Ενέργεια

Ξεκίνησε για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το ένα από τα δύο πλοία της Exxon - Διμερής συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας;

Στις 10:45 σήμερα το πρωί ξεκίνησε το ταξίδι του, ένα από τα δύο ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, με προορισμό την Κύπρο και το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.  Το πλοίο Ocean Investigator, που βρισκόταν το τελευταίο διάστημα στο Λαύριο Αττικής πραγματοποιώντας εργασίες στον εξοπλισμό του, αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο τη Δευτέρα το βράδυ.

Όπως ήδη έχουμε πει από χθες η Τουρκία έχει περικυκλώσει την Κύπρο, έχοντας επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στο νησί, μπλοκάροντας όλα τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ εκτός από το τεμάχιο 10 της exxon mobile.

To γεγονός αυτό συν τις ανακοινώσεις του State Department, Πενταγώνου, Λευκού Οίκου, υποκρύπτει κάποιας μορφής διμερής συνεννόησης - Διμερής συμφωνίας Τουρκίας - ΗΠΑ. Και εξηγούμε: H διμερής συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ είναι του στυλ: «Σας επιτρέπω να κάνετε γεώτρηση στα οικόπεδα των Ελληνοκυπρίων κι εγώ θα κάνω γεώτρηση στα οικόπεδα των Τουρκοκυπρίων».

Οι ΗΠΑ, που στο μόνο που αποσκοπούν είναι η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι φυσικό να δεχθούν την προσφορά αυτήν, καθώς ο Ρεξ Τίλερσον επιμένει με νύχια και με δόντια να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ.

Εκπρόσωπος Αμερικανικού Πενταγώνου: Ο 6ος στόλος δεν συνοδεύει το γεωτρύπανο Exxon Mobil

Τα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται στην αρμάδα που έφτασαν στο Ισραήλ στις 6/3, ώστε να συμμετάσχουν στην άσκηση ‘Juniper Cobra 2018’” .

Η άσκηση Juniper Cobra 2018 γίνεται βάσει της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ EUCOM και Ισραηλινού Στρατού ,όμως η παρουσία του Iwo Jima στην περιοχή αναμένεται να διαρκέσει επτά μήνες αλλά το πως και που θα κινηθεί η δύναμη θα αποφασισθεί από τους τοπικούς διοικητές.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο αυτή η άσκηση αποτελεί μία τακτική εκπαιδευτική άσκηση μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ. Στο μεταξύ άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η μετακίνηση του στόλου που συνοδεύει το Iwo Jima είχε προγραμματιστεί μήνες πριν

Στο μεταξύ τουρκικές πηγές ασφαλείας επιβεβαιώνουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους και δηλώνουν ότι οι ειδήσεις αυτές περί ‘προστασίας της Exxon Mobil από τον 6ο στόλο’, στόχο έχουν την εξαπάτηση της κοινή γνώμης της Ελλάδας και της Ε/κ πλευράς.

Ανυπόστατες χαρακτηρίζει και ο Λευκός Οίκος σε δήλωσή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού τις ειδήσεις ότι ο 6ος στόλος των ΗΠΑ βρίσκεται στη Μεσόγειο για να προστατεύσει το πλοίο της Exxon Mobil που ετοιμάζεται για γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διοίκησης των Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM) του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζόν Μάικλ, δήλωσε προς τον ανταποκριτή του πρακτορείου ‘Αναντολού’ “η μονάδα καταδρομών Amphibious Ready του Iwo Jima και η 26η μονάδα πεζοναυτών διεξάγουν μία τακτική προγραμματισμένη άσκηση στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο 6ος στόλος”.

“Τα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται στην αρμάδα που έφτασαν στο Ισραήλ στις 6 Μαρτίου, ώστε να συμμετάσχουν στην άσκηση ‘Juniper Cobra 2018’” ανέφερε ο Τζον Μάικλ, προσθέτοντας ότι η άσκηση αυτή αποτελεί μία τακτική εκπαιδευτική άσκηση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η οποία θα διαρκέσει 3 εβδομάδες και στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Oak Hill αποχώρησε από την περιοχή και στις 7 Μαρτίου πέρασε τα Δαρδανέλια και τα Στενά του Βοσπόρου ώστε να συμμετάσχει στην εαρινή άσκηση ‘Φουρτούνα’ με τις ναυτικές δυνάμεις της Ρουμανίας.

Στο μεταξύ άλλος Αμερικανός αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε επίσης στο Ανατολού, χωρίς να αποκαλύπτεται το όνομά του, ότι η μετακίνηση του στόλου που συνοδεύει το Iwo Jima είχε προγραμματιστεί μήνες πριν και ότι ενδεχομένως να παραμείνει στην περιοχή για 7 μήνες, αν και αυτό θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι των διοικητών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στόλος ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ και έφτασε στην περιοχή της Μεσογείου που έχει την αρμοδιότητα να δραστηριοποιείται ο 6ος στόλος.

«Για τη μετακίνηση των πλοίων υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαδικασία. Ο στόλος δουλεύει με μακροπρόθεσμα προγράμματα. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός», αναφέρει η ανώνυμη πηγή στο Ανατολού προσθέτοντας ότι «Δεν πρόκειται για μία έκτακτη κατάσταση»

Στο μεταξύ τουρκικές πηγές ασφαλείας που μίλησαν επίσης στο ‘Ανατολού’ επιβεβαιώνουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους και δηλώνουν ότι οι ειδήσεις αυτές περί ‘προστασίας της Exxon Mobil από τον 6ο στόλο’, στόχο έχουν την εξαπάτηση της κοινή γνώμης της Ελλάδας και της Ε/κ πλευράς.

Αναφέρουν επίσης ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε παρουσία αμερικανικών πλοίων στη Μεσόγειο για κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή μεταξύ άλλων χωρών.

Η ανακοίνωση που δείχνει ότι τα βρήκαν ΗΠΑ-Τουρκία

Σε ερώτηση προς τον εκπρόσωπο του Τ. Ερντογάν από δημοσιογράφο «Αληθεύει ότι οέκτος στόλος συνοδεύει τα σκάφη της ExxonΜobil; Αν ναι, ποια είναι η θέση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων;», το δεξί χέρι του Ερντογάν τοποθετείται ως εξής:

«Σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται στην ανατολική Μεσόγειο υφίσταται ένα καθεστώς. Υπάρχουν κατανεμημένες οικονομικές περιοχές. Η θέση μας είναι ότι η νότια και η βόρεια Κύπρος πρέπει να προβούν σε κοινές έρευνες – δραστηριότητες. Αυτήν την αρχή παραβιάζει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις περιοχές που ανήκουν σε αυτούς. Υπάρχουν περιοχές που επικαλύπτονται με τις δικές μας. Όταν σε αυτές τις περιοχές έγιναν παραβιάσεις, τότε αμέσως αναλάβαμε δράση (υπονοείται η υπόθεση του γεωτρύπανου της ENI). Όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των πολιτών της ΤΔΒΚ, έτσι από δω και πέρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Στις περιοχές που βρίσκονται στη δική μας νομή-διαχείριση θα συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας για έρευνα και εξόρυξη. Ελάτε στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να τη μετατρέψουμε από περιοχή σύγκρουσης σε επωφελή περιοχή για όλους».

Είναι προφανές πως η Άγκυρα ούτε σκόπευε ούτε σκοπεύει να παρενοχλήσει τις εργασίες των ερευνητικών σκαφών της ExxonMobil στο θαλάσσιο οικόπεδο που της έχει παραχωρηθεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ανακοίνωση ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της» δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για τις απειλές του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ για την άφιξη του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος.

Δείτε τους χάρτες με τις περιοχές που θα κάνουν τις αποβατικές ενέργειες οι Τούρκοι, τις οποίες δέσμευσαν με 5 NAVTEX: 

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, το δεύτερο ερευνητικό σκάφος, το Med Surveyor, που επίσης έχει ναυλωθεί από την κοινοπραξία του τεμαχίου 10 βρίσκεται ακόμα ανοικτά της Χάιφα. Τα δύο πλοία έχουν ναυλωθεί από την ExxonMobil και Qatar Petroleum για να εντοπίσουν με τον εξοπλισμό που φέρουν τους στόχους όπου το τρυπάνι θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο δύο ερευνητικές γεωτρήσεις.

Τόσο η Λευκωσία όσο και η εταιρεία, όπως λένε πηγές με γνώση στις προετοιμασίες, έχουν μελετήσει επισταμένα τα όσα διαδραματίσθηκαν πρόσφατα εντός της ΑΟΖ και το βέβαιο είναι, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση τόσο κατά την προετοιμασία των εργασιών εντός του τεμαχίου όσο και κατά την περίοδο που θα ξεκινήσουν οι έρευνες.

Στη διεθνή ναυτική ορολογία το «Ocean Investigator» χαρακτηρίζεται ως «offshore supply ship», δηλαδή πλοίο εφοδιασμού ανοικτής θάλασσας. Έχει μήκος 80 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 3.300 τόνων.

Το δεύτερο σκάφος που έχει εκμισθώσει η ExxonMobil, είναι το ωκεανογραφικό/ερευνητικό «R/V Med Surveyor», που ακόμα βρίσκεται στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα.

Να σημειωθεί ότι και τα δύο σκάφη ανήκουν στην εταιρεία Maritech Projects Services η οποία εδώ και 40 χρόνια ειδικεύεται σε έρευνες και έργα σε θαλάσσιες περιοχές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...