Κόσμος

Κρίσιμη η κατάσταση για το διπλό κατάσκοπο και την κόρη του-Πως τους δηλητηρίασαν-Βίντεο

Ο πρώην διπλός κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Η βρετανική αστυνομία κάνει έκκληση σε τυχόν αυτόπτες μάρτυρες να καταθέσουν πληροφορίες.

Ήταν μεσημέρι Κυριακής που ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια έφυγαν από το σπίτι τους στο Salisbury και πήγαν στο εστιατόριο Zizzi για φαγητό. Αρνήθηκαν τις θέσεις που τους προσφέρθηκαν αρχικά στο μπροστινό τμήμα και επέλεξαν να κάτσουν πίσω, κοντά στην κουζίνα.

Ξεκίνησαν με σκορδόψωμο και δύο ποτήρια λευκό κρασί και παρήγγειλαν ριζότο με θαλασσινά. Μετά από λίγα λεπτά ο Σεργκέι Σκριπάλ φάνηκε να εξοργίζεται. «Νομίζω ότι έβριζε στα ρώσικα. Εκείνη καθόταν ήσυχα και δεν έλεγε τίποτα» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Φάνηκε ενοχλημένος που το κύριο πιάτο άργησε 20 λεπτά. Φαινόταν βιαστικός. «Απλά ήθελε το φαγητό τουγια να φύγει. Φώναζε και έχανε την ψυχραιμία του. Ζήτησε τον λογαριασμό. Ο σερβιτόρος του πήγε τον λογαριασμό την ίδια στιγμή που του σέρβιραν το κυρίως πιάτο.

Μαρτυρίες πριν την απόπειρα δολοφονίας του διπλού κατάσκοπου

Δεν νομίζω ότι πλήρωσαν ολόκληρο τον λογαριασμό. Νομίζω ότι τους έκαναν έκπτωση επειδή ήταν τόσο θυμωμένος και αναστατωμένος. Έπρεπε να περιμένει 20 λεπτά για το κυρίως πιάτο του. Ήταν εκεί μόνο για 45 λεπτά. Απλά ήθελε να φύγει. Ήταν σιωπηλή, ίσως ντροπιασμένη» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. «Δεν φάνηκε άρρωστος, ίσως διανοητικά άρρωστος έτσι που φώναζε». Ο μάρτυρας σημείωσε πως δεν υπήρχαν σημάδια ότι δεν νιώθουν καλά. «Δεν δηλητηριάστηκαν στο Zizzi. Είδα τον σεφ να προετοιμάζει το φαγητό».

Αφού έφυγαν από το εστιατόριο, οι κάμερες από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας έχουν απαθανατίσει τον Σκριπάλ και τη Γιούλια να περπατούν βιαστικά. Άλλοι ωστόσο αναφέρουν πως ίσως δεν είναι η Γιούλια αλλά κάποια άλλη γυναίκα στο πλευρό του. Δεκαέξι λεπτά αργότερα τους βρήκαν αναίσθητους σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της πόλης Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας έχοντας εκτεθεί σε άγνωστη ουσία.

«Φαίνονταν να έχουν πάρει ναρκωτικά. Εκείνη είχε λιποθυμήσει και εκείνος κοιτούσε ψηλά στον ουρανό. Προσπάθησα να έχω οπτική επαφή μαζί τους να καταλάβω ότι είναι καλά. Για να είμαι ειλικρινής πίστεψα ότι ήταν απλώς εξαντλημένοι. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι άστεγοι» δήλωσε η 27χρονη Freya Church.

«Τα μάτια της ήταν εντελώς λευκά και ανοιχτά και έβγαζε αφρούς από το στόμα. Ο άντρας σταμάτησε να κινείται και εξακολουθούσε να έχει ένα αχανές βλέμμα» δήλωσε ο μάρτυρας Jamie Paine.

H Georgia Pridham που είδε επίσης τον πράκτορα με την κόρη του δήλωσε ότι φαινόταν νεκρός. «Είχε τις αισθήσεις του αλλά έμοιαζε παγωμένος».

 

Επίθεση με υγρό δηλητήριο στον δρόμο

Οι ερευνητές φοβούνται πως τους έριξαν υγρό δηλητήριο στον δρόμο. Από το δηλητήριο μάλιστα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο και οι πρώτοι άνθρωποι που προσπάθησαν να τους βοηθήσουν.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι κατέρρευσε τόσο γρήγορα επειδή εισέπνευσε το θανάσιμο χημικό. Πιστεύεται ότι η κόρη του ήρθε σε επαφή με την ουσία στην προσπάθειά της να τον βοηθήσει. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έριξαν το δηλητήριο στο ποτό του στην παμπ όπου είχαν επισκεφθεί λίγο νωρίτερα με την κόρη του.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θέλει να μιλήσει με όποιον πιθανόν να επισκέφθηκε δύο χώρους στην πόλη, τους οποίους ο Σκριπάλ και η κόρη του εικάζεται ότι είχαν επισκεφθεί: την πιτσαρία Zizzi και την παμπ Bishop’s Mill.

«Το επίκεντρο σε αυτή τη φάση είναι να διακριβώσουμε τι ήταν αυτό που τους έφερε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, ο επικεφαλής της μονάδας αντιτρομοκρατίας της αστυνομίας του Λονδίνου, που προίσταται των ερευνών.

Αστυνομικές κορδέλες παρέμεναν και σήμερα σε πολλές τοποθεσίες του Σάλσμπερι, ενώ τοποθετήθηκαν και νέες κοντά στο Solstice Park της γειτονικής πόλης Έιμσμπερι.

http://video.dailymail.co.uk/video/mol/2018/03/06/4015937043942166127/640x360_MP4_4015937043942166127.mp4?_=1

http://video.dailymail.co.uk/video/mol/2018/03/06/8907678781732205528/640x360_MP4_8907678781732205528.mp4?_=2

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ