ΗΠΑ

Με την «πλάτη στον τοίχο» ο «Σουλτάνος»: Στέλνει μήνυμα ο Ν. Τραμπ: Θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο δεκάδες Ελληνοαμερικανούς


Τρέχουν οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Η Μ. Ανατολή πλέον φλέγεται, στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν μαζευτεί πλέον όλες οι παγκόσμιες δυνάμεις, ενώ η Τουρκία βρίσκεται πλέον με την πλάτη στο τοίχο.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία θα επιδιώξει σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντοναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θέλει η συνεννόηση με τις ΗΠΑ αναφορικά με την Μανμπίτζ, όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις περιοχές που ελέγχονται από τη YPG.

Η Τουρκία θα εκδιώξει από τη συριακή μεθόριο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG αν δεν υπάρξει τελικά μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για ένα σχέδιο απομάκρυνσης της οργάνωσης από τη συριακή πόλη Μανμπίτζ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αν αυτό το σχέδιο δεν εφαρμοστεί, η μοναδική επιλογή που μας απομένει θα είναι η απομάκρυνση των τρομοκρατών. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Συρία, αλλά και για το Ιράκ”, είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα. Χθες ο τούρκος υπουργός ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε «μια συνεννόηση, όχι σε συμφωνία» σχετικά με την Μανμπίτζ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Άγκυρα επιδιώκει μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον για το ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια της Μανμπίτζ μετά την αποχώρηση από την περιοχή της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Βέβαια δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την Μανμπίτζ. Ολα αυτά βρίσκονται στο μυαλό του Ν. Τραμπ. 

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του State Department. 
https://twitter.com/abdbozkurt/status/976424671527821312?ref_src=twsrc%5Etfw

Βρήκε την μέρα ο Ερντογάν

Η επαφή αυτή, αν γίνει, θα συμπέσει την ίδια ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο δεκάδες Ελληνοαμερικανούς, για να εορτάσουν μαζί τους την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων, και θα ανακηρύξει την 25η Μαρτίου 2018 ως ημέρα της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η σύζυγος του Μελάνια, θα υποδεχθούν στο Λευκό Οίκο δεκάδες Ελληνοαμερικανούς, για να εορτάσουν μαζί τους την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανακηρύξει την 25η Μαρτίου 2018 ως ημέρα της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρει δημοσίευμα.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σημασία αυτής της εκδήλωσης, και μερικοί φτάνουν στο σημείο να την περιγελάσουν και να υποβαθμίσουν και να υποτιμήσουν τους ομογενείς. Κάνουν μέγα σφάλμα. Έχω να απαριθμήσω άπειρες περιπτώσεις κατά τις οποίες, και σ’ αυτήν την εκδήλωση, και σε άλλες, οι ομογενείς μπόρεσαν και άλλαξαν γνώμες και πολιτικές.

Πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην Ελλάδα και την Κύπρο από την τουρκική εισβολή, τον Ιούλιο του 1974 μέχρι και σήμερα, με μία εκ των πλέον χαρακτηριστικών περιπτώσεων την υπόθεση των Ιμίων, όπου ο ρόλος τους ήταν καταλυτικός. 

Και εάν δεν παρατηρείτο εκείνες τις δύσκολες ώρες η «πολυφωνία» των αξιωματούχων της τότε κυβέρνησης, οι ομογενείς θα είχαν προλάβει και θα είχαν διασώσει την γκριζοποίηση του Αιγαίου, που είχε συμφωνήσει ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, έχοντας πάρει το πράσινο φως από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τη σημασία αυτής της εκδήλωσης, να μου επιτρέψετε να εξηγήσω ότι δεν πρόκειται για το φολκλόρ και το δήθεν «κιτς» που παρουσιάζουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης -το κάναμε και εμείς κάποιες φορές στο Mega- αλλά οι συζητήσεις που έχουν οι Ελληνοαμερικανοί παράγοντες και ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τους αξιωματούχους της κυβέρνησής του.

Και ειδικά αυτή την περίοδο, που ο άσπονδος πλέον «φίλος» του Αμερικανού προέδρου, ο Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και η ηγεσία της Ομογένειας έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν κατ’ ιδίαν με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του, αναφέρει ο Μ. Ιγνατίου.

Εδώ προκύπτει και ένα άλλο ζητούμενο.

Η τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία υπάρχει ελπίδα ο Αμερικανός πρόεδρος να εκπροσωπήσει ευρύτερα την Ατλαντική Συμμαχία και όχι να περιοριστεί αμιγώς στα θέματα της Συρίας, το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις οι τουρκικές δυνάμεις θα κινηθούν προς την περιοχή της Μανπίτζ.

Εάν αυτό συμβεί και δεδομένης της διπλωματικής κινητικότητας του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υπάρχει ελπίδα να τεθεί το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές. 

Τι δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης:

«Δεν νίπτουμε τας χείρας μας» στο θέμα των δύο στρατιωτικών που εξακολουθούν να παραμένουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές, τονίζει ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο News 24/7, όπου διαψεύδει ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ελλάδα να τα βρει μόνη της με την Τουρκία και υπογραμμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.

«Δεν νίπτουμε τας χείρας στην υπόθεση αυτή. Το αντίθετο», λέει ο κ. Πάιατ, ενώ μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι διαιτητής. Δεν έχουμε μια κίτρινη κάρτα που μπορούμε να τραβήξουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή».

https://www.youtube.com/watch?v=YBZ3MVyFB8g

Δείτε εικόνες και βίντεο με την εκδήλωση που έλαβε χώρα πριν ακριβώς από ένα έτος:

https://www.youtube.com/watch?v=nHC0lNmTfrM

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...