Οικονομία

Οριστικός ο «κόφτης»-σοκ 60% στις συντάξεις όσων εργάζονται: Ποιες κατηγορίες αφορά, ποιοι εξαιρούνται

Aυστηρή αναλογία με ακρίβεια ημέρας στην περικοπή της σύνταξης για τους συνταξιούχους που εργάζονται προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας.

Με την εγκύκλιο έρχονται πέντε «κόφτες» κατά 60% σε κύρια και επικουρική σύνταξη, ενώ θεσπίζεται, μάλιστα, «κόφτης» σύνταξης ανά ημέρα εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι για όσους συνταξιούχους εργάζονται προβλέπεται πως, εφόσον δεν υπάρχει απασχόληση ολόκληρο τον μήνα, η περικοπή εφαρμόζεται μόνο για το διάστημα που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες απασχολείται και ασφαλίζεται ο συνταξιούχος.

Ο «κόφτης» αφορά τους συνταξιούχους λόγω γήρατος (όχι αναπηρίας) που λαμβάνουν σύνταξη από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο και εντάχθηκαν από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ, καθώς και τα πρόσωπα που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη από το Δημόσιο.

Ειδικότερα, οι ομάδες που εμπίπτουν στον «κόφτη» είναι δύο:

1. Πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά, ανεξάρτητα εάν η ασκούμενη δραστηριότητα αναλήφθηκε πριν ή μετά τη συνταξιοδότησή τους.

2. Πρόσωπα που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, αλλά αναλαμβάνουν δραστηριότητα με υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ μετά τις 13/5/2016.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ που είναι μισθωτός (πρώην ΙΚΑ) και παράλληλα ασκεί ελεύθερο επάγγελμα (πρώην ΟΑΕΕ) υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2017, συνεχίζει όμως να ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα.

Η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 60%. Πάντως, από το «ψαλίδι» εξαιρούνται 11 κατηγορίες συνταξιούχων, με μεγάλους τυχερούς τους αγρότες. Και αυτό, γιατί η εγκύκλιος εξαιρεί από τον «κόφτη» σχεδόν το σύνολο όσων έχουν αγροτικό εισόδημα, ενώ παρέχει «σωσίβιο» στους νέους συνταξιούχους, εισάγοντας πλαφόν εισοδηματικού ορίου «διατήρησης της αγροτικής περιουσίας» στα 4.923 ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές