Ελληνοτουρκικά

Κρίσιμα τα πράγματα - Α.Τσίπρας: "Ομηροι οι 2 Ελληνες - Ενημέρωσα τον Πούτιν - Θέλω ανοιχτό δίαυλο με Ρωσία - Υπάρχει ποιοτική αλλαγή από την Τουρκία"


Ξύπνησε και ο Α.Τσίπρας; Εναν διαφορετικό Α.Τσίπρα είδαμε σήμερα, με διαφορετική ορολογία και φρασεολογία έναντι της Τουρκίας. Προφανώς τα πράγματα "σφίγγουν" αρκετά. Ξαφνικά μίλησε για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ρωσία, για ενημέρωση του Β.Πούτιν σχετικά με την Τουρκία, για ποιοτική αλλαγή της Αγκυρας κτλ. 

Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Αν η Τουρκία θελήσει να κάνει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, θα είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια της, διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δεν φοβόμαστε και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει το αίσθημα του φόβου. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα γι' αυτό δεν φοβόμαστε.

Όποιος προχωρούσε σε μία τέτοια ενέργεια (θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο) θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα δικά του πόδια» επεσήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός αν και δεν έκρυψε ότι «προβληματιζόμαστε από την αλλαγή στάση της Τουρκίας.

«Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να εγκαταλείψει τις λογικές διαρκούς προκλητικότητας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «έχει μόνο να χάσει από αυτές».

Αναφερόμενος στο κείμενο των Ευρωπαίων για την Τουρκία, έκανε λόγο για ένα «ξεκάθαρο μήνυμα και το πιο ισχυρό που έχει διατυπωθεί στην ιστορία της Ε.Ε. και το πιο ισχυρό και ό,τι αφορά το Αιγαίο».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι «εξασφαλίστηκε σαφής αναφορά στα συμπεράσματα για τους δύο στρατιωτικούς για την ανάγκη γρήγορης επίλυσης του ζητήματος και με διαβεβαίωσαν ότι θα θέσουν το ζήτημα στον πρόεδρο Ερντογάν».

«Είναι προφανές ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση σε ό,τι αφορά το θέμα. Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε το θέμα να λυθεί σε διμερές επίπεδο με τη διακριτική στήριξη των εταίρων μας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας αλλά παράλληλα στηριζόμαστε στην επίσημη και ανοιχτή πιο υποστήριξη των εταίρων μας».

Μας προβληματίζει ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν λύθηκε σε μια μέρα και οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε φυλακές υψηλής ασφαλείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι κόμη και σήμερα, δεν ξέρουμε για τι κατηγορούνται οι δύο στρατιωτικοί και αυτό δημιουργεί «ερωτήματα και αμφιβολίες».

«Όσο συντομότερα λυθεί τόσο πιο ξεκάθαρες θα είναι οι σχέσεις των δύο χωρών μας για να επανέλθουν στο πλαίσιο της καλής γειτονίας» είπε ο κ. Τσίπρας για το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν το θέμα της ομηρείας γιατί θα είχε αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θέλω να ελπίζω ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ερώτημα αν ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης είναι όμηροι των Τούρκων.

Τόνισα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

Η Ελλάδα, όμως, θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας που έχουν κατακτηθεί με κόπο. Τόνισα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τόνισα ότι θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα θα προασπήσει με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής.Τα σύνορά μας είναι σύνορα της ΕΕ.

Ζήτησα ξεκάθαρες λύσεις, προκειμένου να προχωρήσει οποιασδήποτε ευρώ-τουρκικός διάλογος.

Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει την πολιτική της προκλητικότητας. Από αυτό το μόνο που έχει είναι να χάσει.

Στο παραπάνω πλαίσιο εξέφρασα την στήριξή μας για τη Σύνοδο της Βάρνας.

Είναι νομίζω σαφές για πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα (σσ: η ανακοίνωση της ΕΕ) προς τη γειτονική χώρα και απόλυτα ισχυρό αναφορικά με το Αιγαίο. Ήταν το ισχυρότερο μήνυμα που έχει διατυπωθεί ποτέ.

Για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Ενημέρωσα για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Ζήτησα εγγυήσεις ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Βάρνας. Με διαβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα αυτό στον Ερντογάν. Μέχρι τώρα προσπαθήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα να λυθεί σε διμερές επίπεδο.

Παράλληλα, όμως, στηριζόμαστε στην επίσημη και ανοικτή πια στήριξη των εταίρων και συμμάχων μας.

Χθες το πρωι συνομίλησα με τον πρόεδρο Πούτιν, τον οποίο συνεχάρη για την επανεκλογή του.

Τον ενημέρωσα και για τις θέσεις μας σε σχέση με την Τουρκία ενόψει και της συνάντησης που θα έχει με τον Ερντογάν.

Συζητήσαμε και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή ασφάλεια.

Εξέφρασα την πεποίθηση ότι θα έχουμε και τη συνεργασία της Ρωσίας και εξέφρασαν την αμέριστη αλληλλεγγύη μας για τη Βρετανία, τονίζοντας ότι η επίθεση με χημικά όπλα ενάντια σε μία χώρα της ΕΕ είναι επίθεση σε όλη την ΕΕ.

Υπογράμμισα την ανάγκη να αφήνουμε ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία.

Δεν ζητάμε εκ του ασφαλούς την διατήρηση του διαλόγου, καθώς το υποστηρίζουμε καθημερινά εμείς, καθώς εμείς έχουμε καθημερινές παραβιάσεις, εμείς δεν ζητάμε να σταματήσει ο διάλογος ΕΕ - Τουρκίας.

Για το αν θεωρεί ομήρους τους Ελληνες εξιωματικούς

Στα πλαίσια ενός καταμερισμού καθηκόντων σε μία κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο όλοι να χρησιμοποιούμε την ίδια ορολογία και τους ίδιους τόνους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεννόηση.

Εχουμε ένα γεγονός που θα έπρεπε να είχε λυθεί την ίδια ημέρα και αυτό μας προβληματίζει. Έχουμε εδώ και 20 ημέρες τη μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και κανείς δεν ξέρει γιατί κατηγορούνται. Αυτό προκαλεί καχυποψία.
Εάν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές και στις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν κάνει αυτήν την επιλογή, τουλάχιστον ακόμα.

Ενημέρωσα για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Ζήτησα εγγυήσεις ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Βάρνας. Με διαβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα αυτό στον Ερντογάν.

Συνέντευξη Τύπου, από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Θεωρώ ότι θα πρυτανεύσει η λογική στην Τουρκία και θα έχουμε μία αλλαγή συμπεριφοράς. Η στάση που διατηρεί η Τουρκία πρωτ' απ' όλα δεν ευνοεί τα δικά της συμφέροντα.

Θα μείνουμε σταθεροί στο να έχουμε απλωμένο το χέρι της φιλίας και της συνεργασίας με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει αδυναμία. Θέλουμε τη συνεργασία, τον διάλογο, τη συνεννόηση, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά να διεκδικούμε το δίκιο μας.

Όποιος επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ένα γεγονός που έγινε εκ παραδρομής θα κάνει ένα τεράστιο λάθος. Θεωρώ ότι αυτά τα δημοσιεύματα πλήττουν κυρίως την αξιοπιστία της γείτονος.

Δεν φοβόμαστε και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει το αίσθημα του φόβου. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα γι' αυτό δεν φοβόμαστε. Όποιος προχωρούσε σε μία τέτοια ενέργεια (θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο) θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα δικά του πόδια.

Η αλληλεγγύη που δέχθηκε η Ελλάδα είναι και ένα δείγμα ασφάλειας που θα πρέπει να το αξιολογήσουμε θετικά. Δεν φοβόμαστε αλλά ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε.

Παραμένουμε σταθεροί στις αρχές της καλής γειτονίας. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για να πείσουμε τους γείτονες που ότι θα πρέπει να συνέλθουν και να επιστρέψουν στην κοινή λογική.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Έγινε μεγάλη συζήτηση για τις ευρώ-τουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον κ. Αναστασιάδη είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο - Αν. Μεσόγειο.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Η Ελλάδα, όμως, θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας που έχουν κατακτηθεί με κόπο.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Τόνισα ότι θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα θα προασπίσει με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Τα σύνορά μας είναι σύνορα της ΕΕ. Ζήτησα ξεκάθαρες λύσεις, προκειμένου να προχωρήσει οποιασδήποτε ευρώ-τουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει την πολιτική της προκλητικότητας. Από αυτό το μόνο που έχει είναι να χάσει.

Στο παραπάνω πλαίσιο εξέφρασα την στήριξή μας για τη Σύνοδο της Βάρνας. Είναι νομίζω σαφές για πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα (σσ: η ανακοίνωση της ΕΕ) προς τη γειτονική χώρα και απόλυτα ισχυρό αναφορικά με το Αιγαίο. Ήταν το ισχυρότερο μήνυμα που έχει διατυπωθεί ποτέ.

Ενημέρωσα για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Ζήτησα εγγυήσεις ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Βάρνας. Με διαβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα αυτό στον Ερντογάν.

Εξέφρασα την πεποίθηση ότι θα έχουμε και τη συνεργασία της Ρωσίας και εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη μας για τη Βρετανία, τονίζοντας ότι η επίθεση με χημικά όπλα ενάντια σε μία χώρα της ΕΕ είναι επίθεση σε όλη την ΕΕ.

Αλλά θα πρέπει να αφήνουμε ανοικτό τον δίαυλο διαλόγου με τη Ρωσία. Δεν ζητάμε εκ του ασφαλούς την διατήρηση του διαλόγου, καθώς το υποστηρίζουμε καθημερινά εμείς, καθώς εμείς έχουμε καθημερινές παραβιάσεις, εμείς δεν ζητάμε να σταματήσει ο διάλογος ΕΕ - Τουρκίας.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftsiprasalexis%2Fvideos%2F10156325415033054%2F&show_text=0&width=560

https://www.youtube.com/watch?v=0XYWTzFlEyo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ