Μέση Ανατολή

Μυστική συνάντηση 5 κρατών στην Ουάσινγκτον: Σχεδιάζουν νέα σύνορα στη Μέση Ανατολή - Η Τουρκία επόμενος στόχος;

Ενώ γίνεται συζήτηση για μια «μυστική συνάντηση» μιας ομάδας πέντε χωρών σχετικά με το μέλλον της περιοχής της Μέσης Ανατολής, ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι και στην Τρίπολη Uluç Özülker, εξηγεί σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Sputnik ότι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση θα μιλούσαν για μια ανασύνταξη της Μέσης Ανατολής και καθορίζει τις λεπτομέρειες της συνάντησης.

Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της μυστικής συνάντησης πέντε χωρών (Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία) στις αρχές Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον, που αναφέρεται σε αρκετά γαλλικά ΜΜΕ με την ονομασία "Syria Leaks"; Ερωτηθείς από τον Sputnik Τουρκίας, ο Τούρκος πρώην πρεσβευτής στο Παρίσι και στην Τρίπολη, Uluç Özülker, μιλά για τις λεπτομέρειες της μυστικής συνάντησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι των πέντε χωρών θα μπορούσαν να συζητήσουν ένα σχέδιο ανασύνταξης των συνόρων της Μέσης Ανατολής και του διαχωρισμού της Συρίας σε σφαίρες επιρροής στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής της Μέσης Ανατολής.

"Οι λεπτομέρειες της μυστικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον έφτασαν στα αυτιά των δημοσιογράφων μέσω των σημειώσεων του βρετανικού πρεσβευτή. Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να διεξαγάγουν την επόμενη συνεδρίαση στις 23 Ιανουαρίου, γεγονός που μας επιτρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να είναι τακτικές".

Κρίνοντας από τις σημειώσεις του Πρέσβη, οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν επίσης την προοπτική συμμετοχής Αιγυπτίων, Γερμανών και Τούρκων αξιωματούχων στο μέλλον. "Όσον αφορά την Τουρκία, οι χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση είχαν σαφείς αμφιβολίες για την ανάγκη συμπερίληψής της. Σύμφωνα με αυτούς, οι συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων μπορούν να υπονομεύσουν τις αποφάσεις της ομάδας αυτής", δήλωσε ο Özülker.

Επιπλέον, ο πρώην πρεσβευτής ανέφερε στο Sputnik ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ επεσήμανε στη συνάντηση την ανάγκη εξασφάλισης μόνιμης παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία:

«Υπογραμμίζεται ότι ένας από τους κύριους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν να εμποδίσουν τη γεωπολιτική ενίσχυση του Ιράν στην περιοχή. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση λένε ότι οι επιτυχίες της Ρωσίας στις διαδικασίες της Αστάνα και του Σότσι είναι το κύριο πρόβλημα γι 'αυτούς. προσπαθώντας να αναβιώσουν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη».

Συνοπτικά, σύμφωνα με τον κ. Özülker, «οι πέντε συμμετέχουσες χώρες ανέφεραν τέσσερις παγκόσμιες διαδικασίες: πρώτον, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι η παραγωγή πυρηνικών όπλων μικρής κλίμακας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη χρήση τους σε περιφερειακές συγκρούσεις. Δεύτερον υπήρξε ένας οδικός χάρτης μέτρων κατά της Ρωσίας και άλλων χωρών που θεωρούνταν απειλή για το ΝΑΤΟ. Τρίτον, τέθηκε το ζήτημα της ενδεχόμενης αύξησης του αριθμού των ισραηλινών επιθέσεων κατά του Ιράν στο μέλλον. Τέταρτον αναφέρθηκε ο ρόλος του Κουρδικού στην επιδείνωση των εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

"Επιπλέον, τόνισαν την πιθανότητα έναρξης πολέμων Ιράν-Ισραήλ και Τουρκίας-Κούρδων και επίσης διατύπωσαν σχέδια για τη διαίρεση του εδάφους της Συρίας", ανέφερε ο Özülker. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που αναφέρθηκε από τις πέντε χώρες στη συνεδρίαση δείχνει ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να διευρυνθούν γεωγραφικά και ενδεχομένως να επηρεάσουν την Τουρκία.

«Στο μέλλον, η κατάσταση στην περιοχή θα μπορούσε να επιδεινωθεί», είπε. "Τα γεγονότα που συμβαίνουν δείχνουν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των ισχυρών παικτών, Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, δε θα περιοριστεί στη Συρία και θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τούρκος διπλωμάτης.

"Όλα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι η Τουρκία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις ενέργειές της", κατέληξε ο συνομιλητής του Sputnik.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ