Πολιτική

Ο ανασχηματισμός του Τσίπρα μέσα από τα "μάτια" του ξένου Τύπου

Δεν αλλάζει τίποτα στην κυβέρνηση Τσίπρα  με Δραγασάκη και Βίτσα, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος αναφερόμενος στον περιορισμένο ανασχηματισμό που ανακοίνωσε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στα βασικά υπουργεία δεν υπήρξαν αλλαγές, σχολιάζουν τα ξένα δημοσιεύματα υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για τον δεύτερο ανασχηματισμό στην κυβέρνηση Τσίπρα ο οποίος πραγματοποιείται, την ώρα που στις δημοσκοπήσεις το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, προηγείται με εννέα μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έκπληξη του ανασχηματισμού ήταν η είσοδος του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ η ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας από τον αντιπρόεδρο της αριστερής κυβέρνησης σημαίνει ότι ο Γιάννης Δραγασάκης θα έρθει πιο κοντά με τους πιστωτές των Αθηνών, υπογραμμίζουν δύο δημοσιεύματα.

Guardian: Ο Τσίπρας τοποθέτησε τον Γιάννη Δραγασάκη στο υπουργείο Οικονομίας για τον φέρει πιο κοντά στους πιστωτές

Για την βρετανική εφημερίδα Guardian,ο Έλληνας πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε σε ανασχηματισμό έκτακτης ανάγκης μετά την παραίτηση δύο υπουργών του για το επίδομα στέγασης που λάμβαναν - αν και εύποροι- προκαλώντας αμηχανία στον αριστερό συνασπισμό.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, εκτός από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα αναλάβει το βασικό χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Μουζάλα ως υπουργό Μετανάστευσης. Και οι δύο είναι ευαίσθητες θέσεις σε μία χώρα που βρέθηκε αντιμέτωπη με την πτώχευση και την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση.

Προς έκπληξη, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στην κυβέρνηση τον πρώην ηγέτη του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, δίνοντάς του τη θέση του Βίτσα ως υφυπουργού Άμυνας.

Η χώρα έχει κλονιστεί τις τελευταίες εβδομάδες από το σκάνδαλο δωροδοκίας στο οποίο εμπλέκονται η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis και 10 κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Αλλά η αναχώρηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου από την κυβέρνηση έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, η χρεοκοπημένη Αθήνα ελπίζει να τερματίσει τα πακέτα διάσωσης τον Αύγουστο, όταν λήξει το τρίτο μνημόνιο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ»,προσθέτει.

USNEWS: Ο Γιάννης Δραγασάκης ως υπουργός Οικονομίας θα έρθει πιο κοντά στους πιστωτές των Αθηνών.

Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος τοποθέτησε τον Γιάννη Δραγασάκη ως υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο USNEWS.

Ο περιορισμένος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Τσίπρα έγινε μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με το επίδομα ενοικίου που λάμβανε η εύπορη υπουργός του Τσίπρα, Ράνια Αντωνοπούλου.

Ο διορισμός του Δραγασάκη σημαίνει ότι, ο 71χρονος οικονομολόγος και πρώην ανώτερος υπάλληλος του Κομμουνιστικού Κόμματος θα έχει πιο άμεση συμμετοχή στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την οικονομική διάσωση της χώρας, επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα.

Ο Δημήτρης Βίτσας είναι ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, αφήνοντας τη θέση του ως υφυπουργού Άμυνας. Αντικαθιστά τον Γιάννη Μουζάλα ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο USNEWS.

Χinhua: Μίνι ανασχηματισμός με τις θέσεις -κλειδιά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν αμετάβλητες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε με μίνι ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου, σχολιάζει η κινεζική εφημερίδα Xinhua επισημαίνοντας ότι οι θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο Γιάννης Δραγασάκης διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και παραμένει αντιπρόεδρος.

Ο Δημήτρης Βίτσας αναλαμβάνει να αντικαταστήσει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενώ ο πρώην ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης μπαίνει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Άμυνας.

Γαλλόφωνη εφημερίδα του Λιβάνου «L' Orient le jour»

Σε περιορισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως σχολιάζει η γαλλόφωνη εφημερίδα του Λιβάνου «L' Orient le jour».

Ο Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα,τον αρχιτέκτονα της διαχείρισης της κρίσης στο μεταναστευτικό το 2015. Στην ευαίσθητη αυτή θέση τοποθετείται ο 61χρονος Δημήτρης Βίτσας.

Ο 62χρονος Μουζάλας, γυναικολόγος στο επάγγελμα, ήταν ο πρώτος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα.Τ ο χαρτοφυλάκιο δημιουργήθηκε στον απόηχο της κρίσης κατά την οποία ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη το 2015 και στις αρχές του 2016 μέσω των ελληνικών νησιών από την Τουρκία.

«Ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος πρόσφατα νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά σημάδια κόπωσης, είχε επανειλημμένως επικρίνει ορισμένες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρνήθηκαν να μοιραστούν το βάρος της μετανάστευσης», τονίζει το επίμαχο δημοσίευμα.

Επίσης κάνει αναφορά στο νέο υφυπουργό Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, έναν «βετεράνο της Αριστεράς», όπως τον χαρακτηρίζει, ο οποίος μετά τη δημιουργία του κόμματός του κατά την έναρξη της κρίσης το 2010, είχε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού  κόμματος που ανέβηκε στην εξουσία μετά τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο ανασχηματισμός έρχεται μετά την απομάκρυνση του ζεύγους Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση, προσθέτει το δημοσίευμα.

«Με τον ανασχηματισμό, πάντως, δεν αλλάζουν, τα βασικά χαρτοφυλάκια: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών διατηρεί το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών και ο Πάνος Καμμένος, ηγέτης του κόμματος των ΑΝΕΛ παραμένει υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πρόκειται για τον δεύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα,μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Τον Νοέμβριο του 2016, ο πρωθυπουργός είχε προβεί σε περιορισμένο ανασχηματισμό βάζοντας στην κυβέρνηση τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης-ΝΔ-προηγείται με εννέα μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ