Πολεμικό Ναυτικό

Νέα «πρόβα” γαλανόλευκης σημαίας στις “αόρατες” υπερ-φρεγάτες Belharra - Ξανά στη ΓΔΑΕΕ η Naval Group

Νέα "πρόβα" της γαλανόλευκης στις υπερσύγχρονες φρεγάτες Bellhara έγινε σήμερα. O επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων είχε συνάντηση με επιτελείς και εκπροσώπους της Γαλλικής εταιρείας NAVAL GROUPκ.Laurent Mourre και κ.Jean-Christophe Nicolas.

Υπενθυμίζεται ότι τεχνικό κλιμάκιο, της Naval Group που θα συνοδεύεται και από εκπρόσωπο της DGA, δηλαδή της αντίστοιχης γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και εκπρόσωπο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, παρουσίασε τις προδιαγραφές και τις δυνατότητες των stealth φρεγατών στους έλληνες διαπραγματευτές της ΓΔΑΕΕ και στα εξειδικευμένα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα είχε γίνει και μια ανασκόπηση στις παλαιότερες συζητήσεις κατά τις οποίες, κατά έναν τρόπο καταγράφηκε μια καταρχήν συμφωνία, και αφορούσε στις φρεγάτες τύπου FREMM και Gowind. Είναι πάντως σαφές ότι το κυρίως πιάτο στο σημερινό μενού των διαβουλεύσεων αφορά στις stelth υπερ-φρεγάτες, που ήδη ναυπηγούνται, και αναμένεται το αργότερο εντός της προσεχούς πενταετίας θα "βρίσκεται μέσα στο νερό."

Για τη χρηματοδότηση της προμήθειας των νέων φρεγατών του Ελληνικού Στόλου, δεν προκύπτει δημοσιονομική επίπτωση. Στην λύση με την οποία θα παρακαμφούν οι αυστηροί περιορισμοί, κατέληξαν κατά την συνάντησή τους Αλέξης Τσίπρας και Εμμανουέλ Μακρόν, όταν συμφωνήθηκε το πρόγραμμα να “αιμοδοτηθεί” οικονομικά από τα υπερ-κέρδη των ελληνικών ομολόγων που δεν έχουν επιστραφεί στην Τράπεζα της Ελλάδος από την Γαλλική Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι της τάξης του 1,5 δις και με την πιο διστακτική προοπτική θα αφορά στην απόκτηση δυο συν δυο φρεγατών είτε Belharra, είτε των τύπων Fremm, Gowind.

πληροφορίες: onalert

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ