Οικονομία

Κομισιόν: Μη διορίζετε φίλους υπουργών!-Το ΔΝΤ θέλει μείωση αφορολόγητου και συντάξεων από το 2019

 

Πρόωρη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου και της περικοπής των συντάξεων ζητεί το ΔΝΤ ώστε να μπει στο πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο την ενεργοποίηση των αντιμέτρων, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν. Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι άφηναν αιχμές για την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα.

Από την Κομισιόν παραδέχονται πως οι διαφορές στις θέσεις μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων στο θέμα του χρέους είναι μεγάλες, και αφήνουν αιχμές τόσο για τη στάση του ΔΝΤ αναφορικά με αυτό το θέμα, όσο και για τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. «Προς το παρόν βλέπουμε πως το ΔΝΤθέλει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του αλλά αυτό δεν έχει ακόμη κλειδώσει . Η μπάλα είναι στο μέτωπο του ΔΝΤ που πρέπει να γίνει πιο ρεαλιστικό στο ζήτημα του χρέους για να έρθει πιο κοντά σε αυτά που έχει ορίσει το Eurogroup», είπαν και διευκρίνισαν πως εάν υπάρξει πρόγραμμα του Ταμείου θα είναι δίμηνο και θα εκπνεύσει με το πρόγραμμα του ESM.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριζαν πως το ΔΝΤ πλέον δεν διατηρεί βέτο στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ διευκρίνιζαν πως στο μέτωπο του χρέους, το βασικό θέμα συζήτησης είναι η πρόταση της Γαλλίας για τον μηχανισμό σύνδεσης της πορείας της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, από τον Κομισιόν δεν φάνηκαν να «καίγονται» για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα

Το μεταμνημονιακό μοντέλο και οι αιχμές

Ως προς τη μεταμνημονιακή εποχή, από την Κομισιόν τονίζουν πως είναι απευκταίο ένα πλαίσιο εποπτείας με πολλές ρήτρες [δεσμεύσεις] καθώς ούτε οι αγορές, ούτε η κυβέρνηση θα αντιδράσουν θετικά. «Ένα νέο πλαίσιο με πολλούς όρους (conditionality) θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και ίσως πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα», τόνιζαν χαρακτηριστικά οι εν λόγω αξιωματούχοι.

Επίσης εκφράστηκαν ανησυχίες για την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα. Όπως τονίστηκε, «δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε την κοινή λογική». Μιλώντας για την επιλογή γραμματέων στα υπουργεία οι πηγές της Κομισιόν τόνιζαν  χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις... Είτε το κάνεις με τον κατάλληλο τρόπο, είτε ακολουθείς τους κανόνες στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του υπουργού» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Στις Βρυξέλλες είναι διάχυτος ο φόβος ότι «κατεστημένα συμφέροντα» θα διεκδικήσουν και πάλι προνόμια.

Πάντως, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα βρίσκεται πάντως «εντός τροχιάς» για να βγει από το πρόγραμμα, αλλά παραμένει ακόμη σε χαμηλές θέσεις στους πίνακες ανταγωνιστικότητας λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα που προέρχονται συχνά από τα υπουργεία και τη Δικαιοσύνη. Έκαναν δε λόγο για «ιδεολογικά θέματα» στην κυβέρνηση, που αποτελούν ανασχετικό παράγοντα στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Ο λόγος που οι Βρυξέλλες είναι αισιόδοξες ότι θα ολοκληρωθούν εγκαίρως τα προαπαιτούμενα είναι η συνειδητοποίηση πως αν η κυβέρνηση καθυστερήσει το κόστος θα είναι μεγάλο. Υπάρχουν ακόμη ιδεολογικά ζητήματα γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσαν μεταξύ άλλων οι ίδιες πηγές.

Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να πάμε στο μοντέλο της «κακής τράπεζας» (bad bank) για το εγχώριο σύστημα πηγές της Κομισιόν ανέφεραν: «Δεν θεωρούμε ότι είναι εφικτό το σενάριο της κακής τράπεζας. Δεν υπάρχουν ούτε ο χρόνος ούτε τα χρήματα. Θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας χρόνος και σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες θα σταματούσαν κάθε ενέργεια για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ