Ελληνοτουρκικά

Κοραντής: Η Ελλάδα έχει αγοράσει έναντι 1,5 εκ. ευρώ σύστημα ΕΥΠ που θα μπορούσε να προλάβει τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά δε λειτούργησε ποτέ...

Το 2009 η ΕΥΠ είχε προμηθευτεί γεωγραφικό σύστημα δορυφορικού ελέγχου των συνόρων θαλάσσιων και χερσαίων το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε στο ραδιόφωνο, στην εκπομπή του Γιώργου Τράγκα «Εν Αθήναις», ο πρέσβης επί τιμή Ιωάννης Κοραντής, ο οποίος είχε διατελέσει και διοικητής της ΕΥΠ.

Τόνισε πως το συγκεκριμένο σύστημα παρείχε εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας. Είπε πως εάν το σύστημα είχε λειτουργήσει θα είχε προληφθεί αυτό που συνέβη με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς καθώς εάν είχαν εισέλθει σε τουρκικό έδαφος θα τους έλεγε κάντε πίσω, ενώ θα τους προειδοποιούσε για  την τουρκική περίπολο.

Ανέφερε επίσης πως το σύστημα κόστιζε 1,5 εκατομμύριο ευρώ με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.

Χαρακτήρισε και εκείνος ομήρους τους δύο στρατιωτικούς, μιλώντας για ένα συνοριακό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε σε πολιτικό και διπλωματικό.

Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα είπε πως η επιθετικότητα της γειτονικής χώρας έχει πολλαπλασιαστεί, εκτιμώντας ότι η Τουρκία θέλει διχοτόμηση του Αιγαίου. Για τη Συνθήκη της Λωζάνης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία ασάφεια.

«Δεν ξέρω αν ο Ερντογάν πάει για πόλεμο» είπε σε άλλο σημείο, αλλά τόνισε ότι η πολιτική στη Θράκη είναι Αθηνο-κεντρική: Τα βλέπουμε όλα αποστασιοποιημένα, δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στη Θράκη.

Σε ερώτηση τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη εμπλοκή Τουρκίας-Ελλάδας απάντησε πως δεν ξέρει εάν είναι σε θέση οι Αμερικανοί να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι ίσως χρειάζεται μεσολαβητής ΗΠΑ-Τουρκίας.

Είπε πως Ερντογάν-Πούτιν έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, καθώς έχουν υπάρξει για πολλά χρόνια ηγέτες των χωρών τους. Ειδικότερα για τον Ερντογάν είπε πως θα συνεχίσει να παίζει, μία με τη μία πλευρά μία με την άλλη.

Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει ενιαίος ευρωπαϊκός στρατός και τα ευρωπαϊκά σύνορα θα τα υπερασπιστεί η Ελλάδα μόνη της.

Τόνισε, τέλος, πως δεν υπάρχει ένα συμβούλιο για θέματα υψίστης ασφαλείας, αλλά κυκλοφορεί ως σκέψη -διά της τεθλασμένης- ένα διευρυμένο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που δεν έχει σχέση με συμβούλιο διαχείρισης κρίσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ