Οικονομία

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βάζουν «φωτιά» στα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας

Ακόμα πιο ψηλά βάζει τον πήχη της για την τιμή του μαύρου χρυσού η ΕΚΤ και μάλιστα μόλις 3 μήνες μετά από την προηγούμενη αναθεώρηση κατά 17% σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Ότι μέσα σε 6 μήνες, οι αναλυτές της ΕΚΤ έχουν αλλάξει τις παραδοχές τους, ανεβάζοντας τον πήχη από τα 52,6 δολάρια στα 65 δολάρια, προκαλώντας νευρικό κλονισμό σε όσους πόνταραν- μεταξύ αυτών και η ελληνική κυβέρνηση- στο φτηνό πετρέλαιο, για να «τρέξει» ταχύτερα η οικονομία τους.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι τεχνοκράτες στη Φρανκφούρτη, η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να φτάσει στα 65 δολάρια στη διάρκεια του 2018, πραγματοποιώντας άλμα από τα 54,4 δολάρια την περσινή χρονιά, επιβεβαιώνοντας έτσι όσους είχαν προβλέψει εγκαίρως το ράλι των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού, σε πείσμα των επίσημων φορέων, που «έβλεπαν» καθήλωση της τιμής του πετρελαίου στα 58 δολάρια.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το 2019 η τιμή του brent θα παραμείνει πάνω από τα 60 δολάρια (61,2 δολάρια), για να υποχωρήσει στα 58,3 δολάρια το 2020. Αυτές οι νέες προβλέψεις συνεπάγονται αναθεώρηση κατά 5,5% για το 2018, 3,8% για το 2019 και 1,7% για το 2020, σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Δεκεμβρίου, δείχνοντας έτσι πόσο ρευστή είναι η κατάσταση. Το ανησυχητικό είναι, όμως, ότι οι αναλυτές της ΕΚΤ έχουν επεξεργαστεί και εναλλακτικό σενάριο, λαμβάνοντας υπόψιν δυσμενέστερες παραδοχές, μεταξύ των οποίων τα γεωπολιτικά ρίσκα. Έτσι, με βάση αυτό το δυσμενέστερο σενάριο, η τιμή του μαύρου χρυσού θα είναι αυξημένη κατά 13,5% σε σχέση με το βασικό σενάριο, πλήττοντας το παγκόσμιο ΑΕΠ. Και κάπως έτσι φτάνουμε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Οι παραδοχές που χρησιμοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τη δομή της ελληνικής οικονομίας, είναι ότι κάθε αύξηση 10 δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου, “ψαλιδίζει” το ΑΕΠ κατά περίπου 0,3%. Πώς μεταφράζεται αυτό για τον Προϋπολογισμό του 2018; Όπως προκύπτει από τους Πίνακες του Προϋπολογισμού και των Εκθέσεων της Κομισιόν,  ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των Ευρωπαίων, έχει βασιστεί σε σενάριο τιμής του πετρελαίου στα 52 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για μέση τιμή 65 δολάρια, το ΑΕΠ του 2018, μόνο εξ αυτού του λόγου, θα χάσει περίπου 0,4%, άρα στην καλλίτερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσει το 2%, χωρίς να συνυπολογιστούν οι όποιες άλλες επιπτώσεις από αστοχίες στις εκτιμήσεις για αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της κατανάλωσης.

Πέρα από τα μακροοικονομικά μεγέθη, η ζημιά θα είναι καίρια και για τα φορολογικά έσοδα, καθώς ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση των εισπράξεων κατά περίπου 1 δις ευρώ, δεν βασίζεται σε πρόσθετα φορολογικά μέτρα, αλλά στην επέκταση της οικονομίας με ρυθμούς 2,4%. Με αυτό το δεδομένο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η «ακτινογραφία» που θα κάνει το Μάιο το ΔΝΤ στα στοιχεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς όπως παραδέχονται και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από αυτό θα κριθεί εν πολλοίς το αν η μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ θα έρθει ένα χρόνο νωρίτερα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...