Κόσμος

Μια αλυτρωτική θεωρία συνωμοσίας για το 2023 που «προσυπογράφει» ακόμη και ο Ερντογάν

Μια από τις πιο διάσημες θεωρίες συνωμοσίας στη γείτονα χώρα, θέλει το 2023 να είναι έτος κοσμογονικών αλλαγών.

Η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία ιδρύθηκε σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Υπογράφηκε από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών (την οποία κατάργησε) συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη).

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους στη Τουρκία, αναφέρει πως υπάρχουν μυστικά άρθρα στη Συνθήκη της Λωζάννης και ο Ισμέτ Πασάς που ήταν ο αντιπρόσωπος του Ατατούρκ στις διεργασίες, δεσμεύτηκε προς τη Δύση να «εθίσει» τη νεολαία της χώρας του στο ποδόσφαιρο, προκειμένου να τους απομακρύνει από πνευματικές αναζητήσεις. Υποσχέθηκε επίσης να αρχίσουν προσλήψεις γυναικών στο δημόσιο τομέα, με σκοπό να χαλαρώσουν τα ήθη τους. Τέλος, στα πλαίσια των ανωτέρω μύθων, η Συνθήκη λήγει μετά από 100 χρόνια και το 2023, θα είναι έτος κοσμογονικών αλλαγών.

Ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει «φλερτάρει» με το συγκεκριμένο μύθο.

Το Νοέμβριο του 2016 είχε δηλώσει: «Χαιρετίζουμε τις επιτυχίες της Λωζαννης, αλλά η Λωζάννη δεν είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιερό κείμενο. Φυσικά θα το συζητήσουμε. Ατενίζοντας το 2023, γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να δυσαρεστήσει πολλά συμφέροντα, αλλά θα προχωρήσουμε

Προφανώς η αναφορά του Τούρκου Προέδρου στο 2023, αφορά τα 100 χρόνια της Συνθήκης και είναι μια κεκαλυμμένη αναφορά στο μύθο περί μυστικών άρθρων που προβλέπουν αναθεώρησή της.

Όλα αυτά βέβαια, είναι για εσωτερική κατανάλωση και δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα ανάλογες λαϊκίστικες αναφορές που έχουμε ακούσει από χείλη Ελλήνων πολιτικών και ανήκουν στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας. Ας μην ξεχνάμε πως ο Ερντογάν αυτοπαρουσιάζεται ως ο επικεφαλής του Σουνιτικού Ισλάμ στο σύνολό του και ευελπιστεί να αποκαταστήσει τη κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 Εφόσον λοιπόν ακόμη και ο Ερντογάν «πλασάρει» αλυτρωτικούς μύθους, είναι λογικό να υπάρχουν εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) αναφορές για αναθεώρηση της Συνθήκης το 2023, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα και σε ιστοσελίδες και μπλογκ της κακιάς ώρας (αλλά με μεγάλη αναγνωσιμότητα).

πηγη

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ