύσει, μεταξύ άλλων, πολλά προβλήματα στόχων της ρωσικής πυραυλικής άμυνας. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε σημαντικά με πολλούς τρόπους τα επιτεύγματα, τα οποία υλοποιούνται από τους Αμερικανούς από το κινητό αντιπυραυλικό συγκρότημα THAAD», δηλώνει ο Sozinov.

Σε σύγκριση με το νέο λειτουργικό σύστημα S-400 «το νέο σύστημα  είναι εντελώς διαφορετικό δομικά και τεχνικά, και έχει νέα υπολογιστικά εργαλεία, για πυραύλους επιφανείας-αέρος ,» εξήγησε Sozinov.

«Ένα άλλο σημαντικό σημείο αφορά τους βασικούς τρόπους λειτουργίας του πυραύλου  S-500 που θα ​​είναι αυτόματοι. Δηλαδή, η παρέμβαση του χειριστή κατά τη λειτουργία μάχης θα είναι ελάχιστη, και το σύστημα στο σύνολό του, θα είναι αυτόματο», είπε ο σχεδιαστής.

O S-500 είναι σχεδιασμένος για την ταυτόχρονη ανίχνευση έως δέκα βαλλιστικών υπερηχητικών στόχων  που κινούνται με  ταχύτητα μέχρι και 7 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, και την καταστροφή των κεφαλών υπερυπερηχητικών πυραύλων.

Η ακτίνα του συστήματος είναι 600 χιλιόμετρα. Τα πρώτα συγκροτήματα του ρωσικού στρατού S-500 θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται το 2019-2020.

Το αμερικανικό αντίστοιχο σύστημα THAAD έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει  μακρού  μήκους πυραύλους μεσαίας εμβέλειας. Το συγκρότημα  περιλαμβάνει αντιπυραυλικό ραντάρ, έξι εκτοξευτήρες, 48 βλήματα, καθώς και σύστημα  ελέγχου και ηλεκτρογεννήτρια. Το σύστημα αναπτύσσεται και παράγεται (από το 2008) υπό την εποπτεία της Lockheed Martin Corporation.

Πρόκειται για ένα προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής άμυνας νέας γενιάς, στο οποίο θα εφαρμοστεί η αρχή της ξεχωριστής  καταστροφής βαλλιστικών και αεροδυναμικών στόχων.

Η κύρια αποστολή του είναι η αντιμετώπιση και η προσβολή βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στη τελική φάση της τροχιάς τους και σε ορισμένες περιπτώσεις, στο μεσαίο στάδιο της πτήσης τους.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος ΑΓΕΑ  Αντιπτέραρχος Β.Μπόνταρεφ, το σύστημα αυτό μπορεί να επιλύσει προβλήματα που αφορούν, όχι μόνο στην καταστροφή πυραύλων μέσου βεληνεκούς, αλλά μπορεί επίσης να χτυπήσει στόχους στο εγγύς διάστημα, καταστρέφοντας στόχους από βαλλιστικούς πυραύλους μέχρι και δορυφόρους.

Δηλαδή, είναι σε θέση να αναχαιτίσει οποιονδήποτε εναέριο «στόχο» σε οποιοδήποτε ύψος.

Από πυραύλους Κρουζ, με ταχύτητα πτήσης της τάξεως των 5.500 km/h, έως  μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones), ακόμη και δορυφόρους του εχθρού σε χαμηλή διαστημική τροχιά. Αυτές τις δυνατότητες μαζί, δεν τις είχαν οι προηγούμενες γενιές αντιπυραυλικών συγκροτημάτων.

 

https://youtu.be/vmJhcVdC8U8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ